Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ: Προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου;



Ένα περίεργο άρθρο φιλοξενήθηκε στην Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» στις 28/1/2015 με τίτλο: «Τα ύποπτα ισότοπα του νόμου για την πυρηνική ενέργεια»

Συγκεκριμένα, ο ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας καθηγητής Δρ. Χαϊρετίν Κιλίτς υποστηρίζει πως οι πυρηνικοί σταθμοί που σχεδιάζεται να γίνουν στην Τουρκία, ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Με βάση τον σχετικό νόμο ο Κιλίτς λέει : ¨Ραδιενεργά ισότοπα όπως τα Πλουτώνιο 239 και Ουράνιο 233 χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα πυρηνικών όπλων. Τα ισότοπα αυτά, όταν πρόκειται για έναν πυρηνικό σταθμό με μόνο σκοπό την ενέργεια, δεν μπαίνουν στην ίδια λίστα με τα ισότοπα Ουράνιο 235 και Ουράνιο 238 που είναι τα καύσιμα του σταθμού.» Ο Κιλίτς τονίζει επίσης πως ερωτήματα γεννιούνται από το ότι η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας υπάγεται στην πρωθυπουργία και ότι οι αποφάσεις της δεν υπόκεινται σε έλεγχο.

Ο καθηγητής Δρ. Χαϊρετίν Κιλίτς εξετάζοντας άρθρο-άρθρο το προσχέδιο νόμου, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει:

-Στο άρθρο όπου αναφέρονται οι αρχές λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας αναφέρεται πως ο φορέας αυτός θα είναι υπάγεται στην πρωθυπουργία. Μόνο σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα που αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα όπως Ιράν, Β. Κορέα, Πακιστάν και Ισραήλ η ρυθμιστική αρχή υπάγεται στην πρωθυπουργία. Επίσης αναφέρεται πως ¨Η ορθότητα των αποφάσεων του φορέα (του πρωθυπουργού) δεν υπόκειται σε έλεγχο. Κανένα όργανο, αρχή ή άτομο δεν δύναται να δίνει εντολές και οδηγίες με σκοπό να επηρεάσουν τις αποφάσεις του φορέα (του πρωθυπουργού)¨.Έτσι όμως αυτός ο φορέας που εστιάζει σε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παραμένει εκτός του κοινοβουλίου της τουρκικής δημοκρατίας, εκτός κοινωνικού ελέγχου. Επίσης, ο φορέας δεν εμπίπτει στο δίκαιο περί κρατικών και δημόσιων διαγωνισμών

- ¨Το προσωπικό δεν μπορεί να κοινοποιεί απόρρητες πληροφορίες που έμαθε κατά την διάρκεια των καθηκόντων του¨ . Σε καμιά δημοκρατική χώρα δεν υπάρχει τέτοιο είδος απορρήτου όταν πρόκειται για ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικό σκοπό. Αυτό το επίπεδο απορρήτου, τίθεται μόνο σε σχέδια παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Κι΄άλλο «μέτωπο» ανοίγουν οι «Αναθεωρητές» γείτονες; Εμείς από εδώ εφιστούμε την προσοχή της νέας πολιτικής ηγεσίας στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου