Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ - ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝ

Σήμερα ξεκινάει η νέα δημοτική περίοδος επίσημα.
Από σήμερα τις τύχες της πόλης έχει το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Σήμερα αρκετά δημοτικά συμβούλια  συγκροτούνται και οι νέες διοικήσεις πιάνουν δουλειά μέσα σε ένα πρωτόγνωρο και τελικά αδιευκρίνιστο πλαίσιο.

Στο Χαλάνδρι οι δημαιρεσίες δεν θα γίνουν σήμερα. Προγραμματίστηκαν να γίνουν την άλλη Κυριακή. Αυτό και μόνο δείχνει ότι το τοπία είναι .... θόλο.

Οι επιλογές των δημάρχων - και του Ρούσσου - για το πώς θα πορευτούν, πώς θα διοικηθούν οι δήμοι, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα δείξουν και θα αναδείξουν πολλά: Αξίες, αρχές, ιδεολογίες, διαχειριστικές ικανότητες, ικανότητες πειθούς και κυρίως .... ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.

Η κυβέρνηση - υπό την ενθάρρυνση δυστυχώς των αυτοδιοικητικών, σχεδόν όλων των χρωμάτων, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που εναντιώθηκαν - δεν άφησε ούτε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να δοκιμαστούν οι αυτοδιοικητικοί στην πράξη για το αν έχουν την συγκρότηση και την ωριμότητα να λειτουργήσουν τους δήμους όπως η ψήφος του λαού όρισε, να αφήσουν να κριθεί στην πράξη η απλή αναλογική.

Ένας κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι έκρινε από τους δικούς της δημάρχους - που είναι και η πλειοψηφία - ότι είναι ανεπαρκείς για τέτοιες προχωρημένες πολιτικές προκλήσεις.

Προτίμησε λοιπόν να παρέμβει με συνοπτικάς διαιδικασίας, να προεξοφλήσει την αποτυχία του νέου θεσμικού πλαισίου με το οποίο έγιναν οι δημοτικές εκλογές και να  μεταβάλλει τους συσχετισμούς αναδρομικά και κατά πάσα πιθανότητα αντισυνταγματικά.
ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ.

Το πόνημα "περί κυβερνησιμότητας" διαμόρφωσε το πλαίσιο, ώστε οι δήμαρχοι να έχουν εκ των υστέρων αυτό που η λαϊκή ψήφος δεν τους έδωσε: ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στα όργανα λήψης των αποφάσεων - δια ενός νόμου, μιας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην υποτιθέμενη ΑΥΤΟ - διοίκηση .

Η συνταγματικότητα των προβλέψεων περί .... κυβερνησιμότητας αμφισβητήθηκε από την ίδια την επιστημονική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανένας, ενώ ήδη έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ όπου θα κριθεί αν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση - "με ένα νόμο και ένα άρθρο" να .... σκίζει ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην αυτοδιοίκηση και να αλλοιώνει την λαϊκή ετυμηγορία.

(Θα μου πεις .... εδώ .... το δημοψήφισμα ..... κλπ
Θα σου απαντήσω ότι δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τοποθετούμαστε με  μοναδικό κριτήριο  ότι ό,τι στραβό κάνανε οι μεν, νομιμοποιεί τους δε να κάνουν το ίδιο και χειρότερο. Και επίσης θα σου θυμίσω ότι η κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα έλαβε λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο)

Η αξιοποίηση, η διαχείριση  των προνομίων που παίρνουν οι διοικήσεις των δήμων από την απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση μπορεί να αποδειχτεί επιλογή που έχει κοντά ποδάρια και το μόνο που πιθανά αφήσει πίσω να είναι η αποκάλυψη των αληθινών αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών όσων τρίψουν τα χέρια τους γι΄αυτή, όσων σπεύσουν να βασιστούν στις δοτές πλειοψηφίες στα όργανα, αδιαφορώντας για την αντιστοιχία των επιλογών τους με την λαϊκή ετυμηγορία και τον συσχετισμό στα δημοτικά συμβούλια.

Και αν για τους άριστους εξουσιαστές αυτά είναι ψηλά γράμματα μπροστά στην "αποτελεσματικότητα" και την "παραγωγή έργου"  (αφού βιάζονται να κάνουν όσα δεν έκαναν εδώ και διακόσια χρόνια) για κάθε πολίτη, πολύ περισσότερο αιρετό που αυτοκατατάσσεται στον δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο αποτελούν ΠΥΡΙΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ τα θέματα της λαϊκής κυριαρχίας και της προστασίας τους. ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΝΤΑΙ.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν υπάρχει για κανέναν προοδευτικό πολίτη, πολύ περισσότερο για κάποιον που καταλαβαίνει τι κάνει όταν ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Το δίλημμα αυτό είναι στον πυρήνα του ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ και ανοίγει δρόμους για όσους κουβαλάνε αντιλήψεις περί .... ακόμα πιο ..... αποτελεσματικών μορφών διακυβέρνησης.Ξέρετε .....

 Εμείς αναφερόμαστε στην "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, προοδευτική παράταξη" και άρα για εμάς τα θέματα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, του σεβασμού στην ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ  δεν  είναι διαπραγματεύσιμα.

Κάθε προοδευτικός αιρετός λοιπόν ΟΦΕΙΛΕΙ να λειτουργήσει έτσι ώστε να δείξει ότι δεν σπεύδει να "εκμεταλλευτεί" ευκαιριακά, ένα συγκυριακό - δημοκρατικά αμφισβητήσιμο νομικό καθεστώς - αλλά να αναζητήσει εξαντλητικά την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ.

Να το κάνει εξ αρχής για να είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ η τετραετία του ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ, όχι με βάση τις αρχές .... των άλλων.

Και αυτό απαιτεί ΔΙΑΛΟΓΟ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. 

Εμείς πάντα λέγαμε, από την προηγούμενη τετραετία ακόμα, ότι ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ πρέπει να έχει την "ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ" του δημοτικού συμβουλίου.

Τα είπαμε αυτά και στην διαβούλευση πριν την θέσπιση της απλής αναλογικής αλλά η ψευτοσυνέναιση των αντιθέτων, η συνέναιση - όπως την εννοούν οι καθεστωτικοί και οι νταραβερτζήδες - επέβαλλε τότε μια έκπτωση στην θέσπιση της απλής αναλογικής,  τις επιπτώσεις της οποίας τώρα θα κατανοήσουμε: ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
Που εμείς λέγαμε ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, θυμίζω.

Είμαστε - μάλλον - οι μόνοι που τα λέμε αυτά.
Όλοι οι άλλοι δεν τα θεωρούν σημαντικά μπροστά .... στο έργο.
Είναι πιο σημαντικό γι΄αυτούς να βαφτεί ένας τοίχος πιο γρήγορα από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τον σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία.

Μάλιστα προβάλλουν το ΓΕΛΟΙΟΔΕΣΤΑΤΟ επιχείρημα ότι η συγκρότηση συμμαχικής πλειοψηφίας στο ΔΣ οδηγεί σε παζάρια μεταξύ των παρατάξεων και άρα πρέπει να αποφευχθεί.

ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΣ που λατρεύετε κύριοι ευρωνενέκοι. Τι δεν καταλαβαίνετε;;;

Και αντιπροτείνουν την "κατά περίπτωση" αντιμετώπιση των θεμάτων.
Αντιπροτείνουν το "ό,τι κάτσει" για να μην γίνει - λένε - πολιτικό παζάρι .

"Δεν χρειάζεται δεδηλωμένη, δεν την προβλέπει ο νόμος, θα ψηφίζουμε ό,τι είναι ΚΑΛΟ κα θα καταψηφίζουμε ό,τι είναι ΚΑΚΟ" λένε.
"ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ", λένε.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ στην πολιτική έχει κάποια μεταφυσική διάσταση και είναι προκαθορισμένο, δεν αναζητείται καθημερινά, μέσα από τον διάλογο, τις προτάσεις, τις αντιπροτάσεις και την διαπάλη ιδεών μέσα στα θεσμικά όργανα.

Και επιδεικνύουν  - όσοι το λένε αυτό - την αμετροέπεια να χαρακτηρίζουν "ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ" μόνο ό,τι εκείνοι ψηφίζουν λες και έχουν το αλάθητο.

ΒΛΑΚΕΙΕΣ!

Η αλήθεια για αυτή την θεώρησή τους βέβαια  είναι άλλη:
Είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ και  ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ, το καθημερινό ΑΛΙΣΦΕΡΙΣΙ. Επιλέγουν να χρειάζεται νταραβέρι για κάθε επιλογή, για κάθε απόφαση, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

Επιλέγουν και προτείνουν μια κατάσταση - που την έχουμε ζήσει στο Χαλάνδρι - όπου για να περάσει η διοίκηση - για παράδειγμα λέω τώρα - το κονδύλι για την εκτύπωση των εντύπων για το φεστιβάλ στην ρεματιά και την εκδήλωση στου Ζήβα πρέπει να δώσει και πέντε φράγκα στον ΣΒΑΠ  με άλλοθι το .... τρομπόνι. και τη σοπράνο
Αλλιώς δεν περνάνε τα διαχειριστικά  θέματα. Τα μόνα που τους ενδιαφέρουν.
Τα μικροεργάκια και οι αναθεσούλες περνάνε τελικά ΟΜΟΦΩΝΑ όμως, όπως βλέπεις.

ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ του δήμου, για να αναζητηθεί και να συμφωνηθεί  το καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, να γίνεται ΜΟΝΟ ανατολίτικο παζάρι κάθε μέρα για .... το πάπλωμα.

Αυτό προτείνεται ως τρόπος λειτουργίας - λοιπόν - με την "κυβερνησιότητα" και τους οπαδούς της, αντί της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ και ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΉΝΙΟ, που έχουν επιλέξει σε όλη την Ευρώπη οι συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ, χωρίς να πρέπει να γίνουν ΙΔΙΟΙ.

Δεν μπορούμε στην Γρεκία να βγούμε από τις νοοτροπίες ΡΑΓΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟΥ με τις οποίες διαπαιδαγωγηθήκαμε. στο κράτος των κατσαπλιάδων, Αυτές μας καθορίζουν, αυτές καθορίζουν και τις εκλογικές συμπεριφορές μας άλλωστε.

Γι΄αυτό δεν έχουμε και  πραγματικούς ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ  και έχουμε μόνο ΕΥΡΟΛΥΓΟΥΡΗΔΕΣ.

Αυτά τα λέμε, σήμερα Κυριακή ενώ έχουμε λάβει χθες, μια επιστολή του Δημάρχου που ανοίγει - μάλλον ΠΟΛΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ και διεκπεραιωτικά, όχι ουσιαστικά  αφού υπάρχει μόλις μια βδομάδα περιθώριο μέχρι τις δημαιρεσίες -  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ και αναζητάει συναίνεσεις επί των πολιτικών.

Κάποιος - εκ των 11 παραληπτών της (μάλλον κάποια είναι) -  έσπευσαν να διαρρεύσουν την επιστολή δημάρχων προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, αμέσως μόλις ήρθε . Είναι εκείνοι ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ και προσπαθούν να τον αποτρέψουν. και να τον ακυρώσουν εν τη γενέσει του.
Για να ψηφίζουν την αγορά του ΧΕΥ 9 ως "ΚΑΛΟ" και μετά να ηγούνται τον αγώνα ενάντια στην επιλογή ΠΑΛΙ ΩΣ "ΚΑΛΟ".

Εμείς - κρίνοντας από τον χρόνο στο οποίο εκδηλώθηκε αυτή η πρωτοβουλία, μια βδομάδα πριν τις δημαιρεσίαες και μετά από ΤΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ άρνησης ή αδιαφορίας του δημάρχου να συζητήσει με τις παρατάξεις  - λέμε μπορεί να έχουν και δίκιο όσοι μιλήσουν για πρόσχημα ή άλλοθι του Ρούσσου.
Θα φανούν όλα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τους .... προφήτες.

ΠΆΝΤΩΣ καμία εκτίμηση ΔΕΝ  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ τους επικεφαλής και τις παρατάξεις ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για τα θέματα της επιστολής - και όσα άλλα θα μπορούσαν να τεθούν σε ένα τραπέζι διαβούλευσης για το μέλλον της πόλης -  και να μείνουν στο "κατά περίπτωση",  "εμείς ό,τι καλό το ψηφίζουμε και ό,τι κακό το καταγγέλλουμε" χωρίς να συμβάλλουν στο να καταλήξει η πόλη και η τοπική κοινωνία για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ και ΤΙ ΚΑΚΟ.

Είναι η ώρα ΟΛΟΙ - και κυρίως οι "μεγάλοι" να μας πουν - πρώτα εκείνοι -  ΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΛΟ και ΤΙ ΚΑΚΟ και να αφήσουν τους τακτικισμούς και τα επικοινωνιακά κόλπα.

ΧΕΥ 9, ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ, ΓΠΣ, ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ,  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ....... δεν είναι ΚΑΛΟ ή ΚΑΚΟ.

Είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κεφάλαια πολιτικής στα οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΟ το ΚΑΛΟ για να το ψηφίζουμε .... όλοι οι .... καλοί  (που ως γνωστόν - χωράνε ενώ οι κακοί περισσεύουν).

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΟΛΟΙ.

Και θα κρίνουμε μετά τις προθέσεις του Ρούσσου. Όταν θα έχουν ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ, δεν θα είναι εκτιμήσεις εν κενώ.

Αυτά τα γράφω, παρόλο που θεωρούμε ότι αυτός ο προγραμματικός διάλογος δεν γίνεται - ΜΟΝΟ - δια επιστολών αλλά πρέπει να είναι ...ζωντανός και κυρίως με ανοικτά μυαλά, ώστε να ακούνε οι μεν τι έχουν να πουν οι δε και να το αποδέχονται αν είναι πειστικά τα επιχειρήματα.

ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ  ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ..... ΟΙ ΔΕ εκτός του ότι πρέπει να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να έχουν εκείνοι την εξουσία, το συντομότερο δυνατό.
Και όσο - κατά λάθος -  την έχουν οι άλλοι πρέπει να τους πληρώνουν .... γκανιότα (για να μην γράψω .... προστασία και με λέτε ακραίο).
.
ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου