Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Η σημερινή συνεδρίαση στο Δ.Σ. για τα έσοδα του δήμου 2015, είναι η πρώτη του με τη νέα σύνθεση που θα λάβει ουσιαστικές αποφάσεις επί του πυρήνα της αυτοδιοίκησης και θα καθορίσει την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση της νέας διοίκησης του δήμου στην τοπική κοοινωνία (αν εξαιρέσει βεβαίως κανείς την διαδημοτική και διαπαραταξιακή σύγκρουση της αυτοδιοίκησης με το νόμο περί της ψευτοαξιολόγησης και την επιτηδευμένη και ενοχλητική απόπειρα ακροδεξιών τε και καργαριστερών, να πειστούμε ότι ο ύμνος του ΕΑΜ δεν είχε ξανακουστεί ποτέ σε παρέλαση στο Χαλάνδρι, ισχυρισμός που προσβάλλει την δημοκρατική παράδοση του δήμου μας, για να εξυπηρέτησει εξόφθαλμες σκοπιμοτήτες αποπροσανατολισμού και πόλωσης σε θέματα μακριά της ουσίας).

Είναι η πρώτη έμπρακτη, ουσιαστική παρέμβαση της νέας διοίκησης στην ζωή της τοπικής κοινωνίας αυτή που θα γίνει μέσω των σημερινών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου υπό τη νέα του πλειοψηφία που καθορίζουν τιμές τελών που θα επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη (τέλη ταφής, τραπεζοκαθίσματα, διαφήμιση κλπ) όλο το δύσκολο 2015.

Κανένας διάλογος, καμία διαβούλευση, καμία ώσμωση απόψεων, επιχειρημάτων, διαχειριστικών προτάσεων δεν έχει προηγηθεί αποκλείοντας την πιθανότητα οι κατ' αρχήν καλές εισηγήσεις της πλειοψηφίας να γινόντουσαν καλύτερες ή να καλύψουν περισσότερες κοινωνικές ανάγκες.

Γνωρίζουμε ήδη - από τι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής - τον προσανατολισμό της νέας διοίκησης και μπορούμε να τον σχολιάσουμε και να τοποθετηθούμε επί αυτού:
Για εμάς είναι κατ' αρχήν σε σωστή κατεύθυνση.

Πώς ερμηνεύουμε τις εισηγήσεις της διοίκησης προς το δημοτικό συμβούλιο που θα εγκριθούν σε μερικές ώρες με δυο κουβέντες;

 Ότι η διοίκηση μετατοπίζεται ήδη σε επιλογές που αποδέχονται ότι η επιχειρηματικότητα της αυτοδιοίκησης και η παραχώρηση δημόσιου χώρου σε ιδιώτες δεν είναι έγκλημα καθοσιώσεως και αξιοποιείται ακόμα και από καργαριστερούς σε ένα μείγμα προοδευτικής πολιτικής διαχείρισης του δήμου.

Είναι έσοδα που η αυτοδιοίκηση δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει και πρέπει να τα "τραβήξει" λελογισμένα και με μέτρο από την αγορά για να τα γυρίσει ως κοινωνικό μέρισμα στον δημότη. Γι' αυτό και η νέα διοίκηση σήμερα εισηγείται τον τρόπο που θέλει να διαχειριστεί τέτοια έσοδα χωρίς πλέον να τα καταγγέλει.

Με αφορμή αυτής της έμμεσης αλλά ουσιαστικής  παραδοχής της διοίκησης, όσοι έχουν κατηγορηθεί και λοιδωρηθεί απροκάλυπτα και χυδαία από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στο παρελθόν ως συνεργάτες της κομαντατούρ και των τοπικών μνημονιακών δυνάμεων, επειδή πρότειναν και παλαιότερα και προτείνουν ακόμα την αναζήτηση ενός τέτοιου μείγματος πολιτικής εσόδων που συμπεριλαμβάνει την επιχειρηματικότητα της αυτοδιοίκησης στις επιλογές της, σήμερα πρέπει να ακούσουν μία απολογία για τον ακραίο τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν οι απόψεις τους από δυνάμεις της ίδια πλευράς του ποταμιού.

Μία απολογία που η σταλινική, ξεροκέφαλη, συμπλεγματική και εμμονική θεώρηση των πραγμάτων που διαχρονικά έχει η παράταξη της διοίκησης κυρίως απέναντι στις όμορες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, δεν θα επιτρέψει βεβαίως να διατυπωθεί, δεν έχουμε αυταπάτες.

Γνωρίζουμε ότι αυτό απαιτεί γενναιότητα και δεν υπάρχει τέτοια.

Επειδή δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι και επειδή όντος υπάρχουν κάποιοι που ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ (ακόμα και από τον προσωπικό τους εγωισμό) βάζουν το δημόσιο συμφέρον, δεν θα καθορίσει την ψήφο μας το θυμικό αλλά οι ανάγκες της πόλης και το συμφέρον του δήμου.

Γι' αυτό σήμερα ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, εκτός μόνο μίας πρότασής της:

Αυτής που διαιωνίζει το απαράδεκτο καθεστώτος της παραχώρησης του θεάτρου της ρεματιάς σε ατζέντηδες για 400 μόνο ευρώ ανά παράσταση, ποσό που δεν καλύπτει ούτε καν τα λειτουργικά έξοδά του, την στιγμή που τα έσοδα παράστασης με 600-700 εισιτήρια των 20 ευρώ υπερβαίνουν τα δέκα χιλιάρικα ευρώ ανά παράσταση.

Θα ψηφίσουμε την πρόταση για καθορισμό ΤΕΛΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ απεμπολώντας το μκροπολιτικό μας δικαίωμα να καταγγείλουμε μικροπολιτικά την διοίκηση για σκάνδαλο ή για μνημονιακή παρέκκλιση επειδή προσδοκά έσοδα από "εκχώρηση δημόσιου χώρου σε ιδιώτες" όπως έκαναν εκείνοι στο παρελθόν.

Αλλά τους υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις διαχρονικές τοποθετήσεις τους θα έπρεπε σήμερα να  μηδενίσουν αυτά τα έσοδα και να δηλώσει ότι καταργούνται, αλλά ευτυχώς δεν θα το ζήσουμε αυτό.

Το πόσο χώρο θα εκχωρήσει ο δήμος και το πού είναι ένα άλλο, σοβαρό διαχειριστικό ζήτημα αλλά από σήμερα κανείς δεν μπορεί να ξαναϊσχυριστεί ότι είναι έγκλημα καθοσιώσεως κάθε "παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε ιδιώτη" δηλαδή κάθε εκμίσθωσή από τον δήμο χώρων σε καταστήματα για τραπεζοκαθίσματα, χώρους διαφήμισης, περίπτερα, καντίνες κλπ για να έχει έσοδα.

ΟΜΩΣ  ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΘΩΣΙΩΣΕΩΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ, ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ.

Θα ψηφίσουμε βεβαίως και τα τέλη διαφήμισης.

Τέλη διαφήμισης που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ - με βάση νόμο - να αυξηθούν (ναι υπάρχει τέτοιος νόμος).

Άρα τα μισθώματά τους στην δημοτική επιχείρηση ΔΕΝ ΣΤΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΣΟΔΟ από τον δήμο, αντίθετα ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ.
Να ίσως γιατί η ΦΛΥΑ είναι στο στόχαστρο των μεγάλων συμφερόντων της διαφημιστικής μαφίας.

Και να γιατί η κατάργηση των "αμαρτωλών συμβάσεων της ΦΛΥΑ" απλά θα δημιουργήσει απώλεια εσόδων για τον δήμο αφού ο δήμος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Η ΦΛΥΑ ΩΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ.

Δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε γιατί άλλωστε δεν έχουμε δηλώσει ποτέ εμείς ότι " ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΟΔΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ".

Μάλιστα θα προτείνουμε στην επόμενη φάση συζήτησης - αυτή της κατάρτισης του προϋπολογισμού - αυτό το έσοδο που η διοίκηση δεν ήθελε προεκλογικά και τώρα αποδέχεται - άρα εκτιμούμε ότι δεν το είχε προϋπολογίσει στους σχεδιασμούς του κοστολογημένου και ρεαλιστικού (sic) προεκλογικού της προγράμματος που εγκρίθηκε από τους δημότες  - να χρησιμοποιηθεί για τον πολιτισμό και τους παιδικούς σταθμούς, ώστε να γίνει το καλοκαίρι ένα φεστιβάλ στην ρεματιά, αντάξιο της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης μας, εντελώς δωρεάν για τον δημότη που έχει ανάγκη ψυχαγωγίας σε τέτοιες εποχές αντί να παραχωρείται το θέατρο έναντι ευτελούς τιμήματος αλλά και για να αυξηθούν οι θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Θα ψηφίσουμε και τα έσοδα που προϋπολόγισε η διοίκηση να έχει από το νεκροταφείο.

Θα ψηφίσουμε καλωσορίζοντας την διοίκηση στον πλανήτη μας όπου προσεδαφίζεται μετά την πολύχρονη πτήση της σε κόσμους ανύπαρκτους και ονειρώδεις.


Επίσης - προφανώς - θα ψηφίσουμε και αυτά που ήδη ψηφίσαμε στην οικονομική επιτροπή, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει πριν την συνεδρίαση της.

Τις εισηγήσεις που αφορούν τα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ, ΑΝΑΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Θα δώσουμε δια της ψήφου μας,  ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ χρόνο ανοχής στη νέα διοίκηση για να δούμε να προχωράει μια άλλη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλική προς το περιβάλλον και την τσέπη του πολίτη.

Πολιτική που απαιτεί σύγχρονες υποδομές που χρειάζονται  επενδυτικά κεφάλαια και που αν δεν τις δούμε εντός του 2015 να υλοποιούνται τότε θα πούμε ότι έχει  υπερφορολογηθεί ο δημότης για άλλη μια χρονιά και μάλιστα και με την δική μας ψήφο.

Και  αυτό δεν θα συναινέσουμε να επαναληφθεί ούτε μία παραπάνω χρονιά μετά το 2015.

Και αυτά τα καταθέτουμε γραπτά πριν το Δ.Σ. γιατί έτσι θεωρούμε ότι αναλαμβάνουμε απόλυτα την ευθύνη των λόγων μας και της ψήφου μας και επί αυτών θα λογοδοτήσουμε και τις επόμενες χρονιές της πενταετίας απέναντι στον συνδημότη μας.

Η αναλυτική μας τοποθέτηση και τα επιχειρήματά μας θα γίνουν γνωστά από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου