Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

 Σάββατο 17 Οκτωβρίου - 10.30 στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου


Η Ρώμη θέλει τον Τίβερη κολυμβήσιμο έως το 2032. Εμείς τι σχεδιάζουμε για τα ποτάμια μας;



https://oikosymmaxia.blogspot.com/


 Τίβερης κολυμβήσιμος!

«Τι μικρό που είναι το σύμπαν όταν θέλει να κάνει πλάκα!», λέει η αδέσποτη ατάκα. 

Τη στιγμή που η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τα τελευταία περιστατικά τοξικής ρύπανσης των νερών του Κηφισού εξαντλήθηκε στο διάστημα των 2-3 ημερών, αφήνοντας και πάλι ανυπεράσπιστους στην υποθήκευση της υγείας τους περιβάλλον και πολίτες, η Δημοτική Αρχή της γειτονικής Ρώμης δρομολογεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα της σύγχρονης ιστορίας της : 

Την εξυγίανση των νερών του Τίβερη και την συνολική κατάσταση του ποτάμιου οικοσυστήματος στο κεντρικό κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης, για την επίτευξη της απόλυτης ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και απώτερους στόχους:
- την βελτιστοποίηση της ναυσιπλοΐας σε τμήματα του ποταμού που εντοπίζονται εμπόδια ή προβλήματα,
- την ανάπλαση των οχθών, με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και αστικών παραλιών, στο όνομα μιας παράδοσης που σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 λόγω της αυξημένης μόλυνσης και - για δες,
- τη διασφάλιση της κολυμβησιμότητας σε ορισμένες περιοχές του ποταμού έως το 2032 (sic!!!).

Το έργο «Για ένα Τίβερη κολυμβήσιμο» εμπνέεται από την επιτυχημένη προσπάθεια καθαρισμού του Σηκουάνα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο στις 11 Σεπτεμβρίου 2025, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Expo της Οσάκα, εισήλθε στην εκτελεστική του φάση μόλις πρόσφατα και προβλέπει την σταδιακή υλοποίηση σε 4 διακριτά στάδια σε 7 χρόνια:
- 2027: Εντοπισμός και πλήρης καταγραφή όλων των παράνομων αποχετεύσεων και εστιών ρύπανσης κατά μήκος του Τίβερη και του παραποτάμου του Ανιένε. Τα νερά του ποταμού ρυπαίνονται από βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, παρουσιάζοντας επικίνδυνα επίπεδα βακτηρίων, μικροπλαστικών και αμμωνίας.
- 2028 - 2031: Κατασκευή των υποδομών καθαρισμού και εξυγίανσης του νερού του ποταμού και διαμόρφωση της πρόσβασης στις όχθες.
- 2031: Ολοκλήρωση των έργων ασφαλούς πρόσβασης στο νερό σε μια σειρά πιλοτικών περιοχών και παράδοση τους στη χρήση πολιτών και τουριστών.
- 2032: Ολοκλήρωση του έργου με την πλήρη κολυμβησιμότητα σε σε προκαθορισμένα σημεία της πόλης.

«Οι Βιβλιοφάγοι»: Νέα Λέσχη Ανάγνωσης στο ΚΑΠΗ του Δήμου Βριλησσίων με συντονίστρια την Αντριάνα Παρασκευοπούλου

 Μια νέα όμορφη συνάντηση με επίκεντρο το βιβλίο ξεκινά στα Βριλήσσια!

Ο Δήμος Βριλησσίων και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & Πρωτοβάθμιας Υγείας προσκαλούν τους φίλους του βιβλίου να συμμετάσχουν στη νέα Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΑΠΗ Βριλησσίων «Οι βιβλιοφάγοι», έναν χώρο επικοινωνίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων γύρω από τη λογοτεχνία και το βιβλίο.

Τη Λέσχη συντονίζει η διακεκριμένη δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ζωντανής και ενδιαφέρουσας αναγνωστικής παρέας, μέσα από την παρουσίαση και συζήτηση βιβλίων, τη γνωριμία με συγγραφείς και την ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026, ενώ οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη, από τις 10:30 έως τις 11:30 στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων – Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11.

Η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΑΠΗ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σταθερή αφορμή για συνάντηση, πολιτισμό και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δύναμη του βιβλίου να ενώνει ανθρώπους και να ανοίγει νέους δρόμους σκέψης.

Λίγα λόγια για τη συντονίστρια

Η Αντριάνα Παρασκευόπουλου είναι δημοσιογράφος ,παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ και επικεφαλής των Ενημερωτικών Εκπομπών της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το μεταπτυχιακό της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αντικείμενο τη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα. Είναι πολυβραβευμένη για τα επιστημονικά ντοκιμαντέρ της. Έχει λάβει βραβείο δημοσιογραφίας από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλου για το ντοκιμαντέρ «CERN Tα μυστικά του Σύμπαντος», ενώ έχει λάβει διεθνή βραβεία και για το αρχαιολογικό της ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κερου» το οποίο έχει επιλέγει και από την Aegean και είναι διαθέσιμο σ όλες τις πτήσεις με wi if on board. Πρόσφατα προβλήθηκε και το νέο της ντοκιμαντέρ επετειακού χαρακτήρα για το CERN με τίτλο 70 χρόνια CERN -το ελληνικό αποτύπωμα. Έχει αναγορευτεί σε Πρέσβειρα Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, για τη συμβολή της στη διάχυση της επιστήμης στο ευρύ κοινό.