Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Ενωτική Πρωτοβουλία: Δεν μένουμε απαθείς στα εγκλήματα κατά των ΑμεΑ

 

Προκαλεί το ΚΕΠΑ που δεν γνωστοποιεί το σκεπτικό με το οποίο ορίζει το ποσοστό αναπηρίας και δεν μπορούν οι εξεταζόμενοι να καταθέσουν ένσταση 

Ενωτική Πρωτοβουλία: Δεν μένουμε απαθείς στα εγκλήματα κατά των ΑμεΑ 

Η Ενωτική Πρωτοβουλία στέκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες με αναπηρία της χώρας μας και στα δίκαια αιτήματά τους. Ειδικότερα ενώνει τη φωνή του κατά του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και στην αυθαίρετη πολιτική του να μην γνωστοποιεί στα ΑμεΑ το σκεπτικό με το οποίο όρισε το ποσοστό αναπηρίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ένσταση οι ενδιαφερόμενοι.
Την ίδια στιγμή δεν γνωστοποιούν στους εξεταζόμενους στοιχεία αυτών που τους αξιολογούν και αποφασίζουν για τα ποσοστά αναπηρίας τους επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα όταν και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την απόφαση 20/2019 αποφάσισε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά τα ΚΕ.Π.Α. επί ένα έτος αρνούνται να την εφαρμόσουν.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία καλεί την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον Συνήγορο του Πολίτη να μην παρακολουθούν απαθείς τα εγκλήματα σε βάρος των ΑμεΑ και να παρέμβουν... εχτές.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία δίνει στη δημοσιότητα μια χαρακτηριστική μαρτυρία για την ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ (τα στοιχεία της κυρίας είναι στη διάθεσή μας).

ΚΕΠΑ: ΟΤΑΝ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Ο τρόμος των ατόμων με αναπηρία έχει όνομα και ονομάζεται ΚΕΠΑ. Πρόκειται για τις περιώνυμες (ή να πω διαβόητες) υγειονομικές επιτροπές που καθορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας.
Γιατί όμως μια τυπική διαδικασία που είναι μάλλον απαραίτητη για να καθοριστούν τα ποσοστά που θα δώσουν τις παροχές στον Αμεα (προνοιακά επιδόματα, σύνταξη κλπ) καταλήγει για τους περισσότερους,μια εφιαλτική εμπειρία;
Θα προσπαθήσω παρακάτω να εντοπίσω τους περισσότερους λόγους όπως περιγράφονται συχνά από τους ίδιους τους ασθενείς.

1) Οι γιατροί των επιτροπών είναι ανώνυμοι
Δεν συστήνονται στον ασθενή και δεν υπογράφουν την απόφασή τους. Επιπλέον το άτομο με αναπηρία δεν γνωρίζει αν η ειδικότητα του γιατρού είναι συναφής με την ασθένεια του, αν και τυπικά το τελευταίο δεν προβλέπεται. Ξεκινά λοιπόν η διαδικασία της εξέτασης ήδη σε κλίμα αδιαφάνειας.

2) Ο ασθενής μπαίνει στην επιτροπή μόνος (εκτός από ειδικές περιπτώσεις)
Είναι αγχωμένος, ταλαιπωρημένος από την συνήθως πολύωρη αναμονή και αντιμετωπίζει αγνώστους ανώνυμους γιατρούς, που σπανίως του απευθύνουν το λόγο. Η συμπεριφορά είναι αρκετές φορές απότομη,αυταρχική και ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν ο αδαής της ιστορίας που δεν ενδιαφέρει η γνώμη του. Με δεδομένο όμως ότι από την απόφαση της επιτροπής εξαρτάται η ίδια η επιβίωση του, νοιώθει εξαιρετικά ευάλωτος και αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εύκολα θα δεχτεί να του απευθυνθούν στο ενικό η να τον απαξιώσουν. Εξάλλου βρίσκεται ανάμεσα σε ανώνυμους που δεν έχει καν τον τρόπο να γνωρίζει αν είναι η όχι γιατροί.

3) Δεν υπάρχει εξεταστήριο
Ο χώρος είναι μάλλον βρώμικος και ενίοτε μυρίζει καπνό. Ο ασθενής καλείται να επιδείξει ουλές, ακρωτηριασμούς, πάνες κλπ ΜΠΡΟΣΤΑ στον γραμματέα (διοικητικό) της επιτροπής! Η πόρτα είναι ξεκλείδωτη και συχνά μπαινοβγαίνουν άτομα. Πουθενά παραβάν, γάντια, πλύσιμο χεριών. Όλα χύμα. Πουθενά σεβασμός στην αξιοπρέπεια των εξεταζομένων.

4) Παρά το γεγονός ότι το ΦΕΚ αναπηρίας καθορίζει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια τα ποσοστά, οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στις αποφάσεις είναι μεγάλες και αδικαιολόγητες.
Ο εξεταζόμενος προσέρχεται με πλήθος εξετάσεων και νοσοκομειακών γνωματεύσεων υπογεγραμμένων από έγκριτους επιστήμονες, οι όποιες για άγνωστο λόγο δεν λαμβάνονται υπόψη. Πόσο καλά γνωρίζουν οι γιατροί το ΦΕΚ αναπηρίας; Πόση εκπαίδευση έχουν λάβει πριν πάρουν μέρος στην επιτροπήq Πρόκειται για προχειρότητα,για έλλειψη εκπαίδευσης, για αδιαφορία μιας και η συμμετοχή σε επιτροπή είναι μάλλον αγγαρεία για ένα γιατρό; Τα πάμπολλα λάθη και οι παραλείψεις στις αποφάσεις, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Φταίει μήπως η χρονική πίεση? Η εξέταση δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά πολλές φορές.

5) Ο ασθενής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα πρακτικά της επιτροπής
Αυτό θα βοηθούσε να σχηματίσει γνώμη για το σκεπτικό που οδήγησε στην λήψη της απόφασης Η γραμματεία των ΚΕΠΑ αρνείται να γνωστοποιήσει τα ονόματα των γιατρών,την ειδικότητά τους και τα πρακτικά της επιτροπής.

6) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κοινωνικά κριτήρια
Άνθρωποι ηλικιωμένοι, χωρίς ένσημα και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, βλέπουν να χάνουν ξαφνικά το μόνο μέσο διαβίωσης, δηλ. το προνοιακό επίδομα. Οι γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί ώστε να δείχνουν την απαραίτητα ευελιξία όταν κοινωνικοί λόγοι το απαιτούν. Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση ενός 60χρονου καρκινοπαθούς, που έκλεισε εξ ανάγκης την μικροεπιχείρηση του και μετά 5 έτη αγώνα κατά της νόσου απορρίπτεται ξαφνικά από τα ΚΕΠΑ ως υγιής, μένοντας κυριολεκτικά μετέωρος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Οι επιτροπές ΚΕΠΑ θα πρέπει να λειτουργούν υπό πλήρη διαφάνεια. Έτσι ώστε ο ασθενής να προσέρχεται χωρίς πρόσθετο άγχος και ανασφάλεια και να διασφαλίζονται τα δικαιώματά του.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες, να αναγράφονται τα ποσοστά αναλυτικά και να υπογράφονται από όλους τους γιατρούς της επιτροπής.
Οι γιατροί, θα πρέπει να σέβονται τον ασθενή, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν μέσα σε 5 λεπτά, καθορίζουν την τύχη ολόκληρων οικογενειών σε καιρούς ιδιαιτέρως χαλεπούς. Το ΦΕΚ αναπηρίας τους καθοδηγεί, χωρίς να τους υποχρεώνει να εξαντλήσουν τα όρια αυστηρότητας.
Τέλος θα πρέπει να απαλειφθεί η πρωτοφανής παράβαση του νόμου που λαμβάνει χώρα, όταν, όπως βεβαιώνουν ασθενείς, συμμετέχουν οι ίδιοι γιατροί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή.

Σημείωση:
Τα ΚΕΠΑ σήμαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξέταση των ΑΜΕΑ σε σχέση με το παρελθόν, και σπανίως δημιουργούνται υποψίες για διαφθορά. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι θα υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες εκφρασμένα και από την πλευρά των γιατρών, που ευχόμαστε να λυθούν. Δεν δαιμονοποιούμε τους γιατρούς.
Ωστόσο ως ασθενείς διαπιστώνουμε ότι απέχουμε παρασάγγας μέχρι να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα ανεκτό επίπεδο λειτουργίας των επιτροπών, που να μας αφήνει με την εντύπωση ότι κρινόμαστε δικαίως και νομιμοτύπως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου