Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Για το άρθρο περί της κινητοποίησης των Ρομά και της νίκης της λογικής.

Καλησπέρα.

 Θα ήθελα να διατυπώσω μια ερώτηση και μια άποψη πάνω στο θέμα των Ρομά και του σημερινού γεγονότος. Η ερώτηση είναι η εξής, Αναφέρεστε σε νίκη, ήττα της ακραίας πόλωσης και εν ολίγοις δείχνετε άμεσα την υποστήριξή σας υπέρ των Ρομά και καλά κάνετε,δικαίωμα σας είναι. Θα θέλατε όμως να μου εξηγήσετε τους λόγους που είστε υπέρ της παραμονής τους με επιχειρήματα και όχι επιφωνήματα; Εφημερίδα είστε πρέπει να διατυπώσετε και επιχειρήματα πριν επιδείξετε την πλευρά στην οποία βρίσκεστε. Να αναφέρω από την μεριά μου για να σας προλάβω πως οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν ίσα δικαιώματα και κυρίως τον σεβασμό μας ως άνθρωπο προς άνρθωπο. 

Όσων αφορά την άποψή μου είναι ότι αυτοί οι συνάνθρωποί μας ζούσαν ειρηνικά εδώ και δεκαετίες στο νομισματοκοπείο χωρίς κανένα πρόβλημα να δημιουργούν. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει και δυστυχώς άσχημα. Θα σας ενημερώσω ως κάτοικος της οδού Σαρρανταπόρου, (αλήθεια εσείς που αρθρογραφείτε μένετε κάτω Χαλάνδρι για να έχετε σφαιρική άποψη;) πως το τελευταίο 6μήνο όποτε περνάνε στον δρόμο τους για την Πλατεία Κέννεντυ αφήνουν πίσω και χαλάσματα. Στα γεγονότα τώρα: Προσπαθώντας να κλέψουν βενζίνη από μηχανάκια σχίζουν όλα τα καλώδια,εν ολίγοις για να πάρουν 10 ευρώ βενζίνη κάνουν ζημιές των 40 ευρώ. Αυτό συμβαίνει 1 φορά βδομάδα παρά βδομάδα. Επίσης μια βόλτα στην περιοχή θα σας πείσει για τα σκουπίδια που επικρατούν τριγύρω από τις παράγκες τους και κυρίως δίπλα στα δικά μας σπίτια. (Θέλω να πω πως εντάξει δεν τους ενδιαφέρει ή έτσι έχουν μάθει να ζουν. Όμως δίπλα τους ζούμε και εμείς. Αλληλοσεβασμός γιατί να μην υπάρχει;) Στον δρόμο μου για το μετρό έχω δεί 2 φορές αρουραίους στους κάδους που βρίσκονται μπροστά από τα σπίτια τους και τα πιτσιρικάκια να παίζουν. Τέλος θα αναφερθώ σε πρόσφατο γεγονός γείτονα που μπήκε μέσα στο σπίτι του νεαρός από τον καταυλισμό και έκλεψε λεφτά και υπολογιστή. Οι άνθρωποι αγανακτισμένοι που είδαν το γεγονός μπροστά τους τον κυνήγησαν και κατέληξαν στον καταυλισμό που μετά από συζήτηση με τον πρόεδρό τους κατάφεραν να πάρουν πίσω τον υπολογιστή.(!) Η λογική του παραλόγου. Επίσης η μουσική κυριώς κατά τους θερινούς μήνες είναι ανυπόφορη. Και εμέις κάνουμε πάρτυ, βάζουμε μουσικές αλλά την ώρα κοινής ησυχίας την τηρούμε. Ο λόγος δεν είναι ο νόμος που μας επιβάλλει να το κάνουμε, δεν θα σταθώ εκεί, μα μπορεί να υπάρχουν υπερήλικες γείτονες, ασθενείς , ή να διαβάζουν μαθήματα για την σχολή όπως εγώ μεταμεσονύκτιες ώρες. Τέλος θα ανφερθώ πως έχουν θεαθεί νεαροί μέσα σε περιφραγμένες αυλές που αν τους ανακαλύψουν οι κάτοικοι απαντούν πως θέλουν νερό και γιαυτό παραβιάζουν τις αυλόπορτες. Δεν θα αναφερθώ στις λεκτικές παρενοχλήσεις κοριτσιών γιατί δεν το γνωρίζω αν έχει συμβεί ούτε στην ύδρευση και στον ηλεκτρικό που ο κάθε άνθρωπος δικαιούται, σε αντίθεση με τις απόψεις που αιωρούνται πως είναι παράνομοι κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε σε πλήρη εξαθλιώση που δεν αξίζει κανένας να το περνάει αυτό. ΑΦού δεν κάνει κάτι ο δήμος για να τους παρέχει τα βασικά από κει και πέρα καλά κάνουν και έχουν νερό και ηλεκτρικό. Με μέτρο όμως πάντα. (αν η απάντηση σας στην ερώτηση πως πράγματι μένετε στην περιοχή του νομισματοκοποίου τότε θα έχετε δεί τα νερά που ρέουν πάνω από τα βουλωμένα φρεάτια στην κατηφόρα του καταυλισμού και πως το μέτρο είναι άγνωστη λέξη για το νερό χειμώνα καλοκαίρι.)


Αυτές είναι οι προσωπικές μου μαρτυρίες. Το γεγονός πως πριν καιρό τους προτάθηκαν δάνεια για μετοίκηση και αγορά υποτυπώδους στέγασης αλλά αρνήθηκαν, (μήν ξεχάσουμε τα κονδύλια που φαγώθηκαν για τον καθαρισμό της περιοχής τους.) φαίνεται πως οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξουν περιοχή όμως πλέον ζουν εις βάρος των γειτόνων τους, εμάς. Δεν γνωρίζω αν ισχύει, πως από τον Ιούλιο είχαν ενημερωθεί για το σημερινό γεγονός και τους προσφέρθηκε μέρος στην Κόρινθο, πάντως στη γειτονιά μας πλέον παραβιάζουν τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματά. Πρέπει να βρεθεί λύση όμως η αναβολή οποιασδήποτε νόμιμης απόφασης δεν είναι, όπως φυσικά και η μη έγκυρη ενημέρωσή τους για να δούν τις επιλογές τους. 
Κάτω ο ρατσισμός και κάθε είδους βία, όμως να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Αδέρφια είμαστε όλοι. 


Ελπίζω να αναρτηθεί στο blog σας με την απάντησή σας που περιμένω. 

Ευχαριστώ

xerospswmis@gmail.comΠΛΑΤΕΙΑ :

Αγαπητέ φίλε ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου στο blog καθώς και για τον ευπρεπή τρόπο που αντιπαραθέτεις (?) την άποψή σου στην δική μας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να μας επιτρέψεις να συμπεριλάβουμε στον σχολιασμό του mail σου και τον φίλο που πάτησε το «χαζό» στην ανάρτησή μας.

Και ξεκινάμε:

-         Αύριο στην πόλη μας έπαιζε να χυθεί αίμα. Ένα πρόβλημα 40 χρόνων θα «λυνόταν» με αστυνομική επιχείρηση επιβολής του νόμου με την βία, κάτι που εμείς θα απευχόμαστε  όσο και αν αυτό δεν είναι στην εποχή μας δημοφιλές. Αύριο λοιπόν κάποιοι συνάνθρωποί μας θα έπρεπε να πάρουν τις οικογένειές τους, τα υπάρχοντά τους, το βιος τους (μικρό – μεγάλο δεν έχει σημασία) και να αναζητούσαν σημείο νέου ριζωμού. Επέτρεψε μας να μην μας αρέσει αυτό το σενάριο.

-         Την ίδια ώρα συμπολίτες μας Κατωχαλανδραίοι – όχι δεν μένουμε εκεί κοντά φίλε, αλλά δουλεύουμε δίπλα και ζούμε την πραγματικά άσχημη κατάσταση περισσότερες ώρες από όσες ζούμε στην γειτονιά που κοιμόμαστε – ταλαιπωρούνται από την ασυδοσία, την αναρχία, τον παραβατισμό των ρομά (εμείς θα τους λέμε τσιγγάνους, γιατί έτσι τους μάθαμε μικροί, όταν μαζί τους παίζαμε ποδόσφαιρο στην «Τράπεζα» - το γήπεδο ποδοσφαίρου του Απόλλωνα και δεν είχαμε κανένα σύμπλεγμα που ενώναμε τους ιδρώτες μας σε κάθε τζατζάρισμα).

  Όχι φίλε δεν θα σε κατηγορήσουμε εμείς, ούτε θα σε χαρακτηρίσουμε     ρατσιστή επειδή αγανακτείς για την κατάσταση. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙΣ.  Το ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΕΣΕΙ!

Και σου δηλώνουμε ότι όποιος σε πει ρατσιστή, φασίστα ή ό,τι άλλη παπαριά γιατί αγανακτείς θα είμαστε πλάι σου.
Και θα μας λέει «σχιζοφρενείς», και εκείνος και εσύ διότι εκείνος θα μας κατηγορεί ότι δεν είμαστε ξεκάθαροι στην καταδίκη σου ως «ρατσιστή» και εσύ θα μας κατηγορείς ως «προστάτες – φίλους, πώς το λες, των ΡΟΜΑ και μαϊμού ευαίθητους."

ΜΑΥΡΗ ΤΥΧΗ ΜΑΣ! Θα μας βρίζετε όλοι!

Φίλο δεν θα κάνουμε.

Αλλά ρε παιδιά για βαστάτε.

Ζούμε σε μια κοινωνία τίγκα στις αντιθέσεις, τι αδικίες και τις ανισότητες.

Ναι, εμείς διεκδικούμε, προτείνουμε, αυτές τις ανισότητες να τις διαχειριστεί το κοινωνικό σύνολο με σύνεση, συναίνεση και χωρίς τάσεις αλληλοεξόντωσης.

Και κάνουμε ΥΠΟΜΟΝΗ για να μην αναζητήσουμε λύσεις σε αυτές τις ανισότητες ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ – και μάλιστα κάποιες φορές πιο ακραία από τους τσιγγάνους - με καταφυγή στην βία.

ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.

Δεν θα υποχωρήσουμε για να γίνουμε φίλοι με όσους ονειρεύονται να ζήσουν τα παιδιά μας νύχτες των κρυστάλλων είτε ως πρωταγωνιστές, είτε ως θεατές, ούτε με εσένα που έτσι θα κερδίσουμε την συμπάθειά σου, ούτε με τους άλλους που – δικαίως – λένε ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται από την διαχείριση του αδυνάτου.

Ελπίζουμε φίλε να μας κατάλαβες.
Αν όχι …

«ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ.»

Δεν θα επανέλθουμε. Το θέμα για εμάς έληξε - προς το παρόν - ως προς την κοινωνική του πλευρά.

Μένει ανοικτό ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ – δήμος, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση.
Πρέπει να βρεθεί ΛΥΣΗ στο επόμενο δίμηνο.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΜΙΑ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (εκτός της τρικομματικής εξουσίας) αυτοί που κρίνονται. 
(Αν γίνεται έτσι μιλάμε για ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ στην οποία δεν σε συμπεριλαμβάνουμε. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ, έλεγε η γιαγιά μου).

Αν δεν τα καταφέρουν σε δύο μήνες δεν θα φταίνε «οι άλλοι».

ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ! 
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ!

Και τότε, σε δυό μήνες, αν μας ρωτήσει κανένας άλλος φίλος, ή εσύ, «και τώρα τι πρέπει να γίνει, που εμείς βιώνουμε μια αβίωτη κατάσταση που δεν λύθηκε" εμείς απλά θα αναδημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο και θα σου πούμε "ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο ΔΗΜΟΣ, Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΧΙ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ!"

Και ίσως κάποτε κάποιοι – εμείς, άλλοι δεν έχει μεγάλη σημασία - σου πούνε «δώσε μας τα χτένια για να δοκιμάσουμε τι θα κάνουμε με τούτα εδώ τα γένια» με την ψήφο σου, οπότε τελικά ΕΣΥ φίλε θα λάβεις την απόφαση και την ευθύνη.

Αλλά αν αποφασίσεις αλλιώς από αυτό που εμείς προτείνουμε, ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ εκεί που πρέπει. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ! 

Διότι να ψηφίσεις το ΕΝΑ και να ζητάς από το ΑΛΛΟ ευθύνες γιατί δεν λύνει το πρόβλημα ή δεν ταυτίζεται με αυτό που ΕΣΥ ψήφισες,  ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟ, φίλε μου.
ΠΟΝΗΡΟ αλλά ΑΝΗΘΙΚΟ (με την δική μας ηθική κλίμακα)!
Και οι πονηριές πλέον ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *