Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ




Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία 130 περίπου περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων, παρακολούθησε στενά την συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στην ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και σχετικό υπόμνημα στο προεδρείο της επιτροπής.

Δυστυχώς η συζήτηση σε περιορισμένο χρόνο από μια αποψιλωμένη επιτροπή και μάλιστα με διαδικτυακή επικοινωνία, δεν επέτρεψε να συζητηθεί στην ουσία του ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων. Επιπλέον το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή 24.4 στις 12 μμ περιλαμβάνοντας 135 άρθρα, ενώ στην δημόσια διαβούλευση είχαν παρουσιαστεί περίπου 70. Ομολογουμένως κανείς δεν κατάλαβε και δεν εξηγήθηκε γιατί υπήρχε τέτοια βιασύνη για ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό για την ζωή όλων μας θέμα.

Στην αναγκαστικά περιορισμένη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και οι φορείς άσκησαν έντονη αρνητική κριτική στο νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται με τις ψήφους μόνον της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ολομέλεια για να ψηφιστεί την Τρίτη. Επισημάνθηκαν από πολλούς οι κίνδυνοι από ρυθμίσεις που δημιουργούν ασυδοσία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, η υπονόμευση όλου του πλέγματος της νομοθετικής προστασίας του περιβάλλοντος, η αντίθεση ακόμη και με τις σχετικές ευρωπαϊκές και συνταγματικές πρόνοιες, ακόμη και η συμπερίληψη φωτογραφικών διατάξεων για συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις.

Μετά από την άρνηση για δημοκρατικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών ο Σύλλογός μας καλεί τους πολίτες:

-να συνεχίσουν την συγκέντρωση υπογραφών μέσω του blog μας (sosrematia)

- να συμμετέχουν σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα την προηγουμένη της ψηφοφορίας, την Δευτέρα 4.5 στις 6μμ, για να ζητήσουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να συζητηθεί το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με σεβασμό στον δημοκρατικό διάλογο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου