Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Η Υποσαχάρια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή και οι Ρώσοι μισθοφόροι σκορπούν το θάνατο (του Γ. Παπαγιαννόπουλου)

 Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ρώσος στρατιώτης
Anadolu Agency via Getty Images

H Υποσαχάρια Αφρική έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα στον αγώνα για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώνοντας σημαντικά τις ποινές που έχουν επιβληθεί σε όλη την περιοχή. Ωστόσο αν και γίνονται προσπάθειες να καταργήσουν ένα από τα πιο μελανά κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, η βία σε πολλές περιοχές όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραμένει και οι Ρώσοι μισθοφόροι της ”Βάγκνερ” λεηλατούν χωριά και σκοτώνουν αμάχους.

«Η πρόοδος στην Υποσαχάρια Αφρική ενισχύει τις ελπίδες για ολοκληρωτική κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ηγεσία των χωρών σε αυτές τις περιοχές μας γεμίζουν με την ελπίδα πως η κατάργηση αυτής της σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας είναι εφικτή», σύμφωνα με τον Salil Shetty, Γενικό Γραμματέα της ”Διεθνούς Αμνηστίας”. «Τώρα που 20 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε έγκλημα, είναι καιρός και ο υπόλοιπος κόσμος να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, έτσι ώστε αυτή η αποτρόπαια αυτή ποινή να ανήκει στα βιβλία της ιστορίας».

Η οργάνωση κατέγραψε μια πτώση στον αριθμό των χωρών που διενεργούν εκτελέσεις σε όλη την Υποσαχάρια Αφρική, με τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν να είναι οι μόνες γνωστές χώρες που συνεχίζουν τις εκτελέσεις. Ωστόσο, αν και εκθέσεις δείχνουν πως η Μποτσουάνα και το Σουδάν ξεκίνησαν πάλι τις εκτελέσεις το 2018, η οργάνωση επισημαίνει πως αυτό δεν πρέπει να επισκιάσει τα θετικά βήματα που έκαναν οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Από τις τελευταίες χώρες της περιοχής που την καταργεί: η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατάργησε τη θανατική ποινή, ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι συνεχίζουν να διώκουν τους αμάχους

Ήταν στον αέρα για αρκετό καιρό, τώρα είναι επίσημο: το κοινοβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας κατάργησε οριστικά τη θανατική ποινή στις 27 Μαΐου. Μια πράξη “pro forma”, καθώς η τελευταία εκτέλεση χρονολογείται από το 1981. Ο νέος νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε δια βοής από την Εθνοσυνέλευση, πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Faustin Archange Touadera.

Το Τσαντ κατάργησε τη θανατική ποινή ήδη από το 2020, ενώ η Σιέρα Λεόνε το 2021, ως απότοκο των αποικιοκρατικών νόμων. Το Μαλάουι έκρινε αντισυνταγματική τη θανατική ποινή, την οποία είχε καταργήσει προηγουμένως, το 2020, το Τσαντ, ακολούθησαν και άλλοι. Ελπίζεται ότι και άλλες αφρικανικές χώρες θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Η Χριστιανική Ένωση κατά των βασανιστηρίων (ACAT) χαιρέτισε τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο της Κεντρικής Αφρικής, αλλά παραμένει μπερδεμένη και επικριτική για ένα άλλο νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί το ανώτατο όριο των προεδρικών εντολών. Μέχρι στιγμής το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο συνεχόμενες.

Στην Κεντρική Αφρική, η ακύρωση της θανατικής ποινής δεν θα αλλάξει την πολύ σοβαρή κατάσταση της χώρας, όπου από το 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Η βία και οι μάχες μεταξύ ομάδων ανταρτών και του εθνικού στρατού, που υποστηρίζονται από Ρώσους μισθοφόρους, συνεχίζονται.

Στη Βακάγκα, έναν νομό στο κέντρο-βόρεια, στα σύνορα με το Τσαντ, για πάνω από μια εβδομάδα Ρώσοι μισθοφόροι, επιβαίνοντες σε τρία βαριά οπλισμένα οχήματα, σπέρνουν τον πανικό στον τοπικό πληθυσμό. Οι μισθοφόροι της Μόσχας, για να εκφοβίσουν τους κατοίκους, πυροβολούν στον αέρα, κάνουν συνεχείς έρευνες σε σπίτια και κάθε δικαιολογία είναι καλή για να κλέβουν χρήματα, μοτοσικλέτες, τρόφιμα, ζώα και κοτόπουλα από φτωχούς ανθρώπους.

Ο πληθυσμός είναι τρομοκρατημένος, φοβάται αυτούς τους ”λευκούς” ανθρώπους, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν βρίσκονται στη χώρα για να υπερασπιστούν τους αμάχους από τις επιθέσεις των ανταρτών.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Corbeau News Centrafrique (CNC), οι άνδρες της ”Βάγκνερ” φέρεται να έκαναν ”καθάρισμα” σε πολλά χωριά του νομού, παίρνοντας επίσης δεκάδες σακούλες αλεύρι, ζάχαρη και κονσέρβες με λάδι από ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής.

Οι κάτοικοι, μόλις ακούνε τους μισθοφόρους να έρχονται, καταφεύγουν στα κοντινά δάση φοβούμενοι για τη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί που μετανιώνουν που επανεξέλεξαν τον Faustin Archange Touadera για δεύτερη θητεία τον Δεκέμβριο του 2020.

«Οι συνέπειες φαίνονται σήμερα. Μας σφάζουν, αλλά είναι ο ίδιος πληθυσμός που τον έφερε στην εξουσία πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο», εξήγησε ένας κάτοικος σε δημοσιογράφους από την ηλεκτρονική εφημερίδα της Κεντρικής Αφρικής.

Οι Ρώσοι είναι πάντα έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία και κακομεταχείριση εναντίον του πληθυσμού που φοβάται επίσης τους αντάρτες. Στις 21 Μαΐου, οι μισθοφόροι δεν έσπευσαν να βοηθήσουν τον στρατό στο Νζάκο, στο νομό Μπόμου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Η βάση τους είχε δεχθεί επίθεση από τους πολιτοφύλακες του CPC (Coalition des patriotes pour le changement). 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, ένας δωδέκατος αιχμαλωτίστηκε από αντάρτες. Στη συνέχεια, μια ομάδα είχε κρυφτεί σε ένα μικρό ορεινό χωριό για μέρες και μέρες, χωρίς να μπορεί να κινηθεί, από φόβο νέων επιθέσεων.

Οι πολιτοφύλακες, καθώς προέρχονται από την περιοχή, γνωρίζουν κάθε γωνιά της επικράτειας. Κανείς δεν επέστρεψε στη βάση για να ανακτήσει το σώμα του διοικητή, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης: όλοι -στρατιώτες και μισθοφόροι- φοβούνται τους άνδρες του ΚΚΚ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) σήμανε νέο συναγερμό: το 60 τοις εκατό του πληθυσμού της Κεντρικής Αφρικής (ή 3 εκατομμύρια άνθρωποι) χρειάζεται βοήθεια. Τους επόμενους μήνες, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί κατά 36 τοις εκατό και κινδυνεύει με νέες αυξήσεις έως και άλλο 30 τοις εκατό μέχρι τον Αύγουστο


του Γ, Παπαγιαννόπουλου

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου