Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Και έσονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εις σάρκα μία.

Η Άννα Διαμαντοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και οι Νίκος Μπίστης και Σπύρος Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ, έχουν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις

Σχέδιο ενοποίησης απεργάζονται κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων εν όψει  της ενδεχόμενης επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατάρτιση οδικού χάρτη προς την ε­νοποίηση των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν επιδοθεί κορυφαία στε­λέχη των δύο κομμάτων εν όψει της ενδε­χόμενης επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια επόμενη εκλο­γική αναμέτρηση, όποτε και αν αυτή γίνει. Τα στε­λέχη από τις δύο πλευρές επιθυμούν να προετοιμά­σουν το έδαφος προκειμένου να μη μείνει ακάλυπτος ο χώρος του κέντρου και τον αλώσει, ελλείψει άλλης επιλογής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συζήτηση αυτή έχουν μπει, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, οι Αννα Διαμαντοπούλου, Σπύρος Λυκούδης και ο Νίκος Μπίστης. Θετικός είναι τόσο ο Γιάν­νης Ραγκούσης όσος και ο Γιώργος Φλωρίδης, χωρίς όμως ακόμα να έχουν αποφασίσει αν θα συμμετέχουν ή όχι. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος παρακολουθεί τις διεργασίες από μακριά και δεν αποκλείεται δήλωση στήριξης μιας τέτοιας συνεργασίας - παρά το γεγονός ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βενιζέλο.

Στις συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν βά­ζει «πάγο» ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επιθυμεί να δει πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στην κυβέρ­νηση και στην κοινωνία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχεται εισηγήσεις να ανοίξει ένα διάλογο με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της σοσιαλ­δημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Οι συνεργά­τες που εισηγούνται αυτήν την πρωτοβουλία τάσσο­νται υπέρ της άποψης των μεμονωμένων συνεργα­σιών σε επίπεδο προσώπων, όχι κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση επιμένουν πως η ΔΗΜΑΡ θα διατη­ρήσει τη δύναμή της και θα αυξήσει τη δυναμική της ως ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ, χωρίς τις αμαρτίες του κυβερνητισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουλίου ο πρώην βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος θα παρουσιάσει μια νέα πολιτική πρόταση, σε μια γενέθλια βραδιά ομίλου πολιτικής σκέψης. Παρά τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, δεν πρόκειται για κάποιο νέο κόμ­μα αλλά για μία νέα πρωτοβουλία, που θα θέλει να εκφράσει τη σοσιαλδημοκρατία, τον πολιτικό φιλε­λευθερισμό και την οικολογία. Σύμφωνα με πληρο­φορίες, ο Μόσιαλος θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του βρίσκεται πλησιέστερα στη ΔΗΜΑΡ παρά στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το σκεπτικό όσων συμμετέχουν σε αυτόν τον προβληματισμό περιέχει ως βασικό πυρήνα την αποτυχία του Βαγγέλη Βενιζέλου να «αναστήσει» το ΠΑΣΟΚ σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Από τις δη­μοσκοπήσεις που έχουν παραγγελθεί, στελέχη του κόμματος έχουν δει πως ο κόσμος δεν ανταποκρίνε­ται στην πρόσκληση του νέου αρχηγού. Επίσης του καταλογίζουν σειρά λαθών στα οποία προέβη σε διάστημα πολύ σύντομο, τα οποία μετά αναγκάστη­κε να πάρει πίσω. Συγκεκριμένα λένε πως ήταν λά­θη:

Α) η δήλωση ότι το ΠΑΣΟΚ σάπισε
Β) η διάλυση των οργανώσεων τις παραμονές των εκλογών
Γ) η μη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών στην κυ­βέρνηση
Δ) η αλαζονική συμπεριφορά του ίδιου και του περιβάλλοντός του απέναντι σε στελέχη που δεν τον στήριξαν.

Τα παραπάνω έχουν καταστήσει σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα έχει τη στήριξη που επιθυμεί από παλιά στελέχη, από στελέχη που έφυγαν και από την ίδια την κοινωνία. Η αντίστροφη μέτρηση για πολ­λούς έχει ήδη ξεκινήσει. Ομως αυτή τη φορά δεν θα αφορά στη διεκδίκηση της αρχηγικής καρέκλας, αλλά στη δημιουργία ενός άλλου χώρου που θα α­ντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως την παρουσία του φθαρμένου διδύμου Βενιζέλου - Παπανδρέου.
Ετσι διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στο συγκεκρι­μένο πολιτικό χώρο, με τον Βενιζέλο να κινδυνεύει να αποτελεί απλά μια... συνιστώσα του Κέντρου. Η αγωνία του να μην εξελιχθεί σε νέο Ζίγδη είναι εμ­φανής. Οι αμήχανες κινήσεις προς το Συνέδριο και τα αναπάντητα ερωτήματα διώχνουν παρά ελκύουν ψηφοφόρους. «Ο ίδιος δεν μπορεί να εμπνεύσει και πέφτει από τη μια γκάφα στην άλλη», παρατηρούν παλιά στελέχη. Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση Βερνίκου (που έχει χρεωθεί προσωπικά σε αυτόν εξ ολοκλήρου) και οι συνεργάτες του την ημέρα της παραίτησης τους εξέφραζαν σε δημοσιογράφους τον πανικό του προέδρου.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΙ;

Το ερώτημα που ταλανίζει χο επιτελείο του Βενιζέλου αλλά και εκείνων που βλέπουν με καλό μάτι τη ΔΗΜΑΡ είναι ποιο ρόλο θα θελήσουν να παίξουν παπανδρεϊκοί βουλευτές στο νέο σκηνικό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πάρει θέση, όμως οι συνεργάτες του δεν παραλείπουν να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη συμπεριφορά Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε το έργο του Παπανδρέου αλλά ούτε καν της κυβέρνησης Παηαδήμου, εκτός από τις προσωπικές του κινήσεις.
Οι περισσότεροι υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων, που ήταν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχουν ακόμα μια κάποια επιρροή στις περιφέρειές τους και επίσης άφησαν αρκετούς ψηφοφόρους να κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαθέσεις τους περιγράφονται ως εξόχως αρνητικές προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αλλωστε από εκείνη την πλευρά προέρχεται το προσωνύμιο του Βενιζέλου «Ζίγδης του ΠΑΣΟΚ», που ακούγεται όλο και πιο έντονα στην Ιπποκράτους.

του Πέτρου Καμενίδη, εφημερίδα "Το Χωνί", 1/7/2012

Μάλλον λάθος είχα καταλάβει...Καλά, δεν είχαν ήδη ενωθεί; Γιατί  προεκλογικά άκουγα κάτι για..."το back-up του Πασοκ"...Με λίγα λόγια - και όπως μετεκλογικά αποδείχτηκε - ΝΑ ΜΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ "ΑΛΛΗ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ...

Δ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου