Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: 1η ΟΚΤΏΒΡΗ: ΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η΄ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΨΥΧΙΚΟΥ- ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 62-ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΤΗΛ. 211.0183990

Έχει καθιερωθεί η 1η Οκτώβρη να είναι Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας και κατά συνέπεια ημέρα των συνταξιούχων .Των συνταξιούχων, που από το 1992 ,με το ν.2084/92 (ν. Σιούφα) ξεκίνησε η περικοπή των συντάξεών τους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πρόσχημα των κυβερνήσεων να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε τη περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης 2010 έως 2020 ,από όλες τις κυβερνήσεις, κύρια με τους ν.4024/11,4051/12 και 4093/12 που επέφεραν κατάργηση των δώρων, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κ.λ.π. Οι νόμοι αυτοί συμφωνήθηκαν και κυρώθηκαν από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ.ΝΔ.ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη συμφωνία των άλλων μικρών κομμάτων ,κατ απαίτηση των δανειστών σε συμφωνία με την τρόικα ,με στόχο την αποφυγή της χρεωκοπίας ,την αποπληρωμή των δανείων και την έξοδο από την κρίση υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις αποφάσεις 2287,και 2288 στις 10/6/ 15 έκρινε τους ν.4051/12 και 4093/12 αντισυνταγματικούς και δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα πριν από τους νόμους αυτούς καθώς και την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης .Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ είχε την απόφαση του ΣτΕ στα χέρια της και τη δυνατότητα να επαναφέρει το συνταξιοδοτικό καθεστώς στα προηγούμενα επίπεδα καταργώντας αυτούς τους νόμους ,επί 11 μήνες δηλ. από 10/6/15 έως 12/5/16 όχι μόνο δεν το έκανε αλλά ψήφισε το ν.4387/16,ν.Κατρούγκαλου, που κατοχύρωσε συνταγματικά όλες τις περικοπές των προηγούμενων νόμων και ψήφισε και άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, γι αυτό ονομάσθηκε νόμος-λαιμητόμος.

Για το 11μηνο αυτό δημιουργήθηκε νομικό κενό ,για το οποίο ίσχυαν οι ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ δηλ. οι κρατήσεις που γίνονταν από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και οι περικοπές των δώρων και επιδομάτων αδείας ήταν παράνομες και τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις κρατήσεις αυτές έπρεπε να επιστραφούν στους συνταξιούχους .Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να ακυρώσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα ,αλλά να διορθώσουν τους νόμους στα σημεία που κρίνονται αντισυνταγματικά ,αφήνοντας την ουσία των αντιασφαλιστικών νόμων άθικτη.

Η τελευταία απόφαση του Στε 1439/20 στηρίχθηκε στη βάση των αποφάσεων του 2015 και έκρινε πως οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων από τις κύριες ,επικουρικές και τα δώρα για το επίμαχο διάστημα.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια έχοντας σκοπό να κλέψει ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία για μερική υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ (Κατάργησε τη δικαστική απόφαση) Η τροπολογία προβλέπει:

<<Με την καταβολή των ποσών, που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα που επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των ν.4051/12 και 4093/12 και αφορούν το παραπάνω 11μηνο ,οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων ,επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11/6 2015 έως τη δημοσίευση του ν.4387/16 δυνάμει των ν.4051/12 και 4093/12 αποσβέννυνται >>. Δηλ. όσοι αποδεχθούν την απόδοση των παρακρατηθέντων από τις κύριες συντάξεις <<χάνουν το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν>>. Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα γιατί ο δρόμος της διεκδίκησης με νέες αγωγές ,οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα ,τα δικαστήρια να επαναλαμβάνουν αποφάσεις στο ίδιο μοτίβο και η κυβέρνηση με πολιτικές αποφάσεις να μην τις εφαρμόζει.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και αποτυπώνονται στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Για τους συνταξιούχους φαίνεται καθαρά ότι ο αγωνιστικός δρόμος διεκδίκησης είναι μονόδρομος και επιβεβλημένος ,για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αποδώσει στους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά χωρίς προϋποθέσεις και περικοπές.

Έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και φαίνεται ότι θα αντιμετωπισθεί όπως και το πρώτο δηλ. αποκλειστικά από τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας στα δημόσια νοσοκομεία ,από το μειωμένο προσωπικό ,ιατρικό και νοσηλευτικό, λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση μας κουνάει το δάχτυλο επικαλούμενη την ατομική ευθύνη ενώ η κρατική ευθύνη είναι ανύπαρκτη παρά το διάστημα των έξι μηνών που πέρασε από το προηγούμενο κύμα . Οι συνταξιούχοι το βιώνουν καθημερινά στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας ,στα ΜΜΜ ,στα σχολεία των εγγονιών τους κ.λ.π.

Ο συνταξιουχικός κόσμος καταδικάζει το γεγονός ότι ,αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ και να τις θέσει στο σχεδιασμό του δημοσίου συστήματος Υγείας, τους κάνει και δωράκια ακριβοπληρώνοντας ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ από τα ταμεία των ασφαλισμένων.

Οι συνταξιούχοι που βιώνουμε όλα αυτά μπροστά στην 1η του Οκτώβρη συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα

-Να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς νέες αγωγές, όσα έχουν κλαπεί από τις κυβερνήσεις ,με πολιτική απόφαση

- Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.- Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.

-Στελέχωση των ιατρείων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

-Προσλήψεις άμεσα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία.

Καλούμε τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, την Πέμπτη 8 Οκτώβρη 10 π.μ. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα αιτήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου