Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέο δημοτικό τέλος για τα σκουπίδια από το 2014Για μια ακόμη φορά θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους οι πολίτες, καθώς με την αυγή του 2014 θα κληθούν να καταβάλλουν νέο τέλος για τα σκουπίδια, ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής, το οποίο θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο για περιβαλλοντικά έργα, όπως ανακοίνωσε σχετικά, σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση συσκευασιών, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου. Από το 2014, το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για την Αθήνα, που «πληρώνει» σήμερα 45 ευρώ για κάθε τόνο, το ποσό θα φτάσει τα 80 ευρώ για το 2014, τα 85 για το 2015 κτλ. Αντίστοιχα, για τη Θεσσαλονίκη, που «πληρώνει» σήμερα 22 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που καταλήγει στο ΧΥΤΑ, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 57 ευρώ για το 2014, τα 62 ευρώ για το 2015 κτλ.

Ευρωπαϊκό λάθος χαρακτήρισε το ειδικό τέλος ταφής ο ομότιμος καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Θ. Λέκκας, ο οποίος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, επισήμανε ότι η ανακύκλωση μπορεί να ενθαρρυνθεί με διάφορους τρόπους, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να τιμωρούνται για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, ενώ σχολίασε και ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται είναι αμφίβολο ποιον σκοπό θα εξυπηρετούν.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε την ανάγκη τα ποσά που θα προκύψουν από το ειδικό τέλος ταφής να καταλήγουν στους ΟΤΑ και όχι στο Πράσινο Ταμείο, καθώς όπως είπε, «τέτοια κονδύλια ήδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν «τρύπες» και άλλου είδους ελλείμματα».

Στόχος το 60% της ανάκτησης των αποβλήτων

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, η Κ. Λαζαρίδου επισήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%. Από την πλευρά του ο Θ. Λέκκας ανέφερε ότι από τους μπλε κάδους συλλέγεται το 60% των υλικών συσκευασίας που διακινούνται με τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (40%) καταλήγει στους κάδους των απορριμμάτων. Προκειμένου δε να αυξηθεί το ποσοστό συλλογής υλικών συσκευασίας πρότεινε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, β” τύπου, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να συγκεντρώνονται περισσότερες συσκευασίες από τα σκουπίδια, αφού πρώτα απομακρύνονται από αυτά, τα οργανικά απόβλητα.

Μείον 34% τα έσοδα στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, ο Ι. Ραζής από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γνωστοποίησε ότι το 2012 ανακυκλώθηκαν 240.000 τόνοι υλικών, ενώ η Εταιρεία μέχρι στιγμής καλύπτει το 82% του ελληνικού πληθυσμού και 240 από τους 325 ΟΤΑ της χώρας, με 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ωστόσο, λόγω κρίσης, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 34% από το 2008 μέχρι το 2012 καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους.

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι η ανάκτηση υλικών βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά από το σύνολο της χώρας, ενώ το υπόλειμμα που καταλήγει στους ΧΥΤΑ είναι μικρότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές.

http://www.aftodioikisi.gr/, 25/2/2013

Ερώτηση 1η : ΓΙΑ ΟΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ?? ...
Ερώτηση 2η :
Ποιος ή ποιοι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ επί χρόνια τους Έλληνες πολίτες και τους ζητούν ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ; Θέλω ονόματα...Ποιοι είναι αυτοί που - με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΑΕΝΑΗ πλύση εγκεφάλου, οδηγούν τους ΑΦΕΛΕΙΣ πολίτες να πηγαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης και να τοποθετούν εκεί πλαστικά, γυάλινα, χαρτιά κ.λπ., ώστε να τα συλλέξουν αυτοί που έχουν κάνει ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ και, μάλιστα, σε βάρος των δημοτών όλης της Ελλάδας;

Όχι, κύριοι. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να κάνω ανακύκλωση ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ...Μια ανακύκλωση από την οποία ευνοούνται - ΠΑΛΙ - τα μεγάλα συμφέροντα και από την οποία ΤΙΠΟΤΑ δεν απομένει (και δε φτάνει...) στον καταναλωτή. 
"Ευρωπαϊκή" ανακύκλωση με "ελληνικά κόλπα"...Και ΠΑΛΙ, μέσω ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ. Στην Ελλάδα των επαγγελματιών "Χαρατσο-σχεδιαστών επιστημόνων".

Δ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου