Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Α ΓΕΙΑ ΣΟΥ!


Ως απλός παρατηρητής;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία και αναπαράχθηκε από αρκετά τοπικά σάιτ και μπλόγκ, έρευνα σχετικά με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Σε αυτήν απαντούν σύλλογοι εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και δήμαρχοι διαφόρων περιοχών της Βόρειας Αττικής (Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ηράκλειο, Αγία Παρασκευή κλπ). Δεν θα αναφερθούμε στους υπόλοιπους, ούτε βέβαια στο μεγάλο θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Ειδικά αυτό το τελευταίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Επιχειρήσεις από ποιους και για ποιους. Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας ή αυτοοργάνωση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων; Λειτουργία με τον τρόπο γνωστών ΜΚΟ που λυμαίνονταν τα δημόσια ταμεία ή συνελευσιακές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Και τόσα άλλα.

Μπαίνουμε όμως στον πειρασμό να σχολιάσουμε την τοποθέτηση του δημάρχου μας.

Κατά τον αρθρογράφο, τη συμφωνία του «επί της αρχής με κάθε μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας» εκφράζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, μιλώντας για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, αρκεί, όπως είπε «αυτή η μορφή δραστηριότητας να μη δρα σε βάρος άλλων κοινωνικών δομών»….
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι μια μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα μπορούσε να προσφέρει σε νέα πεδία κοινωνικής στήριξης», υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «ο σκοπός αυτών των προσπαθειών θα πρέπει να είναι η προσφορά νέων κοινωνικών υπηρεσιών και όχι η υποκατάσταση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως εύλογα ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Και εδώ το πρόβλημαδεν είναι στον θεσμό, αλλά στο πώς αυτός θα εφαρμοστεί».

Θα περιμέναμε από τον κ. Κουράση να εξηγήσει στον ερωτώντα, σε ποιες ακριβώς δομές προσέφυγαν οι γονείς 400 περίπου παιδιών, όταν έκλεισαν τέσσερεις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τα δύο τελευταία χρόνια στο δήμο.

Επίσης θα περιμέναμε να του εξηγήσει με ποιο ακριβώς σκεπτικό αποφασίστηκε να καταργηθεί πλήρως η φύλαξη βρεφών στους εναπομείναντες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Επίσης θα περιμέναμε να του εξηγήσει με ποιο ακριβώς σκεπτικό ο δήμος συνεργάζεται με ΜΚΟ που σύμφωνα με τους ισολογισμούς της το ετήσιο κόστος ανά ηλικιωμένο άτομο που φιλοξενεί ανέρχεται στις 50.000 ευρώ!!! Ειδικά αφού φρόντισε να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν είναι στο θεσμό αλλά στο πως αυτός θα εφαρμοστεί.

Τέλος θα περιμέναμε να επισημάνει στον αρθρογράφο τις αντιδράσεις του δήμου στη συνεχή μείωση των οργανικών θέσεων των μονίμων υπαλλήλων, καθώς και τις δράσεις που έχει αναλάβει ώστε να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ευαίσθητοι αυτοί τομείς της κοινωνικής πολιτικής στο δήμο μας.

Αλλά μάλλον περιμένουμε πολλά από έναν απλό παρατηρητή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ!

Η παιδική παράσταση που "έσπασε ταμεία" το χειμώνα, έρχεται στο 5ο Δημοτικό το Σάββατο 27/4

Αποζημίωση 27.000 Ευρώ για τον εργολάβο επιπλέον για ζημίες που υπέστη από τις πλημμύρες

Εμάς που πνιγήκαμε από την καθυστέρηση του έργου μισό χρόνο ποιος θα μας αποζημιώσει;
Εμάς που μας απέκοψε με τα σκαψίματα από τα σπίτια μας ποιος θα μας αποζημιώσει για την ταλαιπωρία;
Τώρα εξηγείται γιατί καθυστερεί ο εργολάβος που ανέλαβε τους αγωγούς όμβριων στο Πάτημα. Εμείς δεν αμφισβητούμε τις ζημίες αλλά ποιος έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση, γιατί ενώ είναι έτοιμες οι συνδέσεις δεν γίνανε ακόμη.
Ποια θα είναι η συνέχεια θα περιμένει το έργο για την επόμενη πλημμύρα για να δώσουμε και άλλη αποζημίωση.
Έξη μήνες περίπου δεν υπάρχει ούτε ένα εργάτης στο έργο. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από το κλείσιμο της Μπακογιάννη και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Ενοχλήσαμε τον δήμαρχο και την τεχνική υπηρεσία και η απάντηση που πήραμε, είναι έργο της περιφέρειας και δεν μπορούμε να επέμβουμε επιβεβαίωσε αυτό που είναι γνωστό πλέον σε όλους .Δεν υπάρχει Διοίκηση στον Δήμο, δεν υπάρχει Μείζων αντιπολίτευση.
Πράγματι το έργο είναι της Περιφέρειας, αλλά πρέπει κάποτε να τελειώσει γιατί αφορά όχι μόνο την κυκλοφοριακή ανακούφιση της περιοχής αλλά και την προστασία από τις πλημμύρες που πριν λίγο καιρό έπνιξαν την Τρίτση την Τήνου και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Άγιο Αντώνιο.
Ποιος οφείλει να το παρακολουθεί και να πιέζει για την υλοποίηση του;
Ποιόν αφορά το έργο;
Ποιον θα ανακουφίσει και θα προστατεύσει;

Παζάρι αγάπης και αλληλεγγύης από το ΦΛΥΟΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Ακούραστοι οι άνθρωποι του ΦΛΥΟΝ οργάνωσαν σήμερα Σάββατο το Πασχαλινό φιλανθρωπικό παζάρι με αντικείμενα και λιχουδιές που ετοίμασαν τα ίδια τα μέλη. Βιβή Κυπριώτη, Ρούλα Σαραντίδου, Κατερίνα Κουρουβακάλη, Ελένη Πανταζή εδώ και μία εβδομάδα ετοιμάζουν τα πράγματα που θα εκθέσουν και φτιάχνουν λαμπάδες και κουλουράκια.

Σήμερα ημέρα της εκδήλωσης από τα χαράματα στο πόδι να στήσουν το παζάρι και ολόκληρη την ημέρα στο πόδι να εξυπηρετήσουν του Χαλανδραίους .

«Εκπαιδευτικά Μονοπάτια για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ. 210 6522311, 213 2100531
Fax: 210 6084483
E-mail: ant.bta@patt.gov.gr
Αγ. Παρασκευή 22/4/2013


Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών-Αγωγή Υγείας, την Τετάρτη 17 Απριλίου διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Εκπαιδευτικά Μονοπάτια για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο». Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Παπάγου –Χολαργού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Την τεχνολογία δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε φοβικά. Έχει περάσει πολύς καιρός από τη Βιομηχανική Επανάσταση όπου οι Άγγλοι εργάτες κατέστρεφαν τις μηχανές αναθεματίζοντας αυτές ως υπαίτιες για τα κοινωνικά αδιέξοδα. Από την άλλη μεριά η άκριτη αποδοχή της τεχνολογικής εξέλιξης ως παράγοντα σε σχέση με τον οποίο η Πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει λόγο είναι εξίσου λαθεμένη. Οι νέες Τεχνολογίες υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να συντελέσουν στη βελτίωση της μαθησιακής και παιδαγωγικής διαδικασίας και στην πληρέστερη και ευρύτερη κατανόηση του διδακτικού αντικειμένου. Επιπλέον, μας εφοδιάζουν με έναν ωκεανό πληροφοριών που όμως αυτές δεν συνιστούν γνώση.

Η χρήση του Διαδικτύου πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σωστό τρόπο διότι διαφορετικά επηρεάζει αρνητικά και τα παρακάτω απαραίτητα στοιχεία μιας στοιχειώδους συναισθηματικής επάρκειας: την κοινωνικότητα, τη δημιουργικότητα, την αυτονομία και την αυθεντικότητα.

Σήμερα το έγκλημα μέσα από το Διαδίκτυο αποκτά νέες μορφές και γίνεται πιο επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο. Παλαιότερα οι γονείς θεωρούσαν ότι όταν το παιδί βρίσκονταν στο δωμάτιο του ήταν απόλυτα ασφαλές. Σήμερα όμως ένα παιδί απομονωμένο στον προσωπικό του χώρο με τον υπολογιστή διατρέχει περισσότερους κινδύνους σε σχέση με τους συνήθεις του παρελθόντος.

Οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον διαδικτυακό χώρο ώστε να μπορέσουν να προφυλάξουν και τα παιδιά τους. Κρίσιμο χρονικό σημείο για την αποτελεσματική προστασία τους είναι η ενημέρωση να γίνεται σε όσο πιο πρώιμο στάδιο.

Η σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών-Αγωγή Υγείας, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο μέσα από την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών να τους βοηθήσει στην προστασία των μαθητών από τους μεγάλους κινδύνους του Διαδικτύου.

Εμείς στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε τέτοιες πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε ανάλογες εκδηλώσεις».

Η εκδήλωση περιελάμβανε και θεατρική παράσταση για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών «Η φάρμα του διαδικτύου».

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!