Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

25.000 υπαλλήλους ΟΤΑ απειλεί η επέκταση του Outsourcing

 www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αναταραχή έχει προκαλέσει  στο χώρο των εργαζομένων στους δήμους η αναφορά του επικαιροποιημένου Μνημονίου που αποκάλυψε χθες το Capital.gr, σύμφωνα με την οποία θα απολύονται όσοι εργαζόμενοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες που θα  δοθούν «εργολαβία» (outsourcing) σε ιδιωτικές εταιρείες από τα μέσα του 2015 και έπειτα.

Και αυτό γιατί σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους στους δήμους (25.000 από τους 85.000) απασχολείται σε τομείς που έχουν ήδη επισημανθεί από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη ως «υποψήφιοι» προς «εργολαβία» (πχ καθαριότητα, φύλαξη).

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς έχει ήδη έλθει σε επαφή με μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, μεταξύ άλλων με τη μορφή outsourcing σε τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η υγειονομική περίθαλψη, η εστίαση κλπ. Οι εταιρείες αυτές υπόσχονται ότι μπορούν να παρέχουν τις ίδιες και καλύτερες υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο σήμερα με κόστος μειωμένο κατά 15 έως 20%.

Τι ακριβώς αναφέρει το Μνημόνιο
Στην τελευταία εκδοχή του επικαιροποιημένου Μνημονίου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:
«Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014, θα αξιολογηθούν ποιες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα μπορούν να παρασχεθούν με χαμηλότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα (outsource), μαζί και η κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων και προσωπικού από τις δημόσιες υπηρεσίες που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου του 2015. Αυτές οι απολύσεις δεν θα γίνουν με βάση τον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε απόλυση), όπως ισχύει για τις 15.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015, αλλά και εκείνες του α’ τριμήνου του 2015».

Να σημειωθεί, επίσης, πως με βάση το «Εθνικό Σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο τέλος του ερχομένου Δεκεμβρίου, εκτός από την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα με στόχο την επέκταση του outsourcing, θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα σχέδια στελέχωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι λένε στην ΚΕΔΕ και στην ΠΟΕ – ΟΤΑ
Η χρονική αυτή σύμπτωση των δύο διαδικασιών (των σχεδίων στελέχωσης και του «μαρκαρίσματος» των τομέων του δημοσίου προς  παραχώρηση «εργολαβίας» μετά απολύσεων) κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται από κύκλους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφρασαν στο Capital.gr το φόβο τους πως στις παραπάνω υπηρεσίες ενδέχεται να συμπεριληφθούν και εκείνες της κοινωνικής πρόνοιας που παρέχονται από τους δήμους, οι οποίοι για άλλη μια φορά (μετά το μπαράζ της «κινητικότητας» και των απολύσεων) θα βρεθούν στο επίκεντρο της «μεταρρύθμισης» του δημοσίου.

Σύμφωνα με  κορυφαίο στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ –ΟΤΑ), με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr «πάνω από 25.000 εργαζόμενοι στους δήμους εργάζονται αυτή τη στιγμή συνολικά στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της καθαριότητας και της φύλαξης».

Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε γενικές γραμμές:

17.000 εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας
7000 εργάζονται σε όλο το εύρος των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας
1000  εργάζονται σε θέσεις φύλαξης.

Τι λένε στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν πως δεν έχει ξεκινήσει καμία απολύτως διαδικασία για τη σύνταξη κάποιας έκθεσης αξιολόγησης των υπηρεσιών του δημοσίου που θα μπορούσαν εναλλακτικά να παρασχεθούν από τον ιδιωτικό τομέα σαν και αυτή που αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Πάντως σε παλιότερη συνέντευξη τύπου του, ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (2 Απριλίου 2014), είχε δηλώσει πως τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να ήταν η καθαριότητα και η φύλαξη και πως αναζητούνται και άλλες τέτοιες, υποστηριχτικές του δημοσίου δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δοθούν «εργολαβία».

Οι επαφές του κ. Σκορδά με εταιρείες ανάληψης outsourcing
Το Υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως ήδη αναπτύσσει τις επαφές του με επιχειρηματικούς φορείς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν εργολαβικά ανάλογες υπηρεσίες.

Του λόγου το αληθές, μία μέρα πριν τη σχετική δημοσίευση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από το Capital.gr, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 4  Ιουνίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο ειδικός γραμματέας Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κ. Νικάλαος Ματζούφας και ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ιωάννης Καραφύλης συμμετείχαν στο πρώτο Συνέδριο Outsourcing στην ελληνική αγορά (Outsourcing Conference - "Strategize, Maximize and Save").

Το συνέδριο αυτό  πραγματοποιήθηκε υπο την αιγίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ)  και αφορούσε στην ανάδειξη outsourcing λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα σε Iδιωτικές Eπιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η  πρόταση αυτή που «θα συμπεριληφθεί στο Νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2014 – 2020 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».


Πηγή:www.capital.gr

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,  κορυφαία στελέχη:
της COFELY (Μακροχρόνια Διαχείριση Τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση, διαχείριση βοηθητικών Υπηρεσιών)
της HFMA (Ελληνικό Σωματείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων)
του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ)
της ΙSS (υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης, εστίασης, υγειονομικής περίθαλψης)
της ΜanpowerGroup Hellas (ιδιωτική εταιρεία προσωρινής απασχόλησης)
της Manifest Services (υπηρεσίες καθαρισμού, ασφαλείας, συντήρησης Η/Μ εγκαταστάσεων
της UPCOM (υπηρεσίες ανάπτυξης software, κα)
της Softone (υπηρεσίες διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας κλπ.)
της Vellum (υπηρεσίες Πιστοποιήσεων των δεξιοτήτων Πληροφοριών για την Τεχνολογία και την Επικοινωνία)
της  PwC (λογιστικές υπηρεσίες) κλπ.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου