Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ. ΜΑΤΙ - ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ


Το ΜΑΤΙ είναι αποικία των παλιοχαλανδραίων.

Αυτό δεν έγινε τυχαία.

Έγινε γιατί το καιρώ εκείνω που ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ήθελε να στεγάσει τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής διάλεξε να τους δώσει ΧΩΡΑΦΙΑ να χτισουν κανένα σπιτάκι και να καλλιεργήσουν.

Η ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ λοιπόν δημιουργήθηκε σε αμπέλια - υποδοχείς ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.
Δεν λέγεται άλλωστε τυχαία ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Οι πρόσφυγες πήραν κλήρους σε χωράφια, όχι σε δάση.

Αλλά πώς βρέθηκαν εκεί οι Χαλανδραίοι και κάνανε .... κατάληψη;;

Κάνα δυο Χαλανδραίοι μεγαλοπαράγοντες, (να μην το κομματικοποιήσω αλλά προφανώς ούτε αριστεροί ήταν, ούτε μικρομεσαίοι - χουντάρες ήταν, αυτοί μπορούσαν τότε (και τώρα) να κάνουν τέτοιο παιχνίδι), έκαναν κομπρεμί με τους μικρασιάτες κληρούχους που γκρίνιαζαν που τους είχαν στείλει στα χωράφια της περιοχής να καλλιεργούν σπατανέικο σαββατιανό, και τους πρότειναν να τους φέρουν στην πόλη.
(Ήταν πάντα φιλάνθρωποι ....)

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ λοιπόν τους κλήρους του ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ της Νέας Μάκρης με μικροοικοπεδάκια "εντός σχεδίου" στο Χαλάνδρι.


Έτσι δημιουργήθηκε Ο ΣΥΜΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ στο Χαλάνδρι.

Το ΜΑΤΙ έγινε περιουσία των Χαλανδραίων μεγαλοαστών και έτσι κόπηκαν οικόπεδα και άρχισε να πουλιέται. (¨Ενα τέτοιο αγόρασε και ο παππούς μου, αφού τότενες οι Χαλανδραίοι ήταν καμιά πενηνταρέα οικογένειες όλες και όλες).

Να γιατί στις αεροφωτογραφίες του 1945 το ΜΑΤΙ δεν είναι δάσος. Αφού ήταν ΑΜΠΕΛΙΑ- κλήροι Μικρασιατών προσφύγων).

Το ΜΑΤΙ έγινε δάσος γιατί οι οικιστές του - με την αντίληψη εκείνης της εποχής - ΦΥΤΕΥΑΝ ΠΕΥΚΑ.

¨Ήταν αυτό που θέλανε.

"Πεύκο, ήλιο, θάλασσα" που λέει και ο Αυλωνίτης που ψήνει την γκόμενα να πάνε στα Καμμένα Βούρλα, στο "Κλέαρχος, Μαρίνα και ο Κοντός).

¨Εχουμε λοιπόν ένα μοναδικό πολεοδομικό παράδοξο.

Στο ΜΑΤΙ δεν χτίστηκαν αυθαίρετα μέσα στο δάσος, αλλά φυτεύτηκε ένα δάσος μέσα στα αυθαίρετα,

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

«Βουλώστε το, το Μάτι δεν ήταν πάντα δάσος» -Οι φωτό που δείχνουν την πορεία από το 1945 [εικόνες]





Το 1960, εποχή της δεύτερης μεγάλης αεροφωτογράφισης, φαίνεται συντονισμένη οικιστική ανάπτυξη, το χάραγμα κάποιων δρόμων και μεγάλα οικόπεδα. Αυτό συνεχίζεται και το 1967 και το 1983, χρονιές από τις οποίες έχουμε ντοκουμέντα, τα οποία εμφανίζουν τμήματα από το Μάτι και το Βουτζά

Η περιοχή στο Μάτι ήταν αγροτική - οικιστική. Αρχισε να γίνεται πλήρως οικοδομημένη από το 1967, δάσος άρχισε να γίνεται από το 1983.

Η Δρ. Διονυσία-Γεωργία Περπερίδου είναι Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός, με γνωστικό αντικείμενο τον αστικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο μάθημα «Πολεοδομία και κτηματολόγιο».

Η Διονυσία Περπερίδου ανήρτησε το παρακάτω σχόλιο και το συνόδευσε με τις αντίστοιχες φωτογραφίες από το Εθνικό Κτηματολόγιο:



Από ό,τι φαίνεται, η περιοχή έγινε δάσος μεταξύ του 1967 και του 1983, με φύτευση πεύκων. Ένα δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα, που πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα και κάνει καλή σκιά. Μόνο που “καταπνίγει” και όλα τα άλλα είδη και καίγεται πάρα πολύ εύκολα.



ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr, facebook

Αριθμητικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία δηλώσεων αυθαίρετης δόμησης στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Ανατολικής Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας


Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του να ενημερώνει το κοινό για τεχνικά θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, κατόπιν της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την αυθαίρετη δόμηση στην πυρόπληκτη Ανατολική Αττική και ειδικά στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, ανακοινώνει, ως διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017, στατιστικά στοιχεία αυθαίρετης δόμησης για την εν λόγω περιοχή.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται προκειμένου να υπάρχει στην κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και γενικότερα στο δημόσιο διάλογο σαφής και τεκμηριωμένη εικόνα των πραγματικών στοιχείων που καταγράφονται. Τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, με γεωχωρική αναφορά, έχουν ήδη αποσταλεί, όπως είναι αναμενόμενο, στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για κάθε χρήση.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την αυθαίρετη δόμηση προκύπτουν τα εξής:

Δηλώσεις αυθαιρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα: 971.000

Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς (καθόλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.

Ειδικά για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής:

Δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων: 327
(περιλαμβάνονται οι κατηγορίες 1,2,4,5 των νόμων 4178 και 4495)

Εξ αυτών:
δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5, (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983): 156

Σύνολο τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων (κύριων και βοηθητικών χώρων) όλων των κατηγοριών: 24.455 τμ.

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:


Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)

Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Σημειώνεται, προς πληρέστερη ενημέρωση, ότι στους δύο ανωτέρω νόμους και αντίστοιχα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο ανωτέρω νόμων που αφορούν μικρο-αυθαιρεσίες και μικρο-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα. Επίσης σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του νόμου 4014/2011 έχουν ενσωματωθεί στις διατάξεις του νόμου 4178/2013.
Εκατοντάδες ακατοίκητα σπίτια

Μέχρι τώρα διενεργήθηκαν συνολικά 2.489 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές, 1.218 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 660 κατοικίες "κόκκινες", 570 κατοικίες "κίτρινες".

Ανά περιοχή:

Νέος Βουτζάς Μάτι Ελέγχθησαν 1140 κατοικίες

353 "κόκκινες"
317 "κίτρινες"

Ραφήνα-Πικέρμι ελέχθησαν: 763 κατοικίες
168 "κόκκινες"
187 "κίτρινες"

Κινέτα ελέχθησαν 1149 κατοικίες

660 "κόκκινες"
570 "κίτρινες"

Τα συνεργεία μάζεψαν από τους δρόμους στο Μάτι 305 καμένα αυτοκίνητα.

Θυμίζουμε ότι οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 88

ΠΗΓΗ:https://www.news247.gr

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου για την ένοπλη επίθεση


Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την οργή του για την αναίτια ένοπλη επίθεση εναντίον του Κ.Κ., μέλους της κοινότητας των Ρομά της περιοχής Πάτημα II. Το θύμα 42 ετών και πατέρας ενός μικρού παιδιού, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην κατεύθυνση της αρμονικής συνύπαρξης στην γειτονιά χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων του τοπικού συλλόγου των Ρομά και της διοίκησης του Δήμου.

Επίσης, θα ήταν παράλειψη αν δεν τονιζόταν η ψυχραιμία και ωριμότητα, με τις οποίες η οικογένεια του θύματος αλλά και ολόκληρη η κοινότητα των Ρομά, αντιμετώπισαν την εγκληματική ενέργεια.

Η αποτρόπαιη αυτή επίθεση μας θέτει το καθήκον να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τον ρατσισμό σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα συμπαρασταθεί εμπράκτως στην οικογένεια του θύματος και θα υπερασπιστεί την ισότητα, την ισονομία και τη αρμονική συμβίωση των κατοίκων της πόλης μας.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Συγκλονίζουν οι εθελοντές που καθαρίζουν ττο Μάτι (εικόνες).



Με συγκλονιστική αυταπάρνηση, κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούν να σταθεί και πάλι στα πόδια της η περιοχή Αργυρή Ακτή, μετά την φονική πυρκαγιά.

Με ό,τι μέσα μπορούσαν, δεκάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, νέοι και μεσήλικες, βοηθούν στις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των υποδομών τις οποίες κατέστρεψε η φονική φωτιά της Δευτέρας.

Δείτε συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις προσπάθειές τους.

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ