Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της UNICEF Anthony Lake, για τα παιδιά-μετανάστες και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη



«Οι σπαρακτικές εικόνες των κορμιών παιδιών που ξεβράζονται στις ακτές της Ευρώπης… που κείτονται νεκρά από ασφυξία στο πίσω μέρος φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα… που σπρώχνονται πάνω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα από απελπισμένους γονείς.
Καθώς η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει, αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες συγκλονιστικές εικόνες που θα αναμεταδίδονται σε όλο τον κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων μας.
Αλλά δε φτάνει ο κόσμος να συγκλονίζεται από αυτές τις εικόνες. Το σοκ θα πρέπει να συνοδευθεί και από δράση.

 Γιατί τα δεινά των παιδιών αυτών δεν είναι ούτε κατόπιν επιλογής τους, ούτε υπό τον έλεγχό τους. Χρειάζονται προστασία. Έχουν δικαίωμα προστασίας.
Απευθύνουμε έκκληση να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
1. Προστασία των παιδιών αυτών με την παροχή βασικών υπηρεσιών, ανά πάσα στιγμή - συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, διατροφής, συναισθηματικής υποστήριξης και εκπαίδευσης - και επαρκές καταφύγιο για μετανάστες και πρόσφυγες που κρατά τις οικογένειες μαζί.
2. Ανάπτυξη επαρκούς αριθμού καταρτισμένων εμπειρογνωμόνων παιδικής πρόνοιας για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.
3. Συνέχιση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης - όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά, καθώς οι οικογένειες μετακινούνται μεταξύ χωρών - και ανάληψη κάθε προσπάθειας για την πρόληψη της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.
4. Να τεθεί πρώτα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν αυτά τα παιδιά - συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ασύλου.
Οι καρδιές μας είναι σήμερα μαζί με τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους - πέρα από τις ακτές, στα παράλια και κατά μήκος των δρόμων της Ευρώπης. Καθώς προχωρούν οι συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την βαθιά ανθρώπινη φύση αυτής της κρίσης.
Ούτε τα παιδιά.
Ούτε την κλίμακα της κρίσης. Τουλάχιστο το ένα τέταρτο αυτών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη είναι παιδιά - κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότερα από 106.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι κρύβεται πίσω από τόσες πολλές από τις ιστορίες των οικογενειών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη: φοβερές συγκρούσεις, όπως αυτή της Συρίας, η οποία έχει ήδη αναγκάσει περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Μόνο ένα τέλος σε αυτές τις συρράξεις μπορεί να θέσει τέλος στη δυστυχία τόσων πολλών.»

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου