Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΕΣ προς δημάρχους: Μην στηρίζετε νομικά τον δικαστικό αγώνα των συμβασιούχων – θα υπάρξουν κυρώσεις

Αυστηρή σύσταση προς τους δημάρχους και τις Νομικές Υπηρεσίες των δήμων να μη συμβάλλουν με τη στάση τους στα δικαστήρια στη μονιμοποίηση συμβασιούχων των Ο.Τ.Α., απευθύνει με σχετικό του έγγραφο το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως τονίζεται από τους κ.κ. Μιχελάκη και Γρηγοράκο, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα καλύπτουν τις εποχικές ή παροδικές ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες των προγραμμάτων ή των έργων που υλοποιούν με συγχρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς ή από εθνικούς πόρους, με την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, ενώ συμμετέχουν και σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, προσλαμβάνοντας ανέργους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι ως άνω συμβασιούχοι οφείλουν να αποχωρούν από τις υπηρεσίες με τη λήξη της διάρκειας των συμβάσεών τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η δε μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 103 του Συντάγματος.

Εντούτοις, σημειώνει το υπουργείο, επί σειρά ετών παρατηρείται το φαινόμενο της αναγνώρισης τέτοιου τύπου συμβάσεων ως εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, οι οποίες καθίστανται τελεσίδικες και αμετάκλητες άρα και υποχρεωτικές για τη διοίκηση (ν. 3068/2002). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών, σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου, είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως, «αυτή η τακτική έρχεται σε αντίθεση με το «πάγωμα» των προσλήψεων στους ΟΤΑ, ενώ εμποδίζεται – με τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις – η πρόσληψη στους δήμους επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».

Το ΥΠ.ΕΣ., τονίζοντας ότι έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν για αυτά τα φαινόμενα, προειδοποιεί τους αιρετούς ότι, συνέχιση αυτής της τακτικής «δύναται να ενεργοποιήσει από πλευράς σας τη διαδικασία των άρθρων 233 επομ. του ν. 3852/2010 περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών»

H ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

aftodioikisi.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ! 

ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ... ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ!!!!

ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑΤΙ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟ (ΚΑΙ ΑΜΑ ΠΑΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΔΏΣΟΥΜΕ ΧΡΙΣΜΑΤΑ).

ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ - ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ - ΦΟΥΧΤΕΛ - ΤΡΟΙΚΑ!

ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πράσινο Κίνημα: Ο Β. Λυσσαρίδης ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ιδρυτή και Επίτιμου ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις