Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                                                   Αθήνα             22.06.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                                                                 Αρ. Πρωτ.:                   112
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                                                        
email:
attikisynergasia@patt.gov.gr
                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην καταψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του έργου «Υδραγωγείο Μόρνου – Υλίκης και των συνοδών έργων του Υδροδοτικού συστήματος των Αθηνών» με κύριο του έργου την ΕΥΔΑΠ, οδηγηθήκαμε ως Περιφερειακή Παράταξη κατά την διάρκεια της σχετικής συζήτησης που έγινε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 21.06.2012 και για όσο διάστημα δεν ολοκληρώνεται η μελέτη των Λεκανών  Απορροής στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής και δεν εκπονείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία που θα αναδείξει τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα των επιδράσεων της λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου (υδρογεωλογικές – οικονομικές –αναπτυξιακές -  κοινωνικές) θα προσδιορίσει τα όρια του , θα μελετήσει την σχέση κόστους / οφέλους και θα καταγράψει εναλλακτικά σενάρια.

Τονίσαμε ανάμεσα στα άλλα:

« Είναι κατανοητή η αναγκαιότητα  υδροδότησης της Αττικής, της μισής Ελλάδας. Όμως αυτό το αναγκαίο δεν μπορεί να μας οδηγεί στο να κλείνουμε τα μάτια σε βασικές επιστημονικές και πολιτικές αρχές και αντιλήψεις .

α. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό προς χρήση και όχι πόρος προς αξιοποίηση.

β. Το νερό είναι είδος εν ανεπάρκεια – ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης των κλιματικών αλλαγών εξ αιτίας ανθρωπογενών παρεμβάσεων – που απαιτεί ορθολογική αξιοποίηση και κυρίως εφαρμογής αντιλήψεων αειφορίας κατά την χρήση του.

γ. Στο όνομα της ανάπτυξης και του κοινωνικού οφέλους δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το τραπέζι σοβαρές μακροχρόνιες περιβαλλοντικές παραβιάσεις , πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να τις εξαγοράζουμε με την λογική «των τριάντα αργυρίων».

Αν για ένα τέτοιο έργο που διαπερνά τέσσερις τουλάχιστον Νομαρχιακές Ενότητες και δύο Περιφέρειες, που επηρεάζουν υπόγειους υδροφορείς, εδάφη, χρήσεις γης, αναπτυξιακό - οικονομικό προφίλ , κοινωνικό γίγνεσθαι , των περιοχών που εκτελείται και λειτουργεί , δεν  υλοποιούμε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν πραγματοποιούμε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τότε για ποια έργα θα το κάνουμε;

Είναι προφανές πως αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ  η μεταφορά του νερού αποκλειστικά μέσω κλειστών αγωγών, η ασφάλεια του πληθυσμού και του τοπίου από την λειτουργία του έργου, η υλοποίηση ισοδύναμα κάθε συνοδού έργου ή έργου υποδομής σε κάθε περίπτωση που δημιουργείται ανάλογη επίπτωση.

Αν υλοποιηθούν οι νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ πέρα από το κόστος της αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης θα υπάρξει πρόβλημα και στην ποιότητα του  παρεχόμενου κοινωνικού-φυσικού αγαθού, καθώς το μόνο που θα ενδιαφέρει τους ιδιώτες - ιδιοκτήτες της ΕΥΔΑΠ θα είναι αποκλειστικά και μόνο η αύξηση της κερδοφορίας τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οφείλει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και του βασικού συστατικού της ζωής, του νερού.

Για την Περιφερειακή Παράταξη   ¨ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ¨

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι                                                                      

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ     ΝΙΚΟΣ  ΒΟΥΤΣΗΣ     ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *