Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ... ΣΕ ΕΠΙΜΟΝΟΥΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ: ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ....

.... ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ!


ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ EMAIL!


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Όποιος φορολογούμενος μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν έχει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) θα του επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον 100 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, μέχρι τον επόμενο Μάιο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που εφαρμόζουν από το 2000 ήδη η Ισπανία, ηΠορτογαλία και άλλες χώρες, με το οποίο η επίδοση όλων των πράξεων της διοίκησης στους πολίτες γίνεται ηλεκτρονικά μέσω e-mail.

Έτσι, μέχρι τότε όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να έχουν αποκτήσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην ηλεκτρονική κοινοποίηση επιβολής προστίμων, πρόσθετων φόρων, και εισφορών, όπως επίσης και ατομικών ειδοποιήσεων για οφειλές που αν δεν εξοφληθούν εντός 40 ημερών η Εφορία θα μπορεί να προχωρά σε λήψεις μέτρων και κατασχέσεις.

Η δήλωση e-mail θα είναι υποχρεωτική ακόμη και αν δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο ή δικό τους e-mail.

Όσοι δεν σπεύσουν μέσα σε 60 ημέρες να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να δηλώσουν μία διεύθυνση e-mail, θα αντιμετωπίσουν τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από το 2014 και ξεκινούν από 100 ευρώ κατ” ελάχιστον.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν ακόμα θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή είχαν δηλώσει κάποια στο Taxisnet και άλλαξαν, έστω και αν είναι υπέργηροι σε απομακρυσμένα χωριά ή ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, θα πρέπει να αποκτήσουν και να δηλώσουν e-mail και μάλιστα άμεσα, μέσα σε 60 μέρες το αργότερο από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης που βρίσκεται στα σκαριά.

Ο νόμος πάντως δεν καθορίζει ότι πρέπει ο λογαριασμός αυτός να είναι προσωπικά του υπόχρεου και άρα θα μπορούσε θεωρητικά να δηλώσει κάποιος το ίδιο e-mail με άλλον που γνωρίζει τη χρήση του διαδικτύου για να μπορεί να ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με την εφορία.

Το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να μην μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεστεί στα δικαστήρια ότι δεν ειδοποιήθηκε από την εφορία, και, άρα, δεν πρέπει να προχωρήσουν τα εις βάρος του μέτρα είσπραξης, επειδή π.χ. η επιστολή χάθηκε στο ταχυδρομείο.

Τσικνοπέμπτη , Τριώδιο και Αποκριές

artiondp - Δημήτρης Πασαμιχάλης



Τσικνοπέμπτη - Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
Τσικνοπέμπτη (ανάλυση - ιστορία). Τριώδιο και Αποκριές

Το Τριώδιο

Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά, ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, το γνωστό μας τριώδιο.
Οι τρεις Κυριακές που κλείνουν την κάθε εβδομάδα του τριωδίου είναι:

η Κυριακή του Ασώτου,

η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή αποκριά) και

η Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλη Αποκριά).

Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει:
α. Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ημέρες).
β. Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου).
γ. Τις δυο ήμερες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγ. Εβδομάδα).
δ. Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).

Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της τυρινής εβδομάδας στην οποία επιτρέπονται, κατά τη θρησκεία μας, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα.'Ετσι οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας). (Σχόλιο: Ανακαλύπτουμε λοιπόν ότι η αρχική έννοια του καρναβαλιού δεν έχει καμία σχέση με το μασκάρεμα)

Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι 'Ελληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος .Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.

Τσικνοπέμπτη

Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.

Στο μέσο της Κρεατινής (της 2ης) εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.

Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή (Πέμπτη δηλαδή) το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα".

Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.

Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstagστη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου : Πραγματοποιήθηκε χθες η κοπή της πίτας


φωτογραφίες : πρΟΤΑση

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, παρουσία πολλών συναδέλφων, του Δημάρχου και αρχηγών παρατάξεων.
Δυστυχώς, για λόγους που δεν είναι της παρούσας στιγμής να αναφέρουμε και να αναλύσουμε (αν και τα έχουμε ξαναγράψει και ξαναπεί) και παρόλες τις προσπάθειες "συσπείρωσης" των εργαζομένων από την Πρόεδρο του Συλλόγου, κάποιες και κάποιοι δε θεωρούν τόσο σημαντική την παρουσία τους στις Γενικές Συνελεύσεις που αφορούν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.
Το παραπάνω γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία και, κατά συνέπεια, να μην πραγματοποιηθεί η Συνέλευση, η οποία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαρτίου, σε μέρος και ώρα που θα ορίσει το Προεδρείο του Συλλόγου και θα ενημερώσει τους συναδέλφους με ανακοίνωσή του.

πρΟΤΑση


ΣΧΟΛΙΟ: 

Στην κοπή της πίττας των εργαζομών παρευρέθηκαν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ. Δεν προσκλήθηκαν - ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ - οι δημοτικές κινήσεις που δεν έχουν εκπρόσωπο (λέει) στο δημοτικό συμβούλιο. 

ΦΑΟΥΛ ΣΟΦΙΑ!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ




Τι θα χρειαστείτε για ένα χαρταετό:

• 3 βέργες ή καλάμι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ξύλο σε ίσες διαστάσεις (60-80 εκ)
• Σπάγκο
• Κόλλα
• Χαρτί γλασέ ή πολύ λεπτό νάιλον στο χρώμα της αρεσκείας σας
• Σύρμα
• Ταινία κολλητική
• Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες (για την ουρά)

Αρχικά δένουμε µε τον σπάγκο τις βέργες στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο). Στη συνέχεια αφήνουμε στο περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.
Στην άκρη του ενός ξύλου δένουμε σφιχτά το σύρμα ενώ μετέπειτα το περνάμε γύρω γύρω από τον σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά σε κάθε εγκοπή που θα έχουμε δημιουργήσει με ένα μαχαίρι στο κάθε ξυλάκι. Τοποθετούμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και το κόβουμε περιμετρικά αφήνοντας ένα περιθώριο το πολύ 5 εκατοστά.

Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κολλήσετε ή να σχεδιάσετε ότι επιθυμείτε στο χαρτί με την προϋπόθεση να μην είναι πολύ βαρύ! Αφού τελειώσετε βάζετε ξανά τον σκελετό πάνω στο χαρτί και κολλάτε τα περιθώρια προς τα μέσα, σαν στρίφωμα.

Σε δύο άκρα του δένουμε από έναν σπάγκο για να τοποθετήσουμε την ουρά και ακριβώς στα απέναντι (άκρα) θα δέσουμε με τον ίδιο τρόπο αλλά 2 κομμάτια σπάγκο ώστε να ισορροπεί ο χαρταετός.
Αυτά τα 2 τελικά τα δένουμε με το κεντρικό κομμάτι που έχουμε αφήσει να κρέμεται και στο σημείο της ένωσης προσθέτουμε την καλούμπα (το υπόλοιπο σχοινί που έχουμε πάρει για να πετάξουμε τον αετό).

Την ουρά θα την φτιάξετε από κομματάκια εφημερίδας ή χαρτιά μήκους 20 εκ. τα οποία στη συνέχεια θα τα δέσετε στον σπάγκο με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Η ουρά του χαρταετού πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού ώστε να μπορεί να πετάει άνετα.