Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Άνοιξε πάλι το Νταχάου, αυτή τη φορά για τους πρόσφυγες



Εκεί που ο "ανθρωπισμός" συναντά τον ναζισμό και η πολιτική βλακεία χτυπάει κόκκινο, ανοίγει το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εξόντωσης του Νταχάου για να στεγάσει πρόσφυγες κι άστεγους. Κι όμως, το ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, στη νοτιοανατολική Γερμανία.



«Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν για κοινωνικούς σκοπούς», δήλωσε ο δήμαρχος Φλόριαν Χάρτμαν. Ανακοίνωσε ότι ο παλιός κήπος του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στεγάζει σήμερα περίπου 50 άστεγους, «Γερμανούς και ξένους», όπως σημείωσε, όταν ρωτήθηκε αν μεταξύ αυτών βρίσκονται και πρόσφυγες. «Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ: πρόσφυγες, άλλοι που δεν είναι πρόσφυγες. Όμως όλοι τους είναι άστεγοι», είπε ένας από τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Πρόκειται για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας ότι η πόλη του πάσχει από έλλειψη στέγης.

Στο σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, η δημοσιογράφος ρώτησε τον Ασκάν, έναν από τους πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, πώς αισθάνεται. Η απάντηση αφοπλιστική: "Ήθελα απλά μία στέγη πάνω από το κεφάλι μου"...

Υπενθυμίζεται πως λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, αλλά και του προβλήματος των αστέγων, είχε προταθεί πριν από λίγο καιρό να μετατραπούν τα πρώην στρατόπεδα εξόντωσης, όπως για παράδειγμα το Μπούχενβαλτ, σε κοιτώνες, πρόταση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ανθρωπισμός ή πολίτες β' κατηγορίας στην Ευρώπη;

Η ανάγκη για περίθαλψη σε υποτυπωδώς ανθρώπινες συνθήκες των προσφύγων είναι τεράστια στην Ευρώπη, δεδομένων των τεράστιων ροών που φτάνουν στη Γηραιά Ήπειρο τους τελευταίους μήνες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής. Οι άνθρωποι αυτοί ψάχνουν μια στέγη και φαγητό για τα παιδιά τους, όπως έδειξε και το ρεπορτάζ του Guardian. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε κάποιος να πει πως ακόμα και η χρήση χώρων με τόσο έντονα αρνητικό συμβολικό φορτίο δικαιολογείται ή ακόμα κι επιβάλλεται.

Υπάρχει όμως κι αντίλογος. Η συνέντευξη του επικεφαλής της Ένωσης των Γερμανών βιομηχάνων στην οποία καλούσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όχι μόνο να ανοίξει τα σύνορα αλλά να διδάξει γρήγορα γερμανικά στους πρόσφυγες γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να καλυφθούν, προφανώς χαμηλόμισθες, δείχνει πως η παροχή περίθαλψης έχει τίμημα. Η γερμανική κι οι άλλες ευρωπαϊκές ελίτ βλέπουν τους πρόσφυγες ως το ιδανικό ανθρώπινο δυναμικό που θα τους επιτρέψει ενδεχομένως να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και να δημιουργήσει φόβο και συστολή στην όποια προσπάθεια συνδικαλισμού κι αντίδρασης προς τη λιτότητα και τις περικοπές. Οι ελίτ βλέπουν στους πρόσφυγες μια νέα ταχύτητα πολιτών που ταιριάζουν γάντι στα συμφέροντά τους και τους θέλουν στις χώρες και τις δουλειές τους.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης και οι 41.000 δολοφονημένοι

Το Νταχάου άνοιξε στις 22 Μαρτίου 1933, σχεδόν δύο μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για τους πολιτικούς κρατούμενους. Το Νταχάου υπήρξε το «μοντέλο» για την κατασκευή και οργάνωση και των υπόλοιπων στρατοπέδων εξόντωσης που δημιούργησαν οι Ναζί τα επόμενα χρόνια. Πάνω από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και πάνω από 41.000 εξοντώθηκαν στο Νταχάου μέχρι την ήττα των ναζί στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμο. Οι επιζήσαντες κρατούμενοι του Νταχάου απελευθερώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στις 29 Απριλίου του 1945.
http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου