Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ - ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: Επισπεύδεται το «κλείδωμα» της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.


Επισπεύδεται το «κλείδωμα» της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

 Το success story των ΣΔΙΤ έχει κοντά ποδάρια… και το ΥΠΕΚΑ, με επιστολή την 1η Απριλίου, καλεί τους αρμόδιους σε «κατάλληλη επικαιροποίηση» των ΠΕΣΔΑ και μάλιστα επειγόντως!

Επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των πολιτών και υπέρ των εργολαβικών συμφερόντων, στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεσμεύοντας μελλοντικές επιλογές. Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταγγελίες μας για παρωχημένους σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων που φτιάχτηκαν ερήμην των πολιτών για την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων και που, εκτός των άλλων, υπονομεύουν τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Ενόψει της προδιαγραφόμενης απόρριψης από την ΕΕ των σχεδιαζόμενων συμβάσεων ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών, με εγγύηση του δημοσίου για ελάχιστες ποσότητες απορριμμάτων και «σταθερότητα» συνθηκών, η κυβέρνηση σπεύδει να “καμουφλάρει” την πραγματικότητα, που είναι η προώθηση φαραωνικών έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όλα εν κρυπτώ και ερήμην των πολιτών, προκειμένου να μην χάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην ουσία συνεχίζει την ίδια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αντι-οικονομική, αντι-οικολογική, κοινωνικά άδικη ρότα, σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή και ελληνική, πλέον, με τον ν. 4042/12, νομοθεσία, διακινδυνεύοντας έτσι πολύτιμους για την κοινωνία οικονομικούς πόρους από την ΕΕ.

  Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής είναι υπόλογοι στους πολίτες.

 Και όχι μόνο.

Η μεν κυβέρνηση, ο αφανής πανταχού παρών εντολοδόχος, φέρει την ευθύνη των κεντρικών πολιτικών επιλογών διακινδυνεύοντας την επιβολή προστίμων στη χώρα από τη ΕΕ, ακόμη και επιστροφή χρημάτων, λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας (αιρεσιμότητες στις σχετικές συμβάσεις των προωθούμενων έργων) ενώ παράλληλα επιχειρεί να δεσμεύσει τις επιλογές των μελλοντικών διοικήσεων της Περιφερείας στην σημερινή κατεύθυνση με ΣΔΙΤ.
Ο δε απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει τεράστια ευθύνη γιατί είναι ο κατά τον νόμο αρμόδιος και υπεύθυνος για τη διαχείριση απορριμμάτων – είναι συγκεκριμένα, ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, υπεύθυνος για την εκπόνηση, αναθεώρηση και παρακολούθηση του σχεδιασμού διαχείρισης. Ωστόσο έχει συστηματικά αρνηθεί να συστήσει σχετική οργανική μονάδα στον ΕΔΣΝΑ. Και σήμερα 'καλείται' από την κυβέρνηση, σαν έτοιμος από καιρό, να 'αναθεωρήσει' τον ΠΕΣΔΑ… Μια αναθεώρηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της 'σικέ' διαδικασίας εφόσον στόχο έχει να παγιδεύσει τη μελλοντική Περιφερειακή Αρχή, δήμους και πολίτες στο 'καλούπι' των μεγάλων έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Η “Δύναμη Ζωής” υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη πλήρους αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ όπως έχει ζητήσει με επερώτησή του στη Βουλή πριν από έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναθεώρηση συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας στρατηγικής ΜΠΕ, με συμμετοχή των πολιτών από το πρώτο βήμα. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι σικέ αναθεώρηση, μόνο και μόνο για να παρακαμφθούν τα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων. Προκειμένου αυτά, και 'με την ευρωπαϊκή βούλα' να υλοποιηθούν.
Η “Δύναμη Ζωής” επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στο σημερινό έγκλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο σήμερα επιχειρείται να νομιμοποιηθεί εσπευσμένα σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.

Το Γραφείο Τύπου, 10/4/14

ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ
Ρένα Δούρου
Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου