Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Οι θέσεις του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ για τον αθλητισμό στο Χαλάνδρι

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο παρουσίασης των θέσεων της παράταξης που πρωτοαναρτήθηκε πριν δύο μέρες στο  24hathenspress που ζήτησε τις θέσεις όλων των παρατάξεων για την αθλητική τους πολιτική.



Ευχαριστούμε για την φιλοξενία των απόψεών μας, είναι για εμάς πολύ σημαντικό να προκαλείται διάλογος επί προγραμματικών θέσεων, εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Ανοίξατε το θέμα της αθλητικής πολιτικής και ζητάτε τις απόψεις των δημοτικών παρατάξεων.

Είναι σημαντικό κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε από μία σημαντική διευκρίνιση: Μιλάμε για την αθλητική πολιτική ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ εμείς.

Διότι πολλοί θεωρούν ότι ο δήμος έχει υποχρέωση να αντικαταστήσει όλες τις βαθμίδες της πολιτείας και τις υποχρεώσεις τους, όταν εκείνες δεν ανταποκρίνονται.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η υποχρηματοδότηση του αγωνιστικού αθλητισμού, των αγωνιστικών τμημάτων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την ΓΓΑ, μέσω των Αθλητικών Ομοσπονδιών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Πόσο μπορεί να καλύψει αυτό το κενό η τοπική αυτοδιοίκηση και με ποια έσοδα στο πρακτικό μέρος αλλά και μέσω ποιων ΝΟΜΙΜΩΝ και καθαρών διαδικασιών, αφού σήμερα, όπως όλοι ξέρουν η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της TASK FORCE.

Η δική μας θέαση του ζητήματος της αθλητικής πολιτικής λοιπόν είναι καθαρά αυτοδιοικητική και δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις προεκλογικές Σειρήνες της ψηφοθηρίας να φύγουμε από την σταθερή μας θέση που είναι:
Ο δήμος, που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση και την συντήρηση των αθλητικών χώρων και οφείλει να εξασφαλίζει και να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ασχολούνται με τον αθλητισμό, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους σε ώρες κατάλληλες και για τους εργαζόμενους ανθρώπους.
Ο δήμος πρέπει να έχει προγράμματα άθλησης με γυμναστές και τον απαραίτητο εξοπλισμό για όλες τις ηλικιακές ομάδες των δημοτών γυναίκες, άνδρες, παχύσαρκοι και βεβαίως για ειδικές κατηγορίες ΑΜΕΑ, μετατραυματικές αποκαταστάσεις, ψυχασθενείς , προγράμματα προετοιμασίας υποψηφίων για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ΤΕΦΑΑ κλπ.

Θα θέλαμε πολύ να εξαγγείλουμε ότι αυτά θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Αλλά αυτό σήμερα δεν είναι εφικτό και θα γινόμασταν ίδιοι με τους παραδοσιακούς πολιτικάντηδες αν πηγαίναμε σε τέτοια θέση σήμερα.

Η οργάνωση όμως τέτοιων τμημάτων σε ανταποδοτική βάση είναι ο δρόμος για να τα έχουμε και στο Χαλάνδρι, χωρίς να ανακαλύψουμε την Αμερική αφού την έχουν ανακαλύψει οι περισσότεροι δήμοι του λεκανοπεδίου.

Η διοικητική επάρκεια των δημοτικών διοικήσεων εδώ αξιολογείται από το πόσο μπορούν να συμπιέσουν το κοστολόγιο της παρεχόμενης υπηρεσίας για λογαριασμό του χρήστη – δημότη.
Ο σχολικός αθλητισμός και η ενίσχυσή του στα δημόσια σχολεία, αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Ο δήμος μπορεί να συμβάλλει στην ενθάρρυνση της άθλησης των νέων, μέσω της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την πρόσβαση των μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις ημερήσιες εκδρομές τους, που όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές γίνονται πλέον ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ κι με την διοργάνωση διασχολικών πρωταθλημάτων.

Εδώ θα βάλουμε μια γραμμή.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.

Μετά από αυτά αρχίζουν οι υποχρεώσεις αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχει ο δήμος σε ιδιωτικές ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές προσπάθειες (συλλόγους, ακαδημίες, ομάδες εταιριών κλπ) αλλά και οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αποκόμισης εσόδων που μπορεί να έχει ο δήμος εκμεταλλευόμενος τους αθλητικούς χώρους, αν και όταν αυτό είναι εφικτό.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Δεν έχουμε ΕΧΘΡΟΥΣ, ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ.

Έχουμε ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΙΣ και ΚΡΙΤΗΡΙΑ με τα οποία θα βλέπαμε την διαχείριση των αθλητικών χώρων που συνοπτικά θα μπορούσε να αποτυπωθεί ως εξής.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (προπονήσεις και αγώνες των ομάδων) – τμήματα όπου οι αθλούμενοι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ δωρεάν ώρες από τον δήμο).
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ – ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ όπου οι δημότες πληρώνουν: Τα σωματεία πληρώνουν γι’ αυτές τις ώρες στον δήμο.

Τι απορρίπτουμε ως ακραία θεώρηση των πραγματών!
Την σημερινή κατάσταση, όπου οι σύλλογοι έχουν το απόλυτο , το 100% των ωρών χρήσης των αθλητικών χώρων, λειτουργούν ως ιδιοκτήτες (και κάποιοι εξ αυτών ως τσιφλικάδες), κάνουν κινήσεις για να αποκλείσουν ουσιαστικά άλλους – πλην των δικών τους – να έχουν πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, απαγορεύουν σε δημόσια σχολεία να κάνουν εκεί τις εκδρομές τους (αναγκάζοντάς μας σαν γονείς να πληρώνουμε ακόμα και την ημερήσια εκδρομή), εισπράττουν χρήματα από τους δημότες – αθλούμενους, δεν δίνουν φράγκο στον δήμο και παρόλα αυτά διεκδικούν ο δήμος, δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι δημότες, να τους προσφέρουν τα πάντα δωρεάν: Ρεύμα, νερό, καθαριότητα, συντήρηση των χώρων, αθλητικό υλικό.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ κατά την γνώμη μας πάντα.

Ο παραλογισμός μάλιστα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ακούμε ότι «οι δημότες πρέπει να αθληθούν στα προαύλια των σχολείων και όχι στα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ αθλητικά κέντρα (πόσο αστείο ακούγεται πλέον το «κοινόχρηστο»
Την λογική της απόλυτης διάθεσης των ωρών με στενά, οικονομίστικα κριτήρια (το άλλο άκρο). Δεν είναι – επίσης – δημοτική αθλητική πολιτική, να επιλέξει ο δήμος ότι θα διαθέτει τις ώρες σε όποιον σύλλογο του προσφέρει τα περισσότερα χρήματα γι’ αυτές. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μιλάμε για ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ (οπότε θα τους βάζαμε υπό την αρμοδιότητα της «ΦΛΥΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»)αλλά ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ που δημιουργήθηκαν με χρήματα των δημοτών για να αθλούνται οι δημότες δωρεάν ή το πολύ με χαμηλό, αντίτιμο για να έχουν την χαρά και την υγεία του αθλητισμού.

Όσοι έχουν την αντίληψη ότι «εγώ πληρώνω και θέλω και άλλες ώρες και ο δήμος είναι υποχρεωμένος να βγάλει έξω τους δημότες για να μου δώσει και άλλες ώρες» να πάει να χτίσει ένα ιδιωτικό αθλητικό κέντρο, να επενδύσει χρήματα – αφού έχει πολλά και να μην ζητάει τα δημόσια γήπεδα.

Εδώ γνωρίζουμε ότι υπεισέρχονται δεκάδες άλλες παράμετροι, που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν σε ένα τραπέζι διαλόγου και διαπραγμάτευσης των εμπλεκομένων και την διατύπωση ενός καθαρού κανονισμού – πλαισίου για τους αθλητικούς χώρους που ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ θα βρει την χρυσή τομή.

Εμείς διατυπώνουμε και προτάσσουμε την δική μας κόκκινη γραμμή (που είναι και της μόδας).

Η οποία νομίζουμε ότι είναι απολύτως διακριτή.

ΥΓ: Κλείνοντας διατυπώνουμε 2 ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις:

Να δεσμευτούμε όλοι για εξαίρεση των μελών του επόμενου δημοτικού συμβουλίου από τα Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων. Να καθορίσουμε ένα τέτοιο ηθικό ασυμβίβαστο.

Να συμφωνήσουμε ότι οι αθλητικοί σύλλογοι που χρησιμοποιούν τους δημόσιους αθλητικούς χώρους θα πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο ισολογισμό και απολογισμό πεπρεαγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου