Η εξάρτηση της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την νέα χρηματοδοτική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020, νέο ΕΣΠΑ) και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, σύμφωνα με το νέο κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων, από την εκπλήρωση των θεματικών, γενικών και μακρο-οικονομικών αιρεσιμοτήτων, οι οποίες συνδέονται ευθέως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προκαλεί εύλογο προβληματισμό και ανησυχία. Και τούτο γιατί γίνεται φανερό ότι, αυτό το ενδεχόμενο αντιστρατεύεται τον περιφερειακό χαρακτήρα της πολιτικής συνοχής που είχε τη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας κρατών και περιφερειών – ιδιαιτέρως μάλιστα των πιο αδύναμων.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, αυτός ο μηχανισμός αναστολής των ενδιάμεσων πληρωμών μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στη χρηματοδότηση σημαντικών δράσεων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. «Η ‘εταιρική σχέση’ της Ένωσης, του κράτους και της περιφέρειας στηρίζεται στην κοινότητα των στόχων και δεν μπορεί να στηρίζεται σε όρους και προϋποθέσεις τιμωρητικού χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο δε όταν με τις ρυθμίσεις αυτές, το κράτος που έχει μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα απειλείται με μείωση, αναστολή ή και αφαίρεση πόρων από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, όταν έχει κατεξοχήν ανάγκη αυτών ακριβώς των επενδύσεων », τονίζεται χαρακτηριστικά στην μελέτη για τις πολιτικές χρηματοδότησης της ΕΕ που διεξήγαγε το ΕΛΙΑΜΕΠ για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (Απρίλιος 2014).
Ο ερμηνευτικός οδηγός για την εφαρμογή των αιρεσιμοτήτων που εκδόθηκε μεταγενέστερα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθεί σχεδόν απολογητικά, διορθώνοντας την αυστηρότητα με την οποία τέθηκαν αυτές αρχικά στον κανονισμό, να εξηγήσει ότι, η Επιτροπή έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μέσα από τον διάλογο με τα κράτη-μέλη ένα πλαίσιο κοινής κατανόησης και να ανταλλάξει απόψεις πάνω στην εφαρμογή των 'εκ των προτέρων' αιρεσιμοτήτων, πριν την επίσημη κατάθεση των προγραμματικών κειμένων.
Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ενάργεια και ετοιμότητα στη διαπραγμάτευση σχετικά με την εφαρμογή και το εύρος των αιρεσιμοτήτων, αποτρέποντας την αλλαγή του χαρακτήρα και την αλλοίωση του περιφερειακού χαρακτήρα της συνοχής.
Η δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή δεν πρέπει με κανένα τρόπο να λειτουργήσει ως βρόγχος στην αναπτυξιακή προσπάθεια των περιφερειών της χώρας. Στην κατεύθυνση θα καλέσουμε την Ένωση Περιφερειών να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να εξαντλήσει όλες τις πολιτικές διαλόγου και διαπραγμάτευσης διασφαλίζοντας ότι, δεν θα ανασταλεί καμία ενδιάμεση πληρωμή και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ στο όνομα της εφαρμογής των μνημονιακών επιταγών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.dinamizois.gr
www.renadourou.gr
Fb: /renaperifereia
Twitter: @renadourou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου