Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                             Αθήνα             04.07.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                                             Αρ. Πρωτ.:                  123

ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                                                        
email:
attikisynergasia@patt.gov.gr




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Για την   ΔΗΘΕΝ ΔΙΠΛΗ ¨ΑΝΑΠΛΑΣΗ¨

και την ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ  ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ του ΕΛΑΙΩΝΑ



Η Περιφερειακή μας Παράταξη ¨Αττική Συνεργασία όχι στο Μνημόνιο¨ καταψήφισε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ειδικής μελέτης (Master Plan) της λεγόμενης διπλής ¨ανάπλασης¨ των περιοχών Βοτανικού και Λ.Αλεξάνδρας η οποία συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την Τρίτη 03.07.2012 προκειμένου να εκφράσει την γνωμοδότηση του.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι προδήλως αντισυνταγματικές, αντικοινωνικές και περιβαλλοντοκτόνες.  Θυμίζουμε ότι υπάρχει η απόφαση του Σ.Τ.Ε. 3059/09 (Ολομ.) όπου μεταξύ των άλλων επισημαίνονται «…Στην προκειμένη όμως περίπτωση, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι’ αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων, προβλέπονται και χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του Δήμου από την μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος. …»

Είναι σαφές πως η όλη διαδικασία γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την στιγμή που οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τους γύρω ορεινούς όγκους της Αττικής επιβάλλουν την απόλυτη προστασία των τελευταίων ανοικτών και αδόμητων περιοχών της Αττικής και την μετατροπή τους σε πάρκα υψηλού πρασίνου και αναψυχής, τόσο αναγκαία και ζωογόνα για ένα πολεοδομικό συγκρότημα 5.000.000 κατοίκων.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο προωθείται σήμερα η ειδική μελέτη, είναι για να διαμορφωθεί με δημόσιο χρήμα η περιβάλλουσα περιοχή, ώστε να κτίσει στο κατάλληλο χώρο η εταιρεία Βωβού. Αυτό δεν λέγεται εξυγίανση του Ελαιώνα αλλά πρόσδεση του δήμου στα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τα κοινωφελή έργα που αφορούν στο ρέμα Προφήτη Δανιήλ, τη ρυμοτόμηση της περιοχής, την αποχέτευση, την απορροή των ομβρίων, την απομάκρυνση μπαζών, την δημιουργία δικτύων ηλεκτροφωτισμού, δρόμων, καθαρισμούς και διαμόρφωση χώρων κ.λπ. είναι υποχρεώσεις που δεν συναρτώνται σε καμία περίπτωση με το γήπεδο και το Μall της εταιρείας Βωβού και, άλλωστε, οι ιδιώτες δεν καταβάλουν ούτε 1 ευρώ γι’ αυτά.

Ουσιαστικά καλούνται οι πολίτες της Αθήνας να συμβάλλουν με χρήματα τους στη διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου, ώστε αναβαθμισμένος πια να δοθεί για τη δημιουργία ενός ακόμη Mall επιβαρύνοντας με δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου την αβίωτη πόλη.

Οι νικηφόροι αγώνες των κατοίκων για τη διάσωση της περιοχής του Ελαιώνα και τη μετατροπή του σε Πάρκο πρασίνου όπως ορίζεται με το Π.Δ. του 1995 δείχνουν τον δρόμο για το τι ανάπλαση χρειάζεται η περιοχή.

Η Πολιτεία εγκατέλειψε τον Ελαιώνα στη ρύπανση, στην υποβάθμιση και στο πολεοδομικό χάος μόνο και μόνο για να έρθουν κάποια στιγμή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να παρουσιαστούν σα «σωτήρες» της περιοχής και των κατοίκων. Προβάλλοντας σαν τάχα σωτηρία το χρεοκοπημένο πολεοδομικά και περιβαλλοντικά μοντέλο, που έχει υλοποιηθεί επί δεκαετίες στο Λεκανοπέδιο: το μοντέλο δηλαδή της τσιμεντοποίησης, της οικοδόμησης φαραωνικών και ενεργοβόρων κτιρίων. Επιχειρούν οι τάχα «σωτήρες» να μετατρέψουν τον Ελαιώνα σε κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν στο Μαρούσι και στη Λεωφ. Κηφισίας. Κάτι που αν γίνει, θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο από τη σημερινή κατάσταση, φέρνοντας αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο και ασφυξία και μεγαλύτερη ρύπανση στην περιοχή.

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι συνέπειες από την ενδεχόμενη ανέγερση του Mall  στην απασχόληση. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πληγούν και υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα χαθούν, με την κρίση να κυριαρχεί και την ανεργία να πλήττει ενάμιση εκατομμύριο εργαζόμενους.

Το να προστεθούν εκατομμύρια τόνοι τσιμέντου και ασφάλτου στην περιοχή είναι μια εφιαλτική προοπτική από περιβαλλοντική άποψη. Οι συνέπειες στη θερμοκρασία θα είναι μετρήσιμες και σημαντικές και θα αποτελεί πλέον μια από τις «θερμονησίδες» του Λεκανοπέδιου.

Εμείς πιστεύουμε ότι εάν ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να εκδηλώνει ενδιαφέρον μπορεί να οικοδομήσει στο χώρο το γήπεδο του, ώστε να καλυφθούν οι αθλητικές του δραστηριότητες.

Η φερόμενη ως διπλή ανάπλαση στο σκέλος της Αλεξάνδρας δεν προκύπτει από πουθενά γιατί εάν ο Παναθηναϊκός δεν ενδιαφέρεται για τον Ελαιώνα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Λ. Αλεξάνδρας.

Καταθέσαμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το κείμενο της Επιτροπής Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα του οποίου υιοθετούμε το σκεπτικό, την ανάλυση και τις ολοκληρωμένες εναλλακτικές προτάσεις που εμπεριέχονται σε αυτό.

Καλέσαμε την Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην καταψήφιση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της δήθεν ¨ανάπλασης¨ των περιοχών Βοτανικού και Λ.Αλεξάνδρας, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και θα έχουμε ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι Περιφερειακές Παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ. προχώρησαν στην υπερψήφιση της Μελέτης και την έκφραση θετικής γνωμοδότησης, που μόνο ως περιβαλλοντοκτόνα μπορεί να χαρακτηριστεί.  Είναι υπόλογοι στο λαό της Αττικής.

Το δρόμο που έκλεισαν οι πολίτες με τους αγώνες τους στα μεγάλα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα για να μην περάσει η ρύθμιση που τσιμεντοποιεί την περιοχή θεωρούμε ότι θα ακολουθήσουν και τώρα προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους να διαβιούν σε μία πόλη φιλική προς τους κατοίκους της, ώστε να γίνει στην περιοχή μια πραγματική και όχι μία τσιμεντένια ανάπλαση.



Για την Περιφερειακή Παράταξη   ¨ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ¨

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι     

                                                                 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ  -   ΝΙΚΟΣ  ΒΟΥΤΣΗΣ  -   ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου