Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Για το θέμα του ΧΕΥ Νερατιζώτισσας



Το ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 5.088,66 τ.μ. είχε περιέλθει στο Δημόσιο ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση που πραγματοποιήθηκε για την κατασκευή της Αττικής Οδού και στη συνέχεια στο πλαίσιο εξυπηρέτησης μνημονικών πολιτικών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πωλήθηκε το 2014, σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, έναντι τιμήματος 1,8 εκατ. € αφού προηγούμενα είχαν αλλάξει και οι χρήσεις γης με υπουργική απόφαση σε βάρος του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, με τις αποφάσεις 83/2014, 171/2015 και 02/2016 είχε ψηφίσει ομόφωνα και διεκδικούσε τους χώρους των Χ.Ε.Υ. προσχηματικά και αναποτελεσματικά όπως στην πράξη αποδείχτηκε, οι οποίοι έπρεπε και πρέπει οι εναπομείναντες να αποδοθούν στο Δήμο και να χρησιμοποιηθούν ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι για τους κατοίκους.

Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών πολίτες, φορείς και δημοτικές παρατάξεις του Αμαρουσίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αιτούμενοι την αναστολή του έργου. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2016, με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη οι οικοδομικές εργασίες με βάση την αρχική οικοδομική άδεια που εξέδωσε η Πολεοδομία Αμαρουσίου ανεστάλησαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα για το ακίνητο στο ΧΕΥ Νερατζιώτισσας. Στη συνέχεια εκδόθηκε αναθεώρηση αδείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μειωμένη δόμηση κατά 1000 περίπου τμ και μείωση ύψους του κτιρίου.

Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη δεν τελεσφόρησαν για τους προσφεύγοντες, διότι κατά κύριο λόγο δεν ήταν συντονισμένες, δεν στηρίχτηκαν νομικά από τη Δημοτική Αρχή και όλες οι αποφάσεις ήταν απορριπτικές ακόμη και εκείνη που αφορούσε τα ασφαλιστικά μέτρα για διακοπή των εργασιών.

Παραμένει μόνο μία προσφυγή σε εκκρεμότητα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για τις 5 Φεβρουαρίου 2018, η εκδίκαση αίτησης ακύρωσης πρόσθετων λόγων, με ένα πλέον αντίδικο τον κ. Π. Πάντο. Οι υπόλοιποι τέσσερεις προσφεύγοντες παραιτήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου κ. Ν. Γαρδέλη σε συνέχεια διαπραγματεύσεων με την αντίδικη εταιρεία, στο πλαίσιο της εξωδικαστικής αντιμετώπισης της αγωγής των 11,5 εκ. € που είχε κατατεθεί σε βάρος τους.

Στη διαχρονική πορεία της δικαστικής αντιπαράθεσης, τα ΔΣ επτά Συλλόγων του Αμαρουσίου, Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικό Σύλλογος Αγίας Φιλοθέης «Άγιος Γεώργιος», Επιμορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου, Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου για την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό, Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Το Νέο Μαρούσι», Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου, Εξωραϊστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αμαρουσίου «Ο Άγιος Γεώργιος», Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ» δήλωσαν και με επιστολή τους προς Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ότι, συμφωνούν και συμπαραστέκονται στις προσφυγές των συμπολιτών μας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών καθώς και σε όλες τις ενέργειες αυτών, προκειμένου να διαφυλαχτεί το οικιστικό περιβάλλον της πόλης μας

Με τα νέα δεδομένα, πρωτίστως την ολοκλήρωση του κτιρίου στο ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις και δευτερευόντως την παραίτηση όλων των προσφευγόντων πλην ενός, εκτιμούμε ως ατελέσφορη τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και παροτρύναμε τον κ.Πάντο να παραιτηθεί.

Αναφέρουμε τη διαφορετική θέση που έλαβε σε παρόμοιες περιπτώσεις ο όμορος Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταβίβασης δυο ακινητων ΧΕΥ, συγκεκριμένα του ακινήτου ΧΕΥ 9 έκτασης 6.458τμ έναντι €640.000 στην Έξοδο 13 της Αττικής Οδού, όπως επίσης και τη μακροχρόνια μίσθωση για 50 έτη του ακινήτου ΧΕΥ 8 έκτασης 4.196τμ στην Έξοδο 12 της Αττικής Οδού ως έχει. Ιδωμεν τι θα συμβεί με τα άλλα δύο ΧΕΥ στο Μαρούσι...

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΣΧΟΛΙΟ: 
Μπράβο στον δήμο Χαλανδρίου που αγόρασε την δημόσια γη από τους δανειστές λοιπόν. Παράδειγμα προς μίμηση. Καργαριστεροί είστε, έτσι;
Πάντως η φιλοξενία των απόψεών σας είναι χαρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου