Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ψηφίζει «Κλεισθένη» ο Ραγκούσης


Ψήφο» υπέρ του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» δίνει ο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπουργός Εσωτερικών και εισηγητής του «Καλλικράτη», Γ. Ραγκούσης, με κείμενο που έστειλε στην πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και με το οποίο διαφοροποιείται από τις θέσεις του κόμματός του, που έχει τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο προωθούμενο νομοσχέδιο.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι ο πρώην υπουργός όχι μόνο αφήνει σκληρές αιχμές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά έστειλε την επιστολή μόλις ένα 24ωρο πριν η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, συναντήσει (σήμερα 12.30) τους προέδρους των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις τους επί του «Κλεισθένη».

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, το προωθούμενο νομοσχέδιο αναμφίβολα αποτελεί «ένα στέρεο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει μια πολιτική συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές», όπως αναφέρει στα πολιτικά του συμπεράσματα, έχοντας νωρίτερα παρατηρήσει ότι «ο “Κλεισθένης” δεν αντικαθιστά τον “Καλλικράτη”, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων να διαμορφώσουν μια ψυχολογία για το αντίθετο».

Πρόκειται για μια απάντηση του κ. Ραγκούση σε επικριτές του «Κλεισθένη», αλλά και για μια πρώτη αιχμή προς το κόμμα του. Δεύτερη αιχμή, αποτελεί απάντηση του πρώην υπουργού σε όσους «προβοκατόρικα» -αναφέρει ο ίδιος- του ζητούσαν να πάρει θέση για τον Κλεισθένη: «Αναρωτήθηκαν άραγε κάποια στιγμή εάν προσκλήθηκα έστω σε μία σχετική με τον Κλεισθένη σύσκεψη του Κινήματος Αλλαγής; Απάντηση: ούτε σε μία».

Αναφορικά με την απλή αναλογική, άποψη του πρώην υπουργού είναι ότι «μπορεί πράγματι να επιτρέψει στην Αυτοδιοίκηση να υπηρετήσει τον ρόλο της ως θεσμού εκτελεστικής εξουσίας», αλλά «με τέσσερις προϋποθέσεις».

Μία εξ αυτών είναι να προβλεφθεί όριο 3% για την είσοδο μιας παράταξης σε ένα συμβούλιο (ενδεχόμενο με αρνητικές συνέπειες για πλήθος αριστερών παρατάξεων).

Στον αντίποδα, ο κ. Ραγκούσης αντιτίθεται στην αποσύνδεση της ημερομηνίας αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και στη μείωση της θητείας των αιρετών κατά ένα έτος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου