Εμφανιζόμενη ανάρτηση

bg

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Για να μη μας κοροϊδεύουν
Με συντριπτική πλειοψηφία 24 προς 3, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επιβολή του επαχθούς μέτρου, ακόμη κι όταν ο οφειλέτης του Δημοσίου έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρέη του και δεν τα αποπληρώνει.
Η απόφαση της Ολομέλειας, που δημοσιεύθηκε χθες, δίνει τη χαριστική βολή στο θεσμό της προσωποκράτησης, αφού πλέον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την, έστω και περιορισμένη, εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής διάταξης (ν. 2717/99).
Είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ.Σύμφωνα με τους δικαστές, η προσωποκράτηση ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη και αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος, που επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.
Η Ολομέλεια τονίζει ότι είναι διαφορετικό το θέμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας ως ποινή για αποδοκιμαστέα κοινωνική συμπεριφορά και άλλο ως διοικητικό μέτρο που αποβλέπει στην άσκηση πίεσης για την εξόφληση χρηματικού χρέους, το οποίο «δεν έχει ή δεν δύναται το Δημόσιο να αποδείξει ότι έχει ο οφειλέτης». Και αυτό διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού, όχι πάνω στην περιουσία του οφειλέτη, αλλά επί του ίδιου του προσώπου του οφειλέτη.
Στο σκεπτικό της απόφασης που υιοθέτησε ανάλογη κρίση του Στ’ τμήματος, αναφέρεται ότι το Σύνταγμα ανέχεται τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, αλλά με την προϋποθεση ότι είναι λογικώς αναγκαία για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τέτοιοι λόγοι είναι αυτοί που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα (όπως η παραβίαση της προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο).
Ενα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σας καλεί σε συνεδρίαση του Σώματος στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 18η Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά με τα παρακάτω θέματα:

Α/Α Θ Ε Μ Α Τ Α

1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση της υπ΄αριθμ. 27/2011 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. ‘Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης’ Δήμου Χαλανδρίου, που αφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού του για το Ο.Ε. 2011.
2. Συζήτηση και λήψη απόφασης για διάθεση συνολικού ποσού 83.917,98 € από τους ΚΑΠ μηνός Ιουλίου 2011 για επιχορήγηση του Ν.Π.Δ.Δ. ‘Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης’ Δήμου Χαλανδρίου.
3. Συζήτηση και λήψη απόφασης για διάθεση συνολικού ποσού 21.190,46 € από τους ΚΑΠ μηνός Ιουλίου 2011 για επιχορήγηση του Ν.Π.Δ.Δ. ‘Αθλητικός, πολιτιστικός οργανισμός Δήμου Χαλανδρίου – Ευριπίδης’.
4. 4η Αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου Ο.Ε. 2011.
5. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση συνδρομής και πίστωσης στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α..
6. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση τροποποίησης συμφωνητικού μίσθωσης ακινήτου στην οδό Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδους.
7. Συζήτηση και λήψη απόφασης για χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα.
8. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση προσκύρωσης τμήματος οικοπέδου στο Ο.Τ. 1255 επί της οδού Π. Μπακογιάννη σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 2/1994 πράξη εφαρμογής.
9. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. του έργου ‘Συντηρήσεις δημοτικού οδικού δικτύου (Λακκούβες)’ Α.Μ. 11/2010.
10. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. του έργου ‘Μικρά υδραυλικά έργα προς αποχέτευση όμβριων’ Α.Μ. 5/10.
11. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. του έργου ‘Κατασκευή αποτμήσεων πεζοδρομίων για κάδους απορριμμάτων και διόδων πρόσβασης ΑΜΕΑ’ Α.Μ. 14/08.
12. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου ‘Συντήρηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης Δήμου Χαλανδρίου’ Α.Μ. 46/05.
13. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου ‘Καθαίρεση διαφημιστικών πινακίδων’ Α.Μ. 25/08.
14. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου ‘Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης περιοχής που περικλείεται από τη Λ. Πεντέλης – Αττικής – Δουκ. Πλακεντίας Α-Β- Φάση’ Α.Μ. 47/05.
15. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου ‘Συντηρήσεις Δημοτικού οδικού δικτύου (Λακκούβες)’ Α.Μ. 11/2010.
16. Συζήτηση και λήψη απόφασης για χορήγηση παράτασης περαίωσης εργασιών, του έργου ‘Επισκευές – Ανακατασκευές φρεατίων υδροσυλλογής όμβριων υδάτων’ Α.Μ. 12/10.
17. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση κατασκευής αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων από ιδιώτες.
Αρμόδιος κλητήρας του Δήμου μας παραγγέλλεται να επιδώσει αυτή την πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο.
Χαλάνδρι 14/7/2011


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *