Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ - ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ - Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των "αυτοδιαχειριζόμενων" μορφών εργασίας - επιχειρηματικότητας υπό τον γενικό τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" έχει ανοίξει με αφορμή μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση - κυρίως εντός της ευρύτερης αριστεράς - για την πανθομολογούμενα αναγκαία "ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ".

Και είναι μια συζήτηση που είναι πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη αλλά γίνεται εκρηκτική λόγω αδυναμίας της αριστεράς να ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙ και να ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΙ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναγκαία φάση ωρίμανσης, αφού έχει αναγκαστεί να επεξεργαστεί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ όπου καλείται να βάλει σε λογική σειρά διαφορετικές προσεγγίσεις και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του που αφορούν την διοικητική αναδιάρθρωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα επιχειρήσει, όταν θα λάβει την λαϊκή εντολή.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε - και πολύ καλά έκανε - την εφαρμογή των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην πολιτική του για την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα ομόφωνα, γνωρίζοντας ότι εδώ μιλάμε ουσιαστικά για κατάργηση κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης (κοινωνικά προγράμματα, αθλητισμό, πολιτισμό), απολύσεις των εργαζομένων και εκβιαστική χρησιμοποίηση των απολυμένων, ως "συνεταιριστών επιχειρηματιών πλέον"  στο ίδιο αντικείμενο με πριν με 400 ευρώ.

Αυτή είναι η εφαρμογή της "κοινωνικής οικονομίας" από όσους δεν την πιστεύουν, στους δήμους.

Και πρέπει να αφήσουμε την - υποτιθέμενη - "αθωότητα" να ομιλούν οι ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, κυρίαρχα για την κοινωνική οικονομία και τους ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., διότι έτσι αυτοαναιρούν κάθε δυνατότητα ελέγχου των διοικήσεων, στην εφαρμοζόμενη πολιτική που περιγράψαμε αφού αμέσως δέχονται τον καθεστωτικό αντίλογο "ΜΑ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΤΕ".

ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΜΙΛΑΜΕ, δεν μιλάμε για λέσχες προβληματισμού.

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. όμως γίνονται και εκτός αυτοδιοίκησης στο πεδίο της οικονομίας.

Μπορούν συνεταιριστικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών (τριτογενής τομέας) αλλά μην μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση για να δώσουμε ιδεολογικό μανδύα σε μια - απόλυτα θεμιτή κατά τα άλλα για εμάς -  μπίζνα.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ σημαίνει ΠΑΡΑΓΩΓΗ, όχι ΠΑΡΑπαιδεία, μην τρελαθούμε εντελώς κάνοντας το άσπρο μαύρο.

Ναι, στην ΒΙΟΜΕ μπορούμε να δούμε μια εφαρμογή  "κοινωνικής οικονομίας" στην ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ αφού μια μονάδα παραγωγής που έκλεινε έγινε εργαλείο παραγωγής στα χέρια των εργαζομένων και όλοι παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία τους και αν θα τα καταφέρουν μέσα σε συνθήκες τέτοιου ακραίου ανταγωνισμού. ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ.

Ναι, σε συνεργατικές παραγωγικές πρωτοβουλίες στην επαρχία, στον αγροτουρισμό, στην παραγωγή παραδοσιακών ειδών κλπ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον (βέβαια το χωρίς στήριξη και επιδοτήσεις είναι μάλλον η εξαίρεση - αν υπάρχει τέτοια).

Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα περί "συνεργατικών εργασιακών σχέσεων" γίνονται όπλο και των πολυεθνικών  έτσι: 
http://pr-ota-si.blogspot.com/2013/10/3_9.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook,

αν δεν υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση του ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΜΕ και αν χρησιμοποιούμε την ιδεολογική μας στρατηγική προσέγγιση για τόσο σοβαρά θέματα , αντί για πυξίδα και οδηγό ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ως, μέσο μικροπολιτικής και τελικά υποκριτικής "διαφοροποίησης".

ΑΝ "ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ" σε κάτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου