Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΙ SUPER ΗΡΩΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

¨Εφιππο και αποφασισμένοι να μοιράσουν στον λαό ακόμα και το ΣΑΝΟ, την τροφή των αλόγων τους, για να τον οδηγήσουν στη νίκη ενάντια στους σφετεριστές των Σκοπίων.



ΥΓ: 
Για την εκχώρηση του Πατριωτικού χώρου στην ακροδεξιά και τα καρναβάλια ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ! Και σήμερα είναι ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ! 
Είναι εκείνοι οι ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΟΙ που ανακάλυψαν το φως το αληθινόν στας Ευρώπας και εγκατέλειψαν την παρακαταθήκη του  Ανδρέα ως .... παλιομοδίτικη και ξεπερασμένη.

Καταγγελία για καθηγήτρια του 5ου Λυκείου Χαλανδρίου

Στα κάγκελα βρίσκεται πληθώρα μαθητών και γονέων του 5ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου, μετά τον προπηλακισμό δύο μαθητών από γυμνάστρια του σχολείου κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που ήταν παρόντες στο συμβάν, η γυμνάστρια, ζήτησε, μετά το πέρας του μαθήματος την παράδοση του υλικού (μπάλες), όμως, λόγω της απόστασης (βρισκόταν στην άλλη άκρη του προαυλίου), το αίτημά της δεν έγινε αντιληπτό. Τότε, πλησίασε δύο μαθητές και, χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε λογομαχία, εκτοξεύοντας ύβρεις, χαστούκισε τον ένα και άρπαξε τον άλλο από το λαιμό.
Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πώς ένας λειτουργός της εκπαίδευσης, κάνοντας κατάχρηση του ρόλου που του έχει ανατεθεί, αντί να περιβάλλει με σεβασμό και αγάπη τα παιδιά που οι γονείς εμπιστεύονται στα χέρια του για να διαπαιδαγωγηθούν και να διδαχθούν την αξία του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους, δέχονται συμπεριφορές, που αρμόζουν μόνο σε χούλιγκαν.

Ένας αγανακτισμένος γονέας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΟΥΣΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κο ΝΙΜΙΤΣ

του Α. Κρούστη
Κε Νίμιτς συναντήσατε έναν «Μακεδόνα» στη Νέα Υόρκη ο οποίος σας χαιρέτησε. Χάσατε όμως την ευκαιρία να του κάνετε μερικές ερωτήσεις που θα σας έβγαζαν από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Κε Νίμιτς έπρεπε να ρωτήσετε τον «Μακεδόνα» που δεν είναι Έλληνας, αν γνώριζε να σας πει που κατοικούσαν οι θεοί των αρχαίων ελλήνων; Η απάντηση προφανώς θα ήταν ο Όλυμπος. Αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζει είναι ότι ο Όλυμπος είναι βουνό της Μακεδονίας. Δε νομίζετε κε Νίμιτς ότι θα ήταν πολύ ανόητο για τους αρχαίους έλληνες να τοποθετούσαν τους θεούς τους σε ένα κράτος έξω από την χώρα τους;

Αν συνεχίζατε, καλό θα ήταν να τον ρωτούσατε σε ποια γλώσσα μιλούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι της Μακεδονίας; Προφανώς θα δυσκολευόταν να σας αναφέρει για κάποια ανύπαρκτη μακεδονική αφού η γλώσσα τους ήταν η ελληνική. Μια γλώσσα που μιλάμε ακόμα και σήμερα.

Αν του προτείνατε να σας δείξει αρχαία μνημεία που αποδεικνύουν την ιστορική του καταγωγή, καλό θα ήταν να σας διάβαζε μια από τις επιγραφές αυτές. Θα τον δυσκολεύατε αρκετά αφού ΟΛΕΣ είναι γραμμένες στα ελληνικά.

Γιατί κε Νίμιτς χάσατε την ευκαιρία να τον ρωτήσετε, πως είναι δυνατόν ένας λαός, όπως οι Σλάβοι, που εμφανίστηκαν στην Βαλκανική τον 6ο αιώνα μ.Χ , και εκπολιτίστηκαν από τους έλληνες Κύριλλο και Μεθόδιο , τώρα να διεκδικούν την πατρότητα των εδαφών που τους φιλοξένησαν;

Πως είναι δυνατόν όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ως βασιλιάς των Μακεδόνων και αρχιστράτηγος των Ελλήνων να διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικούμενης με επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας την ελληνική, να τον διεκδικούν λαοί που την αγνοούν παντελώς;

Ας πληροφορήσει κάποιος τον κο Νίμιτς και τον «Μακεδόνα» που τον χαιρέτησε, ότι ο Απόστολος Παύλος , ο απόστολος των εθνών, ξεκίνησε την περιοδεία του από την Μακεδονία. Και μαντέψτε σε ποια γλώσσα κήρυξε. Την ελληνική. Την ίδια γλώσσα που δίδαξε και έγραψε, λίγους αιώνες πριν, ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας. Ο Αριστοτέλης.

Δεν είμαι ιστορικός , δεν είμαι διπλωμάτης, ούτε γνωρίζω ποιο είναι το πολιτικά ορθό αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους διεθνείς συσχετισμούς , αυτό που γνωρίζω είναι ότι μπορεί η αρχαία Μακεδονία να ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανήκει στην Ελλάδα σήμερα και κάποιοι λαοί να κατοικούν στα εδάφη της, το πρόβλημα όμως το έχουμε από τα Σκόπια που φαίνονται να είναι έξω από τα αρχαία σύνορα της.

Αντώνης Κρούστης

ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ - Το Αρχαίο Ελληνικό Ποδόσφαιρο

(Επιτύμβια στήλη 4ος αιών π.Χ. , Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)

Επίσκυρος:" ό, παιδιά τις, διά σφαίρας", " ό, μέ τά πολλών, σφαιρισμός " (Ησυχ.) {Από το Ομηρικό Λεξικό των LIDDEL & SCOTT}. Δηλαδή " αυτός που παίζει με τη σφαίρα (μπάλλα) " ή " αυτός που παίζει με πολλούς τη σφαίρα (μπάλλα)". Στην αγγλική μετάφραση του ίδιου Λεξικού λέει: Επίσκυρος = Ballgame, football or rugby.

Αν ανατρέξουμε στα Ομηρικά έπη θα βρούμε τις πρώτες πληροφορίες για παιχνίδι με μπάλλα στη λεκάνη της Μεσογείου. Μια παρόμοια αναφορά γίνεται και στον "Θεαίτητο" του Πλάτωνα

Μεγάλη επιτυχία στην αρχαία Ελλάδα γνώρισε το παιχνίδι « Επίσκυρος » που είχε πάρει το όνομά του από τη γραμμή με σκύρα (σπασμένα κομμάτια πέτρας, πετραδάκια) που χώριζε το γήπεδο.Με λίγα λόγια είχαμε και κεντρική διαχωριστική γραμμή, των δύο μεγάλων περιοχών του γηπέδου.

(Σωκράτης) Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυτοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς καταχρῶνται.

(μτφ): “Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη, εάν την δει κανείς από ψηλά είναι σαν τις σφαίρες (μπάλες) που αποτελούνται από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Είναι δηλαδή πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθένα
Πλάτων «Φαίδων» ή περί ψυχής [110b]


Αρα η μπάλα ήταν φτιαγμένη από 12 χρώματα, 12 κομμάτια δέρματος συμβολίζοντας τους 12 Έλληνες Θεούς.

«Φύγετε νεαροί, αυτό το παιχνίδι με την μπάλα φουσκωμένη από αέρα έχει γίνει για μεσήλικες και παιδιά» - Αρριανός ΧΙV 47
"Έριχνε ψηλά την σφαίρα και την γη που έθρεψε πολλούς άρχισε να κτυπά με προικισμένα πόδια και να κάνη στροφές γρήγορες και εναλλασσόμενες, ενώ οι άλλοι νέοι τον ζητωκραύγαζαν και στον ουρανό υψώνονταν δυνατές φωνές." - Οδύσσεια Θ 370 - 375





Μπάλα που βρέθηκε μετά από ανασκαφές στην Σαμοθράκη.


Πληροφορούμεθα λοιπόν από τον αρχαιολόγο Ε. Μπεξή στο περιοδικό ΙΧΩΡ ότι:
Υπήρχε ένα άθλημα με το όνομα "Επίσκυρος".

Το γήπεδο που διεξήγετο ο αγώνας ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη με γραμμές από χαλίκια και η μπάλα ήταν κατασκευασμένη από δερμάτινα κομμάτια ραμμένα μεταξύ τους με εντόσθια ζώων, ενώ στις άκρες του γηπέδου ήταν χαραγμένη μία γραμμή που συμβόλιζε τα δύο τέρματα.

Η μπάλα ήταν φουσκωμένη με αέρια και εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με ζωντανά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα. Σκοπός ήταν και για τις δύο ομάδες όπως και σήμερα να περάσουν την μπάλα από την απέναντι εστία, το τέρμα.

Εντύπωση προξενεί επίσης η ιατρική(!) παρατήρηση του αθλήματος. Ο μεγάλος γιατρός της ύστερης αρχαιότητος Γαληνός μας δίνει μία καταπληκτική περιγραφή στο έργο του "Περί ασκήσεων με μικρή μπάλα" του παιχνιδιού.

"Όταν οι παίκτες παρατάσσονται σε αντίθετες σειρές και αγωνίζονται, για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να κρατήσει την μπάλα στο κέντρο, τότε είναι βίαια άσκηση με κρατήματα στους ώμους και λαβές πάλης. Έτσι το κεφάλι και ο λαιμός ασκούνται με τις κινήσεις, τα κρατήματα των ώμων και τα πλευρά και το στήθος και το στομάχι ασκούνται από τα κρατήματα και τις λαβές πάλης με τα χέρια. Σε αυτό το παιχνίδι οι γλουτοί και τα πόδια τεντώνονται βίαια, γιατί αποτελούν την βάση των κινήσεων. Ο συνδυασμός με το τρέξιμο μπροστά και πίσω και τα πηδήματα στα πλάγια, κάθε άλλο παρά μικρή άσκηση είναι όχι μόνο για τα πόδια αλλά και για όλο το σώμα που είναι σε κίνηση."

Εάν δεν αρκούν τα λόγια έχουμε και "κατευθείαν αναμετάδοση" από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών αθλητή - ποδοσφαιριστή, ο οποίος προσπαθεί με άψογη τεχνική να κοντρολάρει την μπάλα πάνω στο δεξί του πόδι. Είναι σαφές ότι ο παίκτης δεν πρέπει να πιάσει την μπάλα με τα χέρια του γι αυτό τα κρατάει πίσω από την πλάτη του. (Αρχική φώτο).

Μας διασώζονται ακόμη και ονόματα διάσημων «ποδοσφαιριστών» της αρχαιότητος ,όπως του Αριστόνικου του Καρυστίου, του Δημοτέλη του Χίου, του Χαιρεφάνη και του Κτησιβίου του Χαλκιδέως.

http://www.tapantarei.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σάς καλεί σε συνεδρίαση του σώματος, στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 24η Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Λήψη απόφασης για την έγκριση αναπληρώσεων κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού από την 1/279Μ/2009 προκήρυξη σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 134 του ν. 4504/17.

2. Διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών από τον 1283/2018 χρηματικό κατάλογο.

3. Ενίσχυση οικονομικά αδύναμων κατοίκων με χρηματικά βοηθήματα.

4. Λήψη απόφασης για την άσκηση ή μη ενδίκων μέσων κατά της υπ΄ αρ. 1755/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία εργατικών διαφορών).

5. Έγκριση σκοπιμότητας και έγκριση πίστωσης ποσών για την υποστήριξη της διοργάνωσης της εξαμηνιαίας συνάντησης εργασίας και την επίδειξη της κοινοπραξίας που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WAST4THINK.

6. Έγκριση σκοπιμότητας και έγκριση δαπανών για την πραγματοποίηση και προβολή των ποικίλων δρώμενων που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αποκριάς.

7. Έγκριση σκοπιμότητας εκτέλεσης της αθλητικής εκδήλωσης διαδημοτικοί αγώνες κολύμβησης «Ευριπίδεια 2018» και έγκριση δαπάνης για την υπηρεσία της χρονομέτρησης και μηχανογράφησης των αγώνων, της Διεύθυνσης Παιδείας, Αθλητισμού και Ν. Γενιάς.

8. Παραχώρηση έδρας στο σωματείο «Διαδημοτική κίνηση μουσικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στο κτίριο που στεγάζεται η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας, επί των οδών Αγ. Γεωργίου και Φιλίππου Λίτσα.

9. Παραχώρηση χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων.

10. Έγκριση παραχώρησης τριάντα (30) μεταλλικών κάδων 660lt στον Δήμο Χαϊδαρίου.

11. Αντικατάσταση μελών επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών και επιτροπών παραλαβής παροχής γενικών υπηρεσιών, για το έτος 2018.

12. Έγκριση πρακτικού επιτροπών προσωρινής, οριστικής καθώς και προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων του Δήμου και συγκρότηση αυτών.

13. Λήψη απόφασης για την παράταση της συνολικής προθεσμίας της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» ΑΜ 3/2017, με Κ.Α. 30.7411.06.

14. Λήψη απόφασης για υποβολή ένστασης επί της γνωμοδότησης του ΣΥΠΟΘΑ (σύμφωνα με το πρακτικό της 3ης Συνεδρίασης από 23-3-2017 Θέμα 4ο) περί άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ. 808 ιδιοκτησίας της κ. Ελένης Μπολιεράκη, με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα Ο.Τ. 807 και 808, σε συνέχεια της απόφασης 424/2017 Δημοτικού Συμβουλίου.

15. Παράταση του συμβατικού χρόνου της μελέτης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ‘ΖΩΝΗ ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ – ΕΘΝΟΣ’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ».

16. Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης πλατείας – παιδικής χαράς στον Κ.Χ. 53 στο Πάτημα του Δήμου Χαλανδρίου.

17. Έγκριση της μελέτης του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» για υποβολή προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

18. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (2ου Α.Π.Ε.) – Τακτοποιητικού του έργου με τίτλο: ‘‘Συντήρηση – Επισκευή πεζοδρόμων’’, (Α.Μ. 6/2016).

19. Παραχώρηση μίας (1) θέσης στάσης – στάθμευσης για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), στο εκπαιδευτικό ίδρυμα ‘ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΡΤΕΣΗ’ επί της οδού Γαρυττού, έμπροσθεν του Ο.Τ. 754 στον Δήμο Χαλανδρίου.

20. Παραχώρηση μίας (1) θέσης στάθμευσης για αναπηρικό ΙΧ επιβατηγό (άτομο με ειδικές ανάγκες), έμπροσθεν της πολυκατοικίας επί της οδού Θησέως 64 στο Ο.Τ. 406, για λογαριασμό του κ. Μυλωνά Θωμά στον Δήμο Χαλανδρίου.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΛΑΝΗ