Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΟΥΣΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κο ΝΙΜΙΤΣ

του Α. Κρούστη
Κε Νίμιτς συναντήσατε έναν «Μακεδόνα» στη Νέα Υόρκη ο οποίος σας χαιρέτησε. Χάσατε όμως την ευκαιρία να του κάνετε μερικές ερωτήσεις που θα σας έβγαζαν από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Κε Νίμιτς έπρεπε να ρωτήσετε τον «Μακεδόνα» που δεν είναι Έλληνας, αν γνώριζε να σας πει που κατοικούσαν οι θεοί των αρχαίων ελλήνων; Η απάντηση προφανώς θα ήταν ο Όλυμπος. Αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζει είναι ότι ο Όλυμπος είναι βουνό της Μακεδονίας. Δε νομίζετε κε Νίμιτς ότι θα ήταν πολύ ανόητο για τους αρχαίους έλληνες να τοποθετούσαν τους θεούς τους σε ένα κράτος έξω από την χώρα τους;

Αν συνεχίζατε, καλό θα ήταν να τον ρωτούσατε σε ποια γλώσσα μιλούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι της Μακεδονίας; Προφανώς θα δυσκολευόταν να σας αναφέρει για κάποια ανύπαρκτη μακεδονική αφού η γλώσσα τους ήταν η ελληνική. Μια γλώσσα που μιλάμε ακόμα και σήμερα.

Αν του προτείνατε να σας δείξει αρχαία μνημεία που αποδεικνύουν την ιστορική του καταγωγή, καλό θα ήταν να σας διάβαζε μια από τις επιγραφές αυτές. Θα τον δυσκολεύατε αρκετά αφού ΟΛΕΣ είναι γραμμένες στα ελληνικά.

Γιατί κε Νίμιτς χάσατε την ευκαιρία να τον ρωτήσετε, πως είναι δυνατόν ένας λαός, όπως οι Σλάβοι, που εμφανίστηκαν στην Βαλκανική τον 6ο αιώνα μ.Χ , και εκπολιτίστηκαν από τους έλληνες Κύριλλο και Μεθόδιο , τώρα να διεκδικούν την πατρότητα των εδαφών που τους φιλοξένησαν;

Πως είναι δυνατόν όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ως βασιλιάς των Μακεδόνων και αρχιστράτηγος των Ελλήνων να διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικούμενης με επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας την ελληνική, να τον διεκδικούν λαοί που την αγνοούν παντελώς;

Ας πληροφορήσει κάποιος τον κο Νίμιτς και τον «Μακεδόνα» που τον χαιρέτησε, ότι ο Απόστολος Παύλος , ο απόστολος των εθνών, ξεκίνησε την περιοδεία του από την Μακεδονία. Και μαντέψτε σε ποια γλώσσα κήρυξε. Την ελληνική. Την ίδια γλώσσα που δίδαξε και έγραψε, λίγους αιώνες πριν, ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας. Ο Αριστοτέλης.

Δεν είμαι ιστορικός , δεν είμαι διπλωμάτης, ούτε γνωρίζω ποιο είναι το πολιτικά ορθό αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους διεθνείς συσχετισμούς , αυτό που γνωρίζω είναι ότι μπορεί η αρχαία Μακεδονία να ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανήκει στην Ελλάδα σήμερα και κάποιοι λαοί να κατοικούν στα εδάφη της, το πρόβλημα όμως το έχουμε από τα Σκόπια που φαίνονται να είναι έξω από τα αρχαία σύνορα της.

Αντώνης Κρούστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου