Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΤΟΥ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΥ! 5 ΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗΣ .... ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΥΠΟΘΥΜΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ...



Αυτά είπε ο Αεικίνητος Δήμαρχος Χαλανδρίου Γεώργιος Κουράσης πέρυσι κατά την κοπή της πίτας του συνδυασμού του.

"Ξεκινήσαμε ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα παιδικής διατροφής και παχυσαρκίας, ενώ πετύχαμε να διοργανώσουμε τον μεγαλύτερο σε συμμετοχή αγώνα δρόμου στα Βόρεια Προάστια τον ≪ΑΓΩΝΑ ΡΕΜΑΤΙΑΣ≫ με συμμετοχή πάνω από 1500 αθλητές."

Να εδώ θα βρείτε όλο το ρεπορτάζ που είχαμε αναδημοσιεύσει τότε, από "σοβαρή" εφημερίδα που χρηματοδοτείται για να τον καλύπτει (αλλά οι άνθρωποι δημοσιογράφοι είναι, δεν είναι μάγοι).

ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕ ΔΙΣΚΟΙ! ΓΚΡΑΝ ΣΟΥΞΕ!


Και είχαμε σχολιάσει - πριν βγει το θέμα Τομπούλογλου (πάλι ένα χρόνο πριν τους άλλους):

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ: Στα παιδιά που δεν έδιωξε από τους παιδικούς σταθμούς εφάρμοσε ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ενώ τα άλλα 400 που έδιωξε εντάχθηκαν με επιτυχία στο πρόγραμμα κατά της ... παχυσαρκίας.

Και τότε έλεγαν "έλα μωρέ, οι γκρινιάρηδες ....".

Τώρα να μην τα λέμε έμεις και γινόμαστε πάλι μουρτζούφληδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ATHENSPRESS  - δεν το γράψαμε εμείς ΑΡΗ "ΕΞΑΔΕΛΦΕ", αρκετές μαλακίες είπες (άσχετο) - γι' αυτό δεν έχει μέσα το Χαλάνδρι. 

Αλλά όμως το ΚΕΙΜΕΝΟ, Η ΕΙΔΗΣΗ, Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, Η ΑΝΑΛΥΣΗ έχει την αξία της άσχετα ποιος την έγραψε (δεν τα μάθατε αυτά οι ... αιώνιοι βολεμένοι καθεστωτικοί συνδικαλιστές του δημοσίου, θα σας τα μάθουμε όμως!)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ!


“ Είναι τραγικό, όμως, όταν η ελληνική κοινωνία είναι στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, τα εκατομμύρια κοινοτικά ή μη ευρώ να μοιράζονται σε συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών και ανθρώπων στο όνομα της κοινωνίας χωρίς την ωφέλειά της ”

Τον περασμένο Οκτώβρη, το totekmirio.gr είχε δημοσιεύσει έρευνα με τίτλο:  Με μελέτες παχυσαρκίας εξαλείφουν την ασιτία στη χώρα μας και αφορούσε στα προγράμματα παιδικής παχυσαρκίας, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.   

Από την έρευνα αυτή, είχε γίνει σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων  δαπανάται για υλοποίηση έργων με σχεδόν μηδενική αξία για την κοινωνία και κόντρα στις πραγματικές σημερινές ανάγκες της.

Μεταξύ των φορέων υλοποίησης του προγράμματος παχυσαρκίας είναι και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με τη διαχείριση ποσού ύψους 2.964.518,70 ευρώ, για τη διεξαγωγή Πανελλαδικής Έρευνας και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.




Παραμονές Χριστουγέννων αποκαλύφθηκε ότι ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, ζήτησε 25.000 € για να μην κηρύξει έκπτωτη μια διαφημιστική εταιρεία που είχε αναλάβει ένα έργο του προγράμματος.

Η αποκάλυψη της απαίτησης «μίζας» ήταν ένα σοκ για την ελληνική κοινωνία αλλά αναμενόμενο. Είναι πεποίθηση της κοινωνίας, με συνεχείς επιβεβαιώσεις από τις αποκαλύψεις, ότι οι κατέχοντες διαχειριστικές θέσεις στο δημόσιο τομέα έχουν στενή σχέση με «ωφέλιμες πληρωμές».
Είναι τραγικό, όμως, όταν η ελληνική κοινωνία είναι στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, τα εκατομμύρια κοινοτικά ή μη ευρώ να μοιράζονται σε συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών και ανθρώπων στο όνομα της κοινωνίας χωρίς την ωφέλειά της.

Δημοσιεύουμε ξανά την έρευνα αυτή προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε, σε συνδυασμό με το γεγονός της «αμοιβής» του Προέδρου, την ανάγκη για να απαιτήσουμε τα έργα, τα προγράμματα και τα ευρώ να επιστρέφουν στον λαό:

“Την ώρα που μαθητές λιποθυμούν στις τάξεις από ασιτία στη χώρας μας.
Την ώρα που σε έρευνα του ΕΚΠΟΙΖΩ το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.

Την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που τρέφονται από τα συσσίτια της Εκκλησίας υπολογίζονται σε 1.500.000.

Την ώρα που το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας στέλνει 1.073 μερίδες φαγητού σε 69 δημοτικά σχολεία της Αθήνας για να σιτίζονται πεινασμένοι μαθητές.

Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει πόρους 13,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την προσφορά μικρογευμάτων στους μαθητές δημοτικού για τα έτη 2013-2014.

Αυτήν την ώρα, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγκρίνει έργα ύψους 5.029.319 ευρώ για προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα από κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται:
Α.  σε 3 Δήμους και 1 Νομό της χώρας, έργα ύψους 1.239.567 ευρώ,   προκειμένου να γίνουν έρευνες, μετρήσεις και ενημερώσεις του κοινού για την παιδική παχυσαρκία και ειδικότερα:
στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης υλοποιείται έργο 182.937 ευρώ, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τις διαταραχές πρόσληψης τροφής στους εφήβους,
στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου – Αγίου Δημητρίου– Αλίμου έργο 492.382,27 ευρώ, για πρόγραμμα πρόληψης, προαγωγής και αγωγής υγείας σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας,
στο Δήμο Παύλου Μελά 164.355 ευρώ, για δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας,
στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για πρόγραμμα στο Νομό Ηρακλείου 356.306 ευρώ, για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση παχυσαρκίας και διαταραχών νευροανάπτυξης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας,
Β. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 έργο ύψους 999.720 ευρώ, για την ανάπτυξη εθνικού συστήματος αντιμετώπισης της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και
Γ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»   1 έργο 2.964.518,70 ευρώ, για διεξαγωγή Πανελλαδικής Έρευνας  και εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Πέραν αυτών, από το Υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτείται έρευνα, ύψους 390.000 ευρώ, μέσω του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, για τους γενετικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και το ρόλο της διατροφής και του τρόπου ζωής.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων,  σε έργα αποσπασματικά και χωρίς συνέργειες μεταξύ τους, δαπανάται για αμοιβές μελετητών, εμπειρογνωμόνων, διοικητική υποστήριξη των έργων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω δράσεων δημοσιότητας, μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, κλπ. Χαρακτηριστικά από το ποσό των 2.964.518,70 ευρώ που υλοποιεί το Νοσοκομείο Παίδων 1.944.513,14 θα δοθούν για αμοιβές ομάδων εργασίας, ομάδων επιστημονικής, οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, επιστημονικών ομάδων με μέλη ΔΕΠ και συμβασιούχων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, 415.000 ευρώ για δαπάνες μετακίνησης, διανυκτέρευσης και αποζημιώσεις για εκτός έδρας, 290.000 ευρώ για δημοσιότητα και προβολή.
Αλήθεια, ποιος μπορεί να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο πέρα από σφετερισμό δημοσίου χρήματος, αλλά και αδυναμίας, προκειμένου να σχεδιασθούν  τέτοια προγράμματα που να πληρούν την «έξωθεν καλή μαρτυρία», όταν η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, είναι αυτή της ανεργίας, της εξαθλίωσης, με παιδιά που λιμοκτονούν και νοικοκυριά που υποσιτίζονται.
Στη μνημονιακή εποχή, που η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική της καταστροφής όλο και πιο επικίνδυνα και έχει καταδικάσει ένα μεγάλο μέρος παιδιών και εφήβων στην έλλειψη επαρκούς και υγιεινής τροφής, η σπάταλη εκατομυρίων για τέτοιου είδους δράσεις αποτελεί  όχι μόνο ειρωνεία, αλλά πρόκληση.
Για μια ακόμη μια φορά γεννάται το ερώτημα.
Πως τίθενται οι  αναπτυξιακές προτεραιότητες;
Μέσα από ρεαλιστικό σχεδιασμό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας μας και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων ή «κατ΄ εντολήν» των παρατρεχάμενων στα Υπουργικά γραφεία (και ό,τι αυτό υπονοεί);
totekmirio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου