Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΣΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ



Το θέμα του καταυλισμού των τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο είναι αυτή την περίοδο κυρίαρχο στην πολιτική ατζέντα του Χαλανδρίου.

Η συντήρηση του κλίματος αντιπαράθεσης και πόλωσης μεταξύ περιοίκων του καταυλισμού και των τσιγγάνων, που είναι επιλογή συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών παραγόντων τόσο της διοίκησης, όσο και της αντιπολίτευσης του δήμου, δεν έχει απολύτως καμία λογική βάση και γίνεται μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων σχετιζομένων άμεσα με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κάθε επίκληση αξιών όπως «ισονομία και ισοπολιτεία» αποτελεί ανέκδοτο, όταν έχει αποδέκτες τους κατοίκους μιας περιοχής – φάντασμα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από την πλατεία Συντάγματος και είναι εν έτη 2013, εκτός σχεδίου πόλης.

Είναι δε πρόκληση, αυτή η τοποθέτηση να έχει αφετηρία κορυφαία στελέχη της διοίκησης του δήμου που σχολιάζουν την κατάσταση σα να μην ήταν εκείνοι που όφειλαν να επισπεύσουν την οριστική, συνολική διευθέτηση του προβλήματος του Πεύκο Πολίτη.
Ακόμα και η αναφορά στο δίκαιο των ιδιοκτητών των οικοπέδων του καταυλισμού και της δικαστικής απόφασης που τους κατοχυρώνει ιδιοκτησιακά, δεν μπορεί να έχει απολύτως κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην αξιοποίηση των περιουσιών τους, αν οι φωνασκούντες και διαμαρτυρόμενοι «αγανακτισμένοι» αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν κοιτάξουν πρώτα να κάνουν εκείνοι σωστά την δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν, και που δεν είναι άλλη από το να προωθήσουν τις ενταξιακές διαδικασίες. Με την περιοχή εκτός σχεδίου πόλης με ή χωρίς τον καταυλισμό οι ιδιοκτήτες έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, οπότε προς τι η φασαρία για «εδώ και τώρα» πρόχειρες ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ λύσεις που θα περιπλέξουν το πρόβλημα;

Ακόμα και όσοι δήλωσαν ευθαρσώς σε κείμενά τους ότι του δημοσίου συμφέροντος και των υποχρεώσεων της χώρας των προερχομένων από διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιεραρχούν την απόδοση του ιδιωτικού δικαίου, δεν έχουν απολύτως κανένα ουσιαστικό επιχείρημα.

Γι’ αυτό καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους της διεκδίκησης πρόχειρων λύσεων που μπορεί να οδηγήσουν την τοπική κοινωνία σε διχασμό και να εργαστούμε όλοι μαζί για την μόνιμη και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος των τσιγγάνων.

Εμείς ήδη ξεκινήσαμε να το πράττουμε συγκροτημένα, όπως εμείς ξέρουμε, σε αυτή την κατεύθυνση.

Εχθές το απόγευμα οι εκπρόσωποι της κίνησης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» Άγγελος Νταβίας και Δημήτρης Λέρτας μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής των Οικολόγων Πρασίνων κο Γιώργο Δημαρά και τον γνωστό σε όλους Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο Δημήτρη Σταματιάδη που έχει εκπονήσει στο παρελθόν την πολεοδομική μελέτη της περιοχής του Πεύκο Πολίτη, είχαμε μια πρώτη επαφή με την ηγεσία του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» των τσιγγάνων ώστε να κατανοήσουμε τις απόψεις τους, πριν καταλήξουμε στην διατύπωση συγκεκριμένων, επεξεργασμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων.
Η συνάντηση ήταν πολύ ουσιαστική και αυτό θα φανεί σύντομα αποτυπωμένο σε προτάσεις που θα αλλάξουν συνολικά τα δεδομένα για το ζήτημα.

ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου