Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τοποθέτηση του κοιν. εκπροσώπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή σε ημερίδα του ΕΚΠΑ για το γερμανοκατοχικό δάνειο














Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σε ημερίδα  που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην έκθεση που είχε συντάξει ο αείμνηστος καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε τη Δυτική Γερμανία ως απεσταλμένος  της τότε κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, όπου και συζήτησε τις εκκρεμότητες αυτές.
Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι στον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό των Γερμανών ότι η υπόθεση έχει λήξει, ο καθηγητής Αγγελόπουλος ζήτησε έγγραφες αποδείξεις, οι οποίες δεν του δόθηκαν ποτέ. Ανέφερε δε, ότι αυτό υποστηρίζεται κατ’ εξακολούθηση από τη γερμανική πλευρά, πάντα χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων. Στο επιχείρημα των Γερμανών ότι δόθηκε δάνειο 200 εκατομμυρίων μάρκων, ο αείμνηστος Αγγελόπουλος αντέτεινε ότι το δάνειο αυτό εδόθη με ληστρικούς όρους και επιτόκιο 6%, όταν τα επιτόκια των τότε χορηγούμενων διακρατικών δανείων κυμαίνονταν από 2 έως 3%. 
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αξία της ρηματικής διακοίνωσης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 που, «αν και κάποιοι επιχειρούν να την απαξιώσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε, ήταν μια πολύ κρίσιμη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία σημειωτέον απέτρεψε την προβλεφθείσα παραγραφή μετά το πέρας πενταετίας από τη συνένωση των δύο Γερμανιών.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβε ο ίδιος πριν από 3 χρόνια προκειμένου να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά στη Βουλή παρουσία των τριών συναρμόδιων υπουργών και την απόφαση που πήρε πρόσφατα η Βουλή ύστερα από περίπου 70 χρόνια για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής. Ήδη στην πρώτη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μ. Γλέζος και Π. Κουρουμπλής ζήτησαν να αιτηθούν τα μέλη της επιτροπής συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: «Πιστεύω ότι η νεοσυσταθείσα Διακομματική Επιτροπή της Βουλής θα υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες και  περιχαρακώσεις».

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου