Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Προβοκατόρικο έγγραφο ανοίγει δήθεν τα σύνορα σε όλους τους μετανάστες

 

Παιχνίδια υψηλού κινδύνου, στα όρια της προβοκάτσιας, ανοίγει διαβαθμισμένο έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες τη νύχτα και, θεωρητικά, τίναζε στον αέρα όλη τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Η «διαβαθμισμένη εντολή», την οποία έσπευσε να υιοθετήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, έδινε… κάρτα ελευθέρας σε όσους μετανάστες μπαίνουν παράνομα ή μη στη χώρα – γεγονός, που θα ισοδυναμούσε με ντε φάκτο και μονομερή κατάργηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ». Την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας πολιτικής απόφασης διέψευσαν με μπαράζ ανακοινώσεων το υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και το Μαξίμου, ωστόσο η υπόθεση γεννά μείζονα πολιτικά και θεσμικά ερωτήματα.
Το… θρίλερ ξεκίνησε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο οποίος υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του έγγραφο, με βάση το οποίο από σήμερα όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίνεται χαρτί παραμονής από ενός έως έξι μηνών. Με βάση την ίδια «διαβαθμισμένη εντολή», επίσης από σήμερα, επρόκειτο να ανοίξουν όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και όσοι βρίσκονται σε αυτά και δεν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα θα αφήνονταν ελεύθεροι με εξάμηνη άδεια.
Το εν λόγω διαβαθμισμένο έγγραφο κυκλοφόρησε αργότερα στο διαδίκτυο και εμφανίζεται να φέρει την υπογραφή του κλαδάρχη, υποστράτηγου Γεωργίου Νίτσα. Ο υποστράτηγος Νίτσας είναι προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, το έγγραφο φέρει τίτλο «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών» και έχει ημερομηνία 4ης Μαρτίου 2015.

  

Το επίμαχο έγγραφο
Η υπόθεση, πριν στοιχειωδώς διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί, προκάλεσε αστραπιαία, προσωπική ανακοίνωση του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατήγγειλε ότι «η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα».
Ανακοίνωση-προειδοποίηση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, για να ακολουθήσει όμως κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση  ότι ουδείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει εκδώσει τέτοιο έγγραφο ή εντολή: «Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα», είπε ο κ. Πανούσης, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται: ««Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ο,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».
Για «επικίνδυνα παιχνίδια» έκαναν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, δείχνοντας την «μονταζιέρα της Συγγρού» και καταγγέλλοντας τη στάση Σαμαρά: «Σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!»
Το θέμα ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο ένα μεταμεσονύκτιο tweet του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνέδεσε το επίμαχο έγγραφο με την υπόθεση… Χαϊκάλη: «Ο γνωστός στρατηγός που ειδοποίησε για την υπόθεση Χαικάλη σε συνεργασία Συγγρού με εισαγγελέα διακινεί δήθεν εντολή Πανούση λόγω κρίσεων», έγραψε στον λογαριασμό του ο υπουργός Άμυνας.
Πηγές τόσο από το Μαξίμου όσο και από την κυβέρνηση τόνιζαν αργά τη νύχτα ότι η υπόθεση διερευνάται ήδη από τον αρχηγό της Αστυνομίας και συνέδεαν και εκείνοι το έγγραφο με τις επικείμενες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα μένουν ανοιχτά, με κυριότερο το πώς είναι δυνατό να εκδίδεται τέτοια εντολή – εάν είναι αυθεντική – εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας. Ποια επίσης είναι τα «συστήματα» που, όπως καταγγέλλει το Μαξίμου τελούν σε «αγαστή συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά», πώς μπορεί κάποιος ταξίαρχος ή υποστράτηγος να διακινεί αυτόνομα τέτοια έγγραφα και ποιοι ελέγχουν κέντρα, παράκεντρα και διαρροές εντός των υπηρεσιών ασφαλείας…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου