Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Καλλιτεχνικά εργαστήρια - Δελτίο τύπου της διεύθυνσης πολιτισμού του Δήμου ξεκαθαρίζει τα πράγματα: ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου προγραμματίζει τη λειτουργία ποικίλων εργαστηρίων για τους δημότες, σκοπεύοντας να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους αλλά και να δημιουργήσει εστίες πολιτισμού στις γειτονιές.
Γι’ αυτό θα αξιοποιηθούν χώροι του Δήμου όπως το Αετοπούλειο, η αίθουσα της οδού Παπάγου, το Κέντρο Νεότητας, σχολικές αίθουσες, αναξιοποίητοι χώροι στα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης κ.ά.

Έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τοπικούς συλλόγους, με συλλογικότητες που δρουν στην πόλη και με ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν προσφέρει στην πολιτιστική ζωή του Δήμου. Η συνεργασία με τους φορείς του Χαλανδρίου είναι απαραίτητη μιας και στόχος είναι η όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών. Εδώ ας σημειώσουμε πως αρκετοί φορείς της πόλης αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με τη στέγαση των κοινωφελών δραστηριοτήτων τους και ο Δήμος θα τους βοηθήσει να το ξεπεράσουν.

Τα δύο πρώτα εργαστήρια (εικαστικό και κοσμήματος) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών, ο οποίος πρότεινε και στήριξε το στήσιμο τους, ξεκινάνε στις 3 Νοεμβρίου 2014 στο ΚΑΠΗ Κάτω Χαλανδρίου.
ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: Πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική εξαγγέλλεται με αυτό το δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Πολιτισμού και βεβαίως κατ' αρχήν σε σωστή κατεύθυνση. 

ΜΟΝΟ ΠΟΥ:

1. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν δεν έχουν ξεκινήσει από ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Δηλαδή πού ξεκίνησαν οι συζητήσεις και μεταξύ ποιων; 

  • Ποιος αποφάσισε ποιοι δημοτικοί χώροι μπορούν να διατεθούν; 
  • Ποιος αποφασίζει περί των προτεραιοτήτων στα εργαστήρια; 
  • Ποιος αποφασίζει την τιμολογιακή πολιτική των εργαστηρίων; 
  • Ποιοι είναι οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν; 
  • Υπάρχει κάπου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή όποιος θέλει μπαίνει;
  • Ποιες οι υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο και τους δημότες και ποια τα δικαιώματά τους για την χρήση δημοτικών χώρων;
  • Ποιος αποφασίζει ότι μια "αναξιοποίητη" αίθουσα στο ΚΑΠΗ ή αλλού δεν πρέπει να αξιοποιηθεί από το ΚΑΠΗ αλλά να δοθεί στον όποιο σύλλογο;

Η παραχώρηση σχολικών αιθουσών έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας; ¨
Το παράδειγμα του 12ου και η πολύχρονη αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σχολικής κοινότητας και Ένωσης Κρητών έχει απασχολήσει τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής.

Εμπνευστές που εμμονικά ιδεοληπτικοί καθώς είναι  ενάντια στην ΜΟΝΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που είναι να οργανώσει και να ελέγχει ο δήμος τέτοιες ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ και ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ μέσω ΝΠ ή Δημοτικών Επιχειρήσεων (που κατάργησαν και κατήγγειλαν) προτείνουν ουσιαστικά την μεταβίβαση της ευθύνης τους για την εφαρμογή αναγκαίων δημοτικών πολιτικών σε παρένθετους μηχανισμούς που βεβαίως ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ούτε για την ποιότητα των υπηρεσιών, ούτε για την τιμολογιακή τους πολιτική, ούτε για την επιλογή των ωφελουμένων, ούτε για τα κριτήρια επιλογής του αναγκαίου για την λειτουργία των εργαστηρίων προσωπικού, από το δημοτικό συμβούλιο και τα όργανα του δήμου που θα είναι ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ να παρεμβαίνουν στο έργο τους που θα γίνεται σε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. 

Αυτή η πολιτική θα δημιουργήσει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΑΤΑ παραγόντων σε δημόσιους χώρους.

Και τέλος πάντων, πλειοψηφία είναι ας θέσουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να κατατεθούν οι απόψεις, να καταγραφούν και ας αποφασίσουν πλειοψηφικά ό,τι θέλουν. 
Δεν μπορούν να στερούν από την αντιπολίτευση το δικαίωμα της γνώμης και της καταψήφισης με τέτοιες μεθοδεύσεις.

Πώς επιβάλλονται τέτοιες πολιτικές και ξεκινάει η εφαρμογή τους χωρίς να περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο; 
Πώς ήδη παραχωρήθηκαν χώροι και μάλιστα στο ΚΑΠΗ;
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ είναι και παράνομο.

ΜΗΠΩΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ; 
Άλλα έλεγαν όταν κατήγγελαν τους πάντες και τα πάντα.

2. Δεν πρέπει να προηγηθεί ο προϋπολογισμός του δήμου για την εφαρμογή πολιτικών; 
Θα διατεθούν κονδύλια για τα εργαστήρια και τον πολιτισμό; Πόσα; Και τι άλλα προγράμματα πρέπει να γίνουν; Πού;
Ό,τι κάτσει είναι η πολιτική της νέας διοίκησης και ικανοποίηση του όποιου αιτήματος των ημετέρων συλλόγων;

3. Μήπως ακόμα και αυτό το δελτίο τύπου της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και όχι της πολιτικής ηγεσίας του δήμου θα έπρεπε - ακόμα και για λόγους τακτ - να προηγηθεί της έναρξης εγγραφών;

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ και όχι μόνο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ. 
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ: ΜΕΣΩ Ν.Π. ή ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΘΕΜΑ.

ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ  ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. 


Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου