Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Συγκεκριμένες προτάσεις για την πανδημία από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και την ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 


ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ -  ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Προτάσεις για την πανδημία 

Για άλλη μια φορά η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον των τραγελαφικών κυβερνητικών παλινωδιών στο υγειονομικό πρόβλημα της Covid-19 και των μεταλλάξεων της. Και καλείται για άλλη μια φορά «σιωπηλά» να αποδεχτεί τις δυσβάστακτες συνέπειες που προκύπτουν. 
Από τις καθησυχαστικές αφηγήσεις της Κυβέρνησης ότι «πάμε καλά», στους τρομοκρατικούς εκφοβισμούς με τα πρόστιμα και με τους πολίτες να βιώνουν, αυτή την, ανυπόφορη αταξία και προχειρότητα της Κυβέρνησης, με όρους ανασφάλειας, ανισότητας και έλλειψης προοπτικής.
Κι ενώ (και) το νέο κύμα της μετάλλαξης Omicron καθιστά επίκαιρη, όσο ποτέ, την ανάγκη,  για ενίσχυση του ΕΣΥ, για στρατηγική ελέγχου της διασποράς και για ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο με ολιστική προσέγγιση, η Κυβέρνηση ενεργεί σπασμωδικά και πρόχειρα, πάντα με δημοσκοπική αντιμετώπιση της κατάστασης και πελατειακή τακτική. Αφήνοντας όμως την πολιτική να εξελίσσεται πέρα από αυτή, δυστυχώς για τη χώρα μας. Και με το επιχειρησιακό της σχέδιο, στη διαχείριση της νοσηρότητας, να εξαντλείται σε μέτρα καταστολής της κοινωνίας.
Πάνω από 20.000 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους, με τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι πάνω από τα διπλάσια στην Ε.Ε. και επιμένει, αυτή η κυβέρνηση,  να αναδεικνύει τη μοίρα όλων μας σε ατομική υπόθεση.
Η διεύρυνση, ειδικά τώρα και λόγω covid, των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί ,ούτε και σήμερα, σημείο αναφοράς στον προβληματισμό της πολιτικής υγείας που ακολουθείται. Ενώ και η όποια κριτική αποτίμηση των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας καταγράφεται, από την Κυβέρνηση, ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η Πράσινη Αριστερά, το Πράσινο Κίνημα και η Σοσιαλιστική Προοπτική, μπροστά στην υγειονομική κατάσταση που γίνεται όλο και πιο ανησυχητική και με το «επιτελικό» Κράτος να έχει αποτύχει να διασφαλίσει τη συνεκτικότητα της κοινωνίας, προτρέπουν σε ένα άλλο αφήγημα πολιτικής.
Προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεγγύη των γενεών από την εξατομικευμένη συμπεριφορά, προτεραιότητα στους κοινωνικούς μηχανισμούς ασφάλειας της υγείας (δομές και υγειονομικό προσωπικό) από την ατομική ευθύνη και την κρατική καταστολή. Προτεραιότητα, με πειθώ και κίνητρα, στην ενδυνάμωση της λίστας συνταγογράφησης και φυσικά το εμβόλιο.
Επαναξιολόγηση όλων των προληπτικών μεθόδων αντιμετώπισης της πανδημίας και κοινωνική λογοδοσία για το αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης που ακολουθείται μέχρι τώρα.
Η συνεισφορά μας σε αυτή την προσπάθεια που έχει στοιχεία πανεθνικής και πατριωτικής, πια, ταυτότητας έχει και προτάσεις:
- Είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού στη βάση της νέας πραγματικότητας omicron αλλα και των μεγάλων αδιεξόδων της κοινωνίας μας, από την αποτυχημένη αντιμετώπιση της.
- Με διαδικασίες fast-truck οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σε μόνιμες και αξιόμισθες θέσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας.
- Επίταξη των μονάδων ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και αξιοποίηση της δυναμικής των στρατιωτικών νοσοκομείων της χώρας, τόσο για αποσυμφόρηση των περιστατικών covid, όσο και για να μην μετατραπεί σε μονοθεματικό, μιας και μόνο ασθένειας, το δημόσιο σύστημα υγείας.  
- Οργάνωση του δικτύου δημόσιου και ιδιωτικού υγειονομικού προσωπικού, για να είναι πάντα σε ετοιμότητα ένα αξιόμαχο δυναμικό στη μάχη κατά της πανδημίας.
- Ενίσχυση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με 24ωρη λειτουργία του και ως Post Covid, στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου covid-19.
- Δημιουργία ιατρείων Long Covid σε κάθε Δήμο της χώρας.
- Άμεσα κωδικός συνταγογράφησης φαρμακευτικών συσκευασμάτων  και αποκατάστασης ασθενών στο θεραπευτικό πρωτόκολλο covid. Και αναγνώριση της ασθένειας covid και ως επαγγελματική για να δικαιολογούνται οι άδειες απουσίας των εργαζόμενων από το χώρο εργασίας τους. Δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών Test. 
- Διατήρηση των 6.500 υγειονομικών που αρνούνται τον εμβολιασμό και αξιοποίηση τους σε άλλες υπηρεσίες,  που δεν έχουν σχέση με εξυπηρέτηση πολιτών. Η τιμωρία,  με τον αποκλεισμό από την εργασία τους, δεν προσθέτει στην εθνική ομοψυχία που είναι απαραίτητη ως προμετωπίδα σε αυτό τον αγώνα.
- Μείωση του αριθμού μαθητών στις σχολικές αίθουσες στο 50% και εναλλάξ διδασκαλία δια ζώσης, μέρα παρά μέρα, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων απολύμανσης του αέρα των κλειστών χώρων με προδιαγραφές ΕΟΦ και πιστοποιητικά ιατρικής σχολής ειδικά για την καταπολέμηση της Covid. Κλείσιμο,  για όσες ημέρες ορίζουν τα πρωτόκολλα, με απολύμανση του χώρου από το πρώτο κρούσμα μέσα στην τάξη. Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κι εκεί όπου οι σχολές δεν εξασφαλίζουν τα αναγκαία μέτρα,  για την ασφαλή λειτουργία τους, να υπάρχει η επιλογή της «εξ αποστάσεως» διδασκαλίας.
- Μαζικός και συνεχής έλεγχος των κρατικών ελεγκτικών αρχών, με δωρεάν ράπιντ τεστ και όχι με πρόστιμα,  τόσο σε χώρους συγκέντρωσης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (γηροκομεία, δομές φιλοξενίας προσφύγων, οικισμούς Ρομά, φυλακές κλπ), όσο και σε χώρους όπου συναθροίζονται οι νέοι μας (χώρους εστίασης, αθλητικά σωματεία κλπ).
Δεν αντέχει η κοινωνία, δεν αντέχει η οικονομία ένα ακόμη Lockdown. Εδώ και τώρα ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, στη βάση ενός Κοινωνικού Συμβολαίου από όλους αποδεκτό, για επανεκκίνηση της κανονικότητας.

Χρόνια πολλά και χρόνια καλύτερα για όλες και όλους μας!        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου