Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΕΣΔΚΝΑ



ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                        Αθήνα            27.08.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                   e3B                            Αρ. Πρωτ.:               148
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                                                        
email:
attikisynergasia@patt.gov.gr
                                                                                  
Προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Εκτελεστικής  Επιτροπής ΕΔΣΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,
Στην  Ημερήσια Διάταξη   της 9ης  Συνεδρίασης   της  ΕΕ ΕΔΣΝΑ, την οποία  καλείτε για την Δευτέρα 27 Αυγούστου,  περιλαμβάνονται  δύο  θέματα  άκρως σοβαρά:
Α. Υλοποίηση Έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης  Απορριμμάτων.
Β. Παραχώρηση στο Δήμο Αθηναίων της χρήσης του οικοπέδου στον Ελαιώνα.
Με την παρούσα επιστολή μου προτείνουμε:
Α. Για την «Υλοποίηση Έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης  Απορριμμάτων»
 Έχοντας υπόψη την ευχέρεια που σας δίνει ο Νόμος, υποβάλλω αίτημα παραπομπής του στρατηγικής σημασίας θέματος για την «Υλοποίηση Έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων» στο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΔΣΝΑ και ζητώ να μην προχωρήσετε ως Εκτελεστική Επιτροπή σε λήψη αποφάσεων που θα δεσμεύουν τον ΕΔΣΝΑ και  τους ΟΤΑ της Αττικής.
Από  πολύ νωρίς έχουμε διατυπώσει ως Περιφερειακή Παράταξη την αντίθεση μας στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, που προωθεί έργα για τη διαχείριση 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων και μάλιστα με την Πολιτεία να εγγυάται τις ποσότητες αυτές σε βάθος δύο δεκαετιών.
Με γραπτές παρεμβάσεις τεκμηριώσαμε τις αντιρρήσεις μας  και  έχουμε  συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ  άλλων  υποδείξαμε και μετά επιτάσεως το θέτουμε και σήμερα:
·        Απαιτείται Αναθεώρηση  του ΠΕΣΔΑ και  προώθηση  των δράσεων  προδιαλογής  υλικών και ανάπτυξης των Προγραμμάτων Διαλογής στη Πηγή σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.
·        Να ζητηθεί η γνώμη του Περιφερειακού Συμβούλιου  και των Δημοτικών  Συμβουλίων προκειμένου να προχωρήσει το όποιο σχέδιο.
Τα στοιχεία  που έρχονται στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν τις θέσεις μας.
Από τη μια πλευρά η Κυβερνητική ανακοίνωση για το περιεχόμενο των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, που δείχνει ότι σκοπός δεν είναι απλά οι μονάδες αλλά όλο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Από την άλλη τα δημοσιεύματα για τη νέα άτυπη  task force  που αναλαμβάνει δράση.
Και τέλος, οι δηλώσεις του κ. Γ. Κρεμλή, προϊσταμένου της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  στη Κομισιόν «Ο Διαγωνισμός  για την Αττική εκφράζει μια λογική «μεγάλων έργων» την οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, όμως, είναι διαφορετική. Χρειάζεται δουλειά σε επίπεδο νοικοκυριού και επίπεδο Δήμου».
Σήμερα, εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή σε ένα προαποφασισμένο πριν από χρόνια σχέδιο διαχείρισης που σκοπό έχει να τροφοδοτεί με σύμμεικτα απορρίμματα μονάδες επεξεργασίας τις οποίες θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες επενδυτές είναι καταστροφική. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν ούτε στάση σιωπής ούτε βέβαια αποφάσεις σε κλειστό κύκλο με fast track διαδικασίες  τις συνέπειες των οποίων θα επωμιστούν οι δημότες. 

Β. Για το θέμα: «Παραχώρηση στο Δήμο Αθηναίων της χρήσης του οικοπέδου στον Ελαιώνα».
Η ιστορία της δημιουργίας Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη περιοχή του Ελαιώνα, εξελίσσεται πάνω από δέκα χρόνια και καταγράφεται ως αρνητική σελίδα για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και την λειτουργία των οργάνων της, που με τη στάση τους και την ανοχή των εκάστοτε Κυβερνήσεων οδήγησαν τρεις φορές σε απένταξη του έργου  από εγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ούτε η δημοτική αρχή του Δήμου  Αθηναίων  είναι αμέτοχη σε αυτή την εξέλιξη.
Από τα στοιχεία που γνωρίζω, για την αγορά του γηπέδου όπου προβλέπεται η ίδρυση ΣΜΑ από τη ΔΕΗ δαπανήθηκαν 500.000.000 δραχμές  το 1998 από τα τακτικά έσοδα του ΕΣΔΚΝΑ, δηλαδή από τις εισφορές όλων των ΟΤΑ μελών του. Με τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες που έχει ο ΕΔΣΝΑ, η ιδέα παραχώρησης ενός περιουσιακού στοιχείου, τέτοιας οικονομικής αξίας, θα δημιουργήσει ερωτηματικά.
Από την άλλη η δημιουργία Κεντρικού ΣΜΑ είναι σαφής αρμοδιότητα του ΕΔΣΝΑ και δεν  νοείται να παραχωρηθεί.
Δεν δικαιούται η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ να λάβει απόφαση για παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων ούτε για παραχώρηση αρμοδιοτήτων, όπως η υλοποίηση Κεντρικού ΣΜΑ.
Εκτιμώ  ότι το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί συντεταγμένη συνεργασία του ΕΔΣΝΑ με τους ΟΤΑ (ένα ακόμη στοιχείο  της  αναγκαίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ) και όχι η επιλεκτική ικανοποίηση αιτημάτων με αποφάσεις  που οδηγούν στην αποδυνάμωση του ΕΔΣΝΑ  και του ρόλου του ως ΦοΔΣΑ.
Ζητώ να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, όπου και θα  αναπτύξουμε αναλυτικά τη θέση μας  και να μην προχωρήσει η Εκτελεστική Επιτροπή σε λήψη Απόφασης για παραχώρηση του γηπέδου ούτε και παραχώρηση αρμοδιοτήτων. 
Κοινοποίηση:
κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους.
 
Για την Περιφερειακή Παράταξη ¨Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο¨ 
 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Τσουκαλάς Δημήτριος                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου