Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πιέζει η Γερμανία για έναρξη ή “επανέναρξη” “Διαλόγου” (διάβαζε ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με ποιά Ημερήσια Διάταξη;


του Γ, Παπαγιαννόπουλου

Ξεπέρασε τον αιώνα η Τουρκο- Γερμανική φιλία (από την εποχή των Νεότουρκων…). Παράλληλα, με κάθε τρόπο -αρχής γενομένης από τα Μνημόνια- η Ελλάδα στην γωνία.. Προφανώς δεν ξεχνούν οι Γερμανοί τι συνέβη σε αυτή τη γωνιά της Γης-από τα ελάχιστους Λαούς που ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ μαζικά- τα χρόνια 1941-1944…

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα “Σοζτζού” την Πέμπτη, η κ. Μέρκελ πρότεινε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τον αφοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με αντάλλαγμα τη διάλυση της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου… η οποία δήθεν έχει “αποσυρθεί” αλλά.. λίγο έξω από την πόλη της Σμύρνης!

(Ξεπερνάμε την γελοιότητα διαφόρων διεθνολόγων που… πανηγυρίζουν ότι… σύραμε τον Ερντογάν στο τραπέζι του διαλόγου !…)

Ξεπερνάμε την αντιφατική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτού του λαθρο - οικοδομήματος “ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία”, που πατάει ταυτόχρονα σε δύο - αντίθετες και αντικρουόμενες μεταξύ τους- βάρκες. Στην μία Α-πάτριδες και “Διεθνιστές”, στην άλλη οι Πατριώτες. Θα μείνουμε στην στάση της Κυβέρνησης προειδοποιώντας: Μην ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ!

Την προηγουμένη της πρότασης της κ. Μέρκελ, την Τετάρτη, την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε η Γερμανική κυβέρνηση. Έκανε λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες. Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για την σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Στην Αθήνα, τα σημάδια τα οποία προμηνύουν αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ολοένα και πληθαίνουν (ως «λαγός» βγήκε ήδη με δηλώσεις η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α.).

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ακολουθούμενη εθνική στρατηγική, η οποία φαίνεται να αποκαλύπτεται σταδιακά, ειδικά μετά τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες για διάστημα 33 ημερών του «Oruc Reis» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προβληματίζει η προθυμία με την οποία η ελληνική πλευρά δέχτηκε αδιαμαρτύρητα (εν μέσω ιταμών απειλών τούρκων αξιωματούχων, αξιωματικών, του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, και ενώ αιωρείται το casus belli από το 1995) να ξεκινήσει τον διάλογο με την Τουρκία, αμέσως μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis», και ενώ το έτερο σεισμογραφικό σκάφος «Yavuz» παρέτεινε ως τις 12 Οκτωβρίου τις έρευνές του νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου της Κύπρου. Γιατί η Αθήνα διαχωρίζει τη θέση της από τα όσα διαδραματίζονται στη Λευκωσία, αποποιούμενη τις ευθύνες της εγγυήτριας δύναμης; (παρά τις αηδίες που έλεγε ο ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς περί απεμπόλησης του Δικαιώματος μας, παραμένουμε ως μία από τις τρείς “εγγυήτριες” δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας). Ο Χώρος Θράκη- Αιγαίο- Κύπρος είναι ΕΝΙΑΙΟΣ.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι το «Oruc Reis» θα επανέλθει σύντομα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γκριζάρουν την εν λόγω μείζονα περιοχή, διαμηνύοντας ότι: «Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου”, εννοώντας την σύνοδο που μετατέθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου. Είναι πρόδηλο ότι το «Oruc Reis» απεσύρθη για να διευκολύνει τους Ευρωπαίους ώστε να μην επιβάλουν κυρώσεις, οι οποίοι ούτος ή άλλως είναι απρόθυμοι…

Η αναιρετική δήλωση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist γεννά το ερώτημα, γιατί εξαγγέλλονται εξοπλιστικά προγράμματα για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων των οποίων η ισχύς έγκειται κυρίως στην απειλή χρήσης τους; Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία». Πώς θα εξαναγκαστεί η Τουρκία να υπογράψει συνυποσχετικό που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αφού εμμένει στη θέση της για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» σε όλο το φάσμα των μονομερών διεκδικήσεών της; Επομένως η προσφυγή για ένα και μόνο θέμα όπως ο πρωθυπουργός διατείνεται είναι μάλλον ευχή.

Από την άλλη πλευρά, τι άλλο να συζητήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον προσχηματικό και εκβιαστικό “Διάλογο” (διότι δεν πρόκειται για διάλογο-τον οποίο δεν αρνείται κανείς σε κανέναν, με κανένα- αλλά για καλυμμένη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ)

Είναι αυτά που περιγράφει η Γερμανία ως “επίμαχα ζητήματα”;

Να συζητήσουμε δηλαδή:

– την μερική ή ολική αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου; Δηλαδή, να ακρωτηριαστεί η Ελλάδα μόνη της..

– το ότι το Καστελλόριζο κι΄ άλλα μικρά νησιά ή νησίδες έχουν περιορισμένη “επήρεια” όσον αφορά τις ΑΟΖ;

– ότι οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι Τούρκοι κι΄ ότι καταπιέζονται;

– το εύρος του FIR Αθηνών, της SAR ζώνης και διάσωσης, εντέλει την αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάννης;

ΠΟΙΟΣ/ΠΟΙΑ θα τολμήσει να υπογράψει/ να παραδώσει στις επόμενες γενιές ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου;

ΑΝΑΓΚΑΙΑ μια πλατειά ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (όπως παλαιότερα η “Εθνική-Λαϊκή Ενότητα”) για την Αποτροπή της Τουρκικής/ ΝεοΟθωμανικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου