Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Στο « αντάρτικο» κατά της αξιολόγησης και το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων

Την απόσυρση του νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση ζητάει με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, υιοθετώντας την στάση που έχουν και πολλοί άλλοι Δήμοι , στο θέμα αυτό .
Επίσης, αποφάσισε να μην προχωρήσει η υπογραφή καμίας κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης, καθώς και να μην ζητηθεί από υπηρεσιακό παράγοντα καμία πειθαρχική διαδικασία.
Ακόμη , ο Δήμος Βριλησσίων απαιτεί από την ΚΕΔΕ να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και στην πράξη.

Τα παραπάνω, αποτελούσαν αιτήματα –θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, τα οποία ετέθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγιναν δεκτά από τη διοίκηση, η οποία και συμφώνησε να συμπεριληφθούν στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαλκιά

Μιλώντας για το θέμα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βίκυ Χαλκιά, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένα ακόμα «μνημονιακό και αντεργατικό τέχνασμα» που σκοπό έχει να υποβαθμίσει παραπάνω τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δημοσίου και των ΟΤΑ, «με τελικό μνημονιακό στόχο την εκχώρηση ακόμα περισσότερων αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Γι’ αυτό κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην συναινέσει σ’ αυτή τη διαδικασία. «Το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει η διαδικασία που προτείνει αυτός ο νόμος είναι ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η επιβολή του νόμου της ζούγκλας μεταξύ των εργαζομένων, η διάλυση κάθε ομαδικού και συλλογικού πνεύματος, κάτι που είναι απαραίτητο για να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας» υπογράμμισε.

Ακόμη επισήμανε ότι ο Δήμος Βριλησσίων έχει έλλειψη εργαζομένων και όχι περίσσευμα και κάλεσε τους αιρετούς, τους εργαζόμενους και τους δημότες να δώσουν έναν κοινό αγώνα, που σκοπό θα έχει αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δήμαρχος

Σύμφωνος με τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων δήλωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.

«Τα ζητήματα αυτά, είπε , αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔΑ και μάλιστα η απόσυρση ή η τροποποίηση του 4250 θα αποτελέσει όπως φαίνεται, και αντικείμενο συζητήσεων τις προσεχείς ημέρες» τόνισε και συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα αυτά, σαν μέρος της απόφασης του.

Μανιατογιάννης

Υπέρ της αξιολόγησης που θα δημιουργήσει μια παραγωγικότερη διαδικασία, θα βελτιώσει τις δομές των Δήμων και θα αναδιοργανώσει υπηρεσίες, πάντα προς όφελος των πολιτών, τοποθετήθηκε ο νέος Δήμαρχος ( από την 1 Σεπτεμβρίου) , Ξένος Μανιατογιάννης. Ο συγκεκριμένος όμως νόμος, τόνισε, δεν προβλέπει μια αξιολόγηση, αλλά πρόκειται για μια «μνημονιακή επιταγή και ένα τερτίπι που κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί αντισυνταγματικό».

Αποτελεί μάλιστα, συνέχισε, τρανό παράδειγμα για τη συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, που η λειτουργία της θα φτάσει να γίνεται είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε μέσω άλλου τρόπου ιδιωτικοποιήσεων.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξουμε αυτό το νόμο της αξιολόγησης» είπε και τόνισε την ανάγκη να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο μια πολιτική απόφαση, ώστε να μπορέσει να δείξει απέναντι στους εργαζομένους και σ’ αυτούς που ενδεχομένως υποχρεούνται να αξιολογήσουν, ότι θα αναλάβει την ευθύνη, όποια και αν είναι αυτή, από εδώ και πέρα.

Τσούτσιας

Θετική χαρακτήρισε την εισήγηση της διοίκησης και του Δημάρχου, η οποία κινείται στο πνεύμα του ψηφίσματος των εργαζομένων, ο επικεφαλής της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη» Γιάννης Τσούτσιας.

«Ακριβώς λοιπόν επειδή παίρνουμε σαν βάση το ψήφισμα των εργαζόμενων, δεν θέλω να μπω σε ειδικότερες διαφοροποιήσεις, ούτε προσθήκες, ούτε κρίσεις. Είναι ένα ψήφισμα που μας καλύπτει» ανέφερε.

Επισήμανε δε ότι αυτό που τίθεται πλέον σε κίνδυνο είναι η ίδια η έννοια του δημόσιου και εξέφρασε την ελπίδα να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα και μαζί μ’ άλλους Δήμους να υπάρξουν παρεμβάσεις στην ΚΕΔΕ. Ώστε να δοθεί, όπως είπε, «ένα μήνυμα αντίστασης για ένα νομοσχέδιο, που από μια άποψη ευτυχώς είναι τόσο κυνικό και τόσο απροκάλυπτο που δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να βρει κάποιον να συμφωνήσει μαζί του».

Βήττος

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, υλοποιώντας πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Βήττος.

Αφού χαρακτήρισε ψέμα αυτό που λέγεται από την κυβέρνηση ότι με την αξιολόγηση το δημόσιο θα είναι ποιοτικότερο και καλύτερο, ο κ. Βήττος τόνισε ότι στόχος είναι το κράτος να γίνει μικρότερο, ευέλικτο και αυταρχικότερο, όπου στο επίκεντρο, δεν θα έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και των δημοτών, αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να τους κρατά σε συνεχή ομηρία, αλλά και να αναδείξει νέα πειθήνια στελέχη, πλήρως υπάκουα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, σημείωσε, στόχος είναι να υπάρξει μια δεξαμενή εργαζομένων απ’ όπου ανά πάσα ώρα και στιγμή θα «τραβάει» μερικές χιλιάδες προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Δήλωσε τέλος ότι συμφωνεί πλήρως με το ψήφισμα των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ:

Και αν υποψιαστώ ότι στο Χαλάνδρι, που ψήφισε δήμαρχο (πολύ) Αριστερά, τελικά θα σταλούν επιμερισμοί για την αξιολόγηση (ξέρoυν οι εργαζόμενοι τι είναι αυτό το κινέζικο) με τα γνωστά κολπάκια των καθεστωτικών (όπως μου είπε ο σμπίρος μου) τότε .... μην λέτε ότι δεν σας γράφουμε.

Γιατί εμείς σας γράφουμε - κάθε μέρα.

Εσείς κάνετε πώς δεν διαβάζετε.


1 σχόλιο:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *