Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ... ΑΝΤΕ Δ. ΛΕΡΤΑ ΣΕ ΚΟΠΙΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΑΙΟΙ ΤΩΡΑ ...

Ο Δημήτρης έχει φαγωθεί με το τηγανέλαιο χρόνια τώρα.

Έχει γράψει δύο άρθρα στην Πλατεία

Το αναδημοσιεύουμε, τα είσε πει πέρισυ τον Ιούλιο, γιατί τώρα κάποιοι ανακαλύψαν την Αμερική (και όχι μόνο).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΡΤΑΣ: ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ VS ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ part 2
To  "Part 1"  μπορείτε να το θυμηθείτε κάνοντας κλικ στην φωτό




«Άντε πάλι αυτός με τα τηγανέλαια».
Ότι και να λέτε, εγώ πιστεύω στον Άγιο Βασίλη.
 
Ο Άγιος Βασίλης λοιπόν, μας έχει δωρίσει τα καλύτερα δώρα.
Τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα.

Σε κόντρα λοιπόν της μιζέριας που μας προτείνουν οι σωτήρες, εγώ σας παραθέτω τα αποτελέσματα της έρευνας για τη μετατροπή του τηγανέλαιου σε βιοντίζελ.

Τι είναι λοιπόν το βιοντίζελ ;
Το βιοντίζελ είναι μεθυλεστέρες των λιπαρών οξέων και παράγεται από την διάσπαση των φυτικών ελαίων και των ζωικών λιπών (τριγλυκερίδια + μεθανόλη μεθυλεστέρες + γλυκερίνη)

Τι πλεονεκτήματα έχει το βιοντίζελ ; 
  • Μη τοξικό 
  • Δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις και θείο 
  • Βιοαποικοδομήσιμο 
  • Έχει χαμηλότερες εκπομπές κατά 40 – 50% σε σχέση με το ντίζελ (σωματιδίων, μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων) με εξαίρεση τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου 
  • Αυξημένη λιπαντική ικανότητα 
  • Συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 88% 
  • Μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου 
  • Δεν απαιτείται μετατροπή του κινητήρα 
Τι συμβαίνει αν δεν ανακυκλώσουμε το τηγανέλαιο;
Αν δεν ανακυκλώσουμε το τηγανέλαιο και απλά το πετάξουμε στην αποχέτευση, τότε το πρώτο που θα συμβεί ,είναι να βουλώσει η ίδια η αποχέτευση με τα γνωστά επακόλουθα. Αν το πετάξουμε στην ύπαιθρο, καταστρέφουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Να σκεφτείτε ότι, για κάθε λίτρο λαδιού που πετάμε, καταστρέφεται 1.000.000 λίτρα νερού και αν το πετάξουμε στη θάλασσα, τότε διώχνουμε τα ψάρια και το πλαγκτόν. Όσο για τα σκουπίδια, τότε τα μετατρέπουμε σε βόμβες, μια και γίνονται ιδιαίτερα εύφλεκτα.

Ποια λάδια ανακυκλώνουμε;
Ανακυκλώνουμε όλα τα έλαια και λίπη που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα

Πού μπορούμε ν’ ανακυκλώσουμε λίπη και έλαια;
Πέρα από τις ιδιωτικές εταιρίες που υπάρχουν, μπορούμε να συνεργαστούμε και με τμήματα πανεπιστημίων που αναλαμβάνουν τη μετατροπή και ουσιαστικά είναι και οι εφευρέτες του μετατροπέα. Τώρα αν θέλεις να το πας και παραπέρα, υπάρχει αυτόματο μηχάνημα μετατροπής καμένων λαδιών και μαγειρικού λίπους : 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ aftodioikisi.gr


Το κόστος του είναι 6000 – 7000 ευρώ.
Όσο για την απόδοση είναι 88%, αλλά η νέα τεχνολογία μπορεί να αγγίξει το 100%. Δηλαδή για κάθε ένα λίτρο τηγανόλαδου παίρνουμε 0,88 του λίτρου βιοκαύσιμο, τουλάχιστον.

Πάμε τώρα στο χωριό μας.
Το Χαλάνδρι αισίως, πρέπει να έχει σαράντα- πενήντα ταβέρνες και γενικότερα επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λάδια και μαγειρικά λίπη. Η κάθε επιχείρηση, μετά από μια έρευνα που έκανα, χρειάζεται από 50 έως και 300 λίτρα λάδι το μήνα, εξαρτάται από την δουλειά που έχει.

Ας δεχτούμε κάποιους αριθμούς για να μπορέσουμε να κάνουμε το λογαριασμό. Έχουμε λοιπόν στο Χαλάνδρι μας 40 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες καταναλώνουν 150 λίτρα λαδιού και μαγειρικού λίπους το μήνα άρα : 40 x 150 = 6000 , 6000 x 88% = 5280 lt βιοντίζελ.

Εεεε σίγα την ποσότητα, θα μας πουν οι άπλες.
Εντάξει, να μας πουν όμως και ποια είναι η ποσότητα που χρειάζεται ένα σχολείο για να θερμανθεί , ένα απορριμματοφόρο ή ένα λεωφορείο για να κινηθεί , το δημαρχείο ή τα άλλα δημοτικά κτήρια για τη θέρμανσή τους και να το ξανασυζητήσουμε και να πω και κάτι ακόμα; Μιλήσαμε μόνο για τις σαράντα ταβέρνες και όχι για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Για σκεφτείτε να περάσουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου στα σπίτια.

Πόσο λάδι πετάει ένα νοικοκυριό κάθε χρόνο; Μήπως θα μπορούσε ο δήμος να το μαζέψει με κάδους σε διάφορα σημεία και να το μετατρέψει σε βιοκαύσιμο;

Για να μην νομίζετε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική και γράφουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το πρόγραμμα μετατροπής τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο εφαρμόζεται ήδη σε αρκετούς δήμους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο που κάποιοι σιγά-σιγά στήνουν τις δικές τους μονάδες επεξεργασίας.

Μην τρελαίνεστε λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται είναι ανοικτά μάτια, φαντασία και μεράκι για να δημιουργήσεις ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και θα επιμείνω στα παραπάνω, γιατί νομίζω ότι αυτά είναι που λείπουν από τη σημερινή διοίκηση.

Με αυτά τα όπλα θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε, είτε το θέλετε είτε όχι.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΡΤΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου