Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ



«ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» 
Ρένα Δούρου 
Αττική 


Την πρόταση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» σχετικά με ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, για μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση, με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον, παρουσίασε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου.

Η Ρένα Δούρου τόνισε την ανάγκη μίας νέας αρχής. «Μια αρχή που θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια αρχή που θα βάζει τέλος στο έγκλημα της Φυλής. Μια αρχή που θα βάζει τέλος στο σχέδιο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με τα ΣΔΙΤ».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Ρένα Δούρου τόνισε:

Το σημερινό μοντέλο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), «ένας σχεδιασμός αδιέξοδος, μη βιώσιμος οικονομικά και οικολογικά, κοινωνικά άδικος», συνιστά «όχι απλά μια ξεπερασμένη όσο και επικίνδυνη προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων». «Αλλά ένα συνειδητά λάθος σχέδιο, στη βάση κρίσιμων παραδοχών, που έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία που πλέον έχει γίνει, με το νόμο 4042 του 2012, εθνική νομοθεσία».

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης φέρει «ακέραιη μια τριπλή ευθύνη: εκείνη της αποδοχής, της μη αξιολόγησης και της μη αναθεώρησης, ως όφειλε σεβόμενος τη νομιμότητα να πράξει, του ΠΕΣΔΑ». «Στηρίζει πλήρως και συνειδητά τον σχεδιασμό του 2003 – 2006» και «εκτελώντας τις μνημονιακές εντολές της κυβέρνησης, προχωρά το σχέδιο των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) – μια επιλογή δηλαδή που ήδη αμφισβητείται στην ΕΕ -, με εγγύηση του Δημοσίου για μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας: οι πολίτες δεν ερωτώνται, δεν ενημερώνονται».

Η περίπτωση της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, «έργου επικίνδυνου για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον- για το οποίο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος παραπέμπουν τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και την ανάδοχο εταιρία στον εισαγγελέα για παράνομη χωροθέτηση»-, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων».

· Γνωρίζουμε τι πρέπει να απορρίψουμε για να γίνουν τα απορρίμματα από πρόβλημα, παράγοντας πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

· Το μοντέλο διαχείρισης που προτείνουμε διαθέτει παραγωγικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και οικολογικό χαρακτήρα. Στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, προωθεί τη συνέργια και την ισορροπία μεταξύ των τριών τομέων παραγωγής και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού.

· Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

· Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε. Αυτό της βιώσιμης και δίκαιης, οικονομικά και οικολογικά, διαχείρισης των απορριμμάτων. Για να γίνουν τα απορρίμματα από πρόβλημα, πλεονέκτημα, τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους δήμους.

· Και το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί μόνο αν ηττηθεί η νοοτροπία και η πολιτική του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Αν ηττηθεί το σύστημα της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων, που αυτός εκπροσωπεί.

Το Γραφείο Τύπου
3.4.2014

Τα κύρια σημεία της εισήγησης Χουντή στην παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού “Δύναμη Ζωής” με υποψήφια αντιπεριφειάρχη Αττικής τη Ρένα Δούρου.

Ν. Χουντής: Θέμα διάσωσης της Αττικής η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων

«…Σας βεβαιώνω, Δεν υπάρχει χωροθέτηση ΧΥΤΑ που να έγινε την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα που να μην είναι προβληματική».

Σε αυτό το συμπέρασμα, φτάνει και η Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επισκέφτηκε την Ελλάδα, μετά από Αναφορές πολιτών…..


Σε άλλο σημείο η Έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται αυτό που όλοι μας ξέρουμε εδώ και δεκαετίες  «αδιαφανής προσέγγιση από τις κρατικές αρχές,  λήψεις αποφάσεων  κεκλεισμένων των θυρών,  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων copy- paste, αφήνοντας το κοινό απληροφόρητο…»  
Η Επιτροπή Αναφορών ζητάει  για το Γραμματικό τον επανέλεγχο του ΧΥΤΑ και των συνοδευτικών του έργων, από μηδενική βάση, μέσω της αναθεώρησης της άδειας κατασκευής του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εξαιρετικά σημαντικής κοινοτικής Οδηγίας 2008/1/ΕΚ της λεγόμενης  IPPC.
Η Έκθεση αναφέρεται και στην δραματική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα στη Φυλή, και τονίζει ότι «η κατάσταση του περιβάλλοντος στη Φυλή είναι ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές» .
Τι κάνουμε όμως σήμερα; Αντί να διορθώσουμε την Φυλή, ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε μια νέα Φυλή στο Γραμματικό,  αφού, όπως βεβαιώνουν οι πλέον αρμόδιες υπηρεσίες, ο ΧΥΤΑ Γραμματικού κατασκευάζεται πάνω σε ρέματα, που έχουν αποκρυφτεί στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πράγμα που θα οδηγήσει σε σοβαρότατη ρύπανση.  Έφτασαν, μάλιστα  να σχεδιάσουν έναν ολόκληρο ΧΥΤΑ χωρίς να γίνει  1 γεώτρηση…»
«…Ποιους εξυπηρετεί η υπάρχουσα κατάσταση;  Τα ίδια συμφέροντα, τα ίδια κατεστημένα, που κολλημένα σε πολιτικά εκτροφεία, για δεκαετίες απομυζούσαν και απομυζούν το χρήμα του ευρωπαίου και του έλληνα φορολογούμενου.
Είναι φανερό ότι τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει, τόσο η Περιφέρεια όσο και το Υπουργείο, αποτελούν απόρροια σωρείας λαθών  δεκαετιών στον σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων. Αντί να βαδίζουμε προς   τις πιο πρακτικές των προηγμένων περιβαλλοντικά χωρών,  που σέβονται τον πολίτη, που θεωρούν τα σκουπίδια όχι απόβλητα αλλά πόρο που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, εμείς συνεχίζουμε εδώ και δεκαετίες να είμαστε στις τελευταίες χώρες στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, είμαστε λίγο μπροστά από την Ρουμανία, ως προς την ανακύκλωση. Θάβουμε το 80% των απορριμμάτων μας, αντί να ανακυκλώνουμε όπως κάνουν οι προηγμένες χώρες.
Αντί να προωθήσουμε την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων που θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής και την ανακύκλωση Προωθούμε: την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ).
Τι προωθεί αντί για τα παραπάνω το Υπουργείο και η Περιφέρεια σήμερα; Προωθεί τα ΣΔΙΤ των μεγάλων εργοστασίων. Γιατί θέλουν 3 υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια στην Αττική, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση σταδιακής μείωσης των απορριμμάτων; Γιατί προτιμάνε τη μηχανική ανακύκλωση αντί της ανακύκλωσης στην πηγή, που κοστίζει λιγότερο και βάζει τον πολίτη ενεργά να συμμετέχει στη διαδικασία;  Γιατί θεωρούν ανίκανο τον έλληνα πολίτη; Η απάντηση είναι μία: μεγάλοι τζίροι-μεγάλα κέρδη. Και ενώ έχουν γονατίσει ήδη τον έλληνα πολίτη με δεκάδες δυσβάσταχτους φόρους, ετοιμάζουν νέα χαράτσια για να ταΐσουν τις ιδιωτικές εταιρίες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των εργοστασίων και των χώρων ταφής, με κόστος όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για το περιβάλλον.
Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Δε πρέπει να αφήσουμε την Αττική γη  να ρυπαίνεται από τα απόβλητα των ΧΥΤΑ. Δε μπορούμε να ανεχθούμε να συνεχίζεται αυτό το έγκλημα που γίνεται στη Φυλή και να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέοι χώροι «περιβαλλοντικού χάους, ανθρώπινου  πόνου και αρρώστιας», και σε άλλες περιοχές της Αττικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου