Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΣΧΟΛΙΩΝ

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

· Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ «έκρινε συνταγματικά τα δύο μνημόνια που κατέστρεψαν την Ελλάδα», ενώ η ίδια συνεχίζει να εφαρμόζει τα δύο καταστρεπτικά μνημόνια και για να αντιμετωπίσει... την καταστροφή, προσέθεσε και τρίτο.

· Η ΝΔ αναγνωρίζει πλέον ότι κακώς τόσα χρόνια δεν υπήρχε καθεστώς νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά αρνείται να συμπράξει στην εμπέδωση της νομιμότητας.

· Κυβέρνηση και ΝΔ τονίζουν κάθε λίγο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά από την άλλη

1.συνεχίζουν να επιλέγουν την ηγεσία της

2.προεξοφλούν τις αποφάσεις της ρίχνοντας έτσι μια τροχιοδεικτική βολή πρός την επιθυμητή σε αυτές κατεύθυνση,

3.τις επικαλούνται, όταν ενισχύουν την επιχειρηματολογία τους,

4.τις κατακρίνουν, όταν δεν είναι σύμφωνες με τους σχεδιασμούς τους.

· Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε μέσα σε κλίμα συγκίνησης στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι θα σεβαστεί ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ του συντάγματος. Φέρνει όμως ένα νόμο που αποδεικνύεται αντισυνταγματικός και όταν αυτό γίνεται γνωστό, επιτίθεται στο ΣτΕ, που είναι κατά το σύνταγμα αρμόδιο να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων.

· ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων πίεζαν το καλοκαίρι του 2015 την κυβέρνηση να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και όταν αυτό ήρθε στη βουλή, το ψήφισαν. Στη συνέχεια όμως δεν ψηφίζουν τα μέτρα που προβλέπονται από το ίδιο το τρίτο μνημόνιο.

· Η κυβέρνηση κατήγγειλε την αντιπολίτευση για τις πιέσεις, έδωσε μάχη για την υπερψήφιση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και σε μια εβδομάδα το μετέτρεψε σε ΝΑΙ. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 13-10-16, ο πρωθυπουργός δηλώνει «Το δημοψήφισμα είναι μία από τις μεγαλύτερες στιγμές των σύγχρονων αγώνων του λαού μας»!!!!!!!!! .

· Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εφαρμόζει με επιτυχία μια πολιτική, στην οποία λέει ότι δεν πιστεύει και την οποία καταγγέλλει ως αδιέξοδη. Η ΝΔ την κατηγορεί ότι εφαρμόζει πολιτική την οποία δεν πιστεύει, την οποία αυτή εφάρμοζε όταν ήταν κυβέρνηση και την οποία θα εφαρμόσει και στο μέλλον με μεγαλύτερη συνέπεια και σκληρότητα. Διεκδικούν δηλαδή ποια από τις δύο εφαρμόζει καλύτερα την πολιτική των μνημονίων.

· Η κυβέρνηση μιλάει για εθνική ανεξαρτησία, για δίκαιη ανάπτυξη και άλλα ηχηρά παρόμοια και την ίδια ώρα ξεπουλάει όσο όσο την δημόσια περιουσία.

· Η κυβέρνηση ψελλίζει ότι θα προχωρήσει σε χωρισμό κράτους- εκκλησίας και την 28η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός πάει παρέα με τον αρχιεπίσκοπο στον Αη Στράτη, όπου ανακαλύπτει την σημασία του "αγαπάτε αλλήλους", και ανταλλάσσει με αυτόν συμβουλές και φιλοφρονήσεις. Αλήθεια τι σχέση έχει η εκκλησία με τους αγωνιστές της αριστεράς που βασανίστηκαν στον Αη-Στράτη;

· Η κυβέρνηση ανακοινώνει κάθε λίγο ότι θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγχρόνως αγνοεί επιδεικτικά τις θέσεις της αντιπολίτευσης, την οποία και κατηγορεί ότι επιμένει στο αμαρτωλό παρελθόν της. Αντιγράφει σε αυτό μέχρι κεραίας την ΝΔ, που συμπεριφερόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Η τακτική και οι επιλογές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς αλλάζουν στο αντίθετό τους και αντιφάσκουν, παραβιάζουν τις δύο πρώτες αρχές της κλασικής λογικής.

1.Την αρχή της ταυτότητας, σύμφωνα με την οποία καθετί ισούται με τον εαυτό του και με το σύνολο των γνωρισμάτων του,

2.Την αρχή της μη αντίφασης, σύμφωνα με την οποία καθετί δεν είναι δυνατόν να νοείται ως αντίθετο προς τον εαυτό του, αλλά ούτε και να έχει αντιφατικά γνωρίσματα.

Δεν είναι ότι δεν κατανοούν τις αντιφάσεις στην πορεία τους. Η αντιλαϊκή και ταξική πολιτική την οποία επέλεξαν να υπηρετήσουν, επικαλούμενες ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, τις οδηγεί σε αδιέξοδο και σπασμωδικές κινήσεις. Η πλήρης υποταγή στα κελεύσματα της οικονομικής εξουσίας, της μόνης πραγματικής εξουσίας (μονοπωλιακοί όμιλοι, τράπεζες, πολυεθνικά αρπακτικά), δεν αφήνει περιθώρια. Η εσωτερική υποτίμηση, η κατεδάφιση του όποιου κοινωνικού κράτους, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι ο μονόδρομος που ακολουθούν.

Όσο γίνεται φανερό ότι και οι δύο ακολουθούν την ίδια κατά βάση πολιτική, τόσο αναζητούν πεδία διαφοροποίησης και τόσο μεταφέρουν την αντιπαράθεσή τους σε ζητήματα δεύτερης και τρίτης σπουδαιότητας. Και όσο απομακρύνονται από την ουσία, τόσο ανεβάζουν τους τόνους της δήθεν σύγκρουσής τους.

Συμβαίνουν και αλλού. Όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν λιγότερο ή περισσότερο τα ίδια προβλήματα και εμφανίζουν ανάλογα φαινόμενα. Η κατάσταση επεκτείνεται πλέον και σε ισχυρότερες χώρες, στις οποίες σταδιακά προωθούνται η ίδια πολιτική και τα ίδια μέτρα, που επιβάλλονται εδώ και έξι χρόνια στη χώρα μας. Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και εις βάρος του κόσμου της εργασίας.


ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου