ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ: Independent – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κράξιμο στην Μέρκελ! “Αυτή που μιλούσε για την διαφθορά στην Ελλάδα, τωρα απολογείται για μίζες”!!
Εν μέσω αμφισβητήσεων και ειρωνικών δημοσιευμάτων, η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το 1ο εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014) για 5η φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981.
Ο γερμανικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Ελλάδα, με αιχμηρά δημοσιεύματα, σχετικά με την ικανότητα μιας χώρας, που ζει με δανεικά, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον Guardian, έκανε λόγο για τη “μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας” να αποδείξει σε όλους ότι είναι μια κανονική χώρα, παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, που βιώνει.
Η χώρα μας, αναλαμβάνοντας την προεδρία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης
μετανάστευσης και η οικονομική ανάκαμψη.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το περιοδικό der Spiegel, κάνει σύγκριση ανάμεσα στην προηγούμενη ελληνική προεδρία το 2003, όταν το θέμα ήταν η ένταξη στην ΕΕ χωρών των Βαλκανίων, η Αθήνα προετοίμαζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οικονομία της έτρεχε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, και στη σημερινή.
“Όταν αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, αλλά το ερώτημα εάν το πιο προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη”, αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
Επικαλούμενος πηγές των Βρυξελών προβλέπει επίσης μια δύσκολη προεδρία όχι τόσο στο οικονομικό της σκέλος και διευκρινίζει: “πολύ περισσότερο πρόκειται για επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου θα λειτουργεί υποτυπωδώς. Σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποστείλει αυτό το ‘φάντασμα’ στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας” υπογραμμίζει το περιοδικό.
Βασικοί άξονες θεματολογίας της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας θα είναι:
*Η Διεύρυνση, με ειδικότερη έμφαση στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, στην περιφερειακή συνεργασία, στην προώθηση θεσμών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την δημοκρατία στην Ευρώπη και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας σε Περιφερειακό επίπεδο.
*Η Προώθηση της Ανάπτυξης και της Εργασίας μέσω της προώθησης των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της θεσμοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, καθώς επίσης της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάδειξης της Ευρώπης ως σημαντικό τουριστικό προορισμό.
*Τα Θέματα ανθρώπινης κινητικότητας μέσω της προώθησης μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης στην υπηρεσία των πολιτών της, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Στοκχόλμης για την πολιτική και την επιχειρησιακή ατζέντα της ΕΕ στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς επίσης της προώθησης μίας ενιαίας προσέγγισης στη μετανάστευση και το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των Κρατών Μελών.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνεργάζεται με τις άλλες δύο Προεδρίες του τρίο (Ιρλανδία – α’ εξάμηνο 2013 και Λιθουανία – β’ εξάμηνο 2013) για να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, και να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Νομοθετικού έργου και των γενικότερων πολιτικών στοχεύσεων της ΕΕ, σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια των 18 μηνών του τρίο (1 Ιανουαρίου 2013 – 31 Ιουνίου 2014).
Σημαντικό στοιχείο στον προγραμματισμό αποτελεί το γεγονός ότι η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μία μεταβατική περίοδο για την ΕΕ, με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 και την ανανέωση των πολιτικών προσώπων στις θέσεις των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς, το Νομοθετικό έργο που θα προωθηθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, μέσω της συνεργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρω-Κοινοβουλίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου