Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Κίνδυνος μετατροπής της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη

Άρθρο του Σπύρου Κότσια

«Το δομικό πρόβλημα του ασφαλιστικού ασκεί δημοσιονομικές πιέσεις που μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστούν μέσω αναπροσαρμογών σε ορισμένες συντάξεις». Και τούτο, «διότι ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα. Ένα επαρκές και, ταυτόχρονα, βιώσιμο «αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό» σύστημα δεν είναι οικονομικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα». Οι δηλώσεις αυτές δεν ανήκουν στο γνωστό κ Τόμσεν αλλά στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα…

Ο κ. Στουρνάρας δεν αρκέσθηκε στις παραπάνω διαπιστώσεις, προχώρησε και σε υποδείξεις για την εφαρμογή πολιτικών που θα «αυξήσουν» το εισόδημα των συνταξιούχων στο μέλλον, προτείνοντας μεταξύ των άλλων την αύξηση της απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης, καθώς και την καταφυγή των εργαζομένων, προκειμένου να συμπληρώσουν την κουτσουρεμένη τους σύνταξη, σε συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης και σε προσωπικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχονται επί πληρωμή από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με λίγα λόγια ο κ Διοικητής της Τ τ Ε προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας πάνω από τα 70 χρόνια ενώ λειτουργεί και σαν ατζέντης των ιδιωτικών εταιρειών.



Η Κυβέρνησης που φάνηκε να αιφνιδιάστικε από τις δηλώσεις αυτές αντέδρασε χλιαρά αρκούμενη σε ένα σχόλιο στο οποίο ανέφερε, ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος «προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού» Οι ανεπίτρεπτες όμως και έξω από τα καθήκοντά του τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος λειτουργεί ως φερέφωνο των απόψεων των δανειστών, ενώ είναι γνωστοί και οι κοινοί ιδεολογικοί δεσμοί που τον συνδέουν με τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους του συμπλέγματος «Σόϊμπλε-ΔΝΤ», δεν αντιμετωπίζονται με ανώδυνους σχολιασμούς. Χρειάζεται να παρθούν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, δραστικότερα μέτρα όπως η απαίτηση για άμεση απομάκρυνσής του από τη θέση που κατέχει, ως επικεφαλής της Κεντρική Τράπεζας. Και η διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας μαζί του. Προφανώς η Κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, διότι αφενός δεν θέλει να συγκρουσθεί με το Ντράγκι και αφετέρου γιατί οι παρεμβάσεις του κ Στουρνάρα διευκολύνουν την αντιλαϊκή της πολιτική.

Οι αυταπάτες του κ Τσίπρα και των συνεργατών του δεν έχουν τελειωμό. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με συνεχείς περικοπές στις συντάξεις, με τερατώδεις μειώσεις στο αφορολόγητο, με τη συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών του κράτους. Δυστυχώς για τον κ. Πρωθυπουργό η συνέχιση της λιτότητας δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη, ενώ η διαιώνιση της εργασιακής ζούγκλας, σαν αποτέλεσμα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, συνδυαζόμενη με την υπερφορολόγηση αποτρέπει τις επενδύσεις .

Μοιραία η χώρα μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη, γεγονός που επιθυμούν διακαώς, το ευρωγερμανικό κατεστημένο, το ΔΝΤ αλλά και οι εγχώριοι συνεργάτες τους. Η φθίνουσα πορεία όλων των δεικτών της οικονομίας συνηγορεί προς αυτήν την εξέλιξη. Η εφαρμογή της εσωτερικής υποτίμησης έχει μειώσει τους μισθούς ( ο κατώτας μισθός από τα 750 ευρώ κατρακύλησε στα 380 και για τους νέους εργαζόμενους στα 350 ευρώ), οι συντάξεις έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 40 με 50 %, οι κοινωνικές παροχές έχουν εξαϋλωθεί, ακόμη και τα επιδόματα αναπηρίας τείνουν να εξαφανιστούν, τα νοσοκομεία είναι υποδιάλυση, (εάν εξακολουθούν να λειτουργούν αυτό οφείλεται στη φιλοτιμία του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού), η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης του πληθυσμού μειώθηκε δραματικά, η άμυνα της χώρας έχει εξασθενίσει λόγω της μειώσεως των σχετικών κονδυλίων του προϋπολογισμού, οι οργανισμοί που συνιστούν τις υποδομές της χώρας βρίσκονται ήδη στα χέρια κρατικών και ημικρατικών φορέων ξένων δυνάμεων. Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης του χρέους, το οποίο κατά τραγική ειρωνεία έχει αισίως σκαρφαλώσει στα 320 δις ευρώ ή στο 185% του ΑΕΠ….

Ενώ η χώρα καταστρέφεται, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι με το παράλληλο πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, εν μέσω μνημονίων, θα σώσει την παρτίδα. Οποία φενάκη!!! προς εξαπάτηση των στρωμάτων εκείνων που την ανέδειξαν στην εξουσία, ως αντίπαλο δέος του νεοφιλελεύθερου μπλοκ που παρέδωσε τη χώρα, αμαχητί, βορά στις ορέξεις των δανειστών. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι καμία παροχή που να ανακουφίζει έστω και λίγο εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες που κτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, δείτε τι έγινε με το έκτακτο επίδομα που η Κυβέρνηση χορήγησε στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ.

Η άκαμτη στάση των δανειστών σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία της Κυβέρνησης, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, γεγονός που θα επιτρέψει την είσοδο της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και θα ανοίξει τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Οι δανειστές εκμεταλλευόμενοι τις συνεχείς υποχωρήσεις της Ελληνικής πλευράς βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συνεχώς και νέες απαιτήσεις, εκβιάζοντας την Κυβέρνηση να τις αποδεχτεί. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει ο κ Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο. Θα υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό των τοκογλύφων και των οικονομικών δολοφόνων; ή θα αποχωρήσουν από τη διαπραγμάτευση δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν τη δόση του Ιουλίου προς την ΕΚΤ η οποία ανέρχεται σε 7δις ευρώ, εάν οι δανειστές δεν αποσύρουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους; Εμείς τους συνιστούμε να πράξουν το δεύτερο, εάν και πολύ αμφιβάλουμε γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου