Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου ότι «η διαφορά Νόμου και Δικαίου είναι κάτι που μας απασχολεί από την εποχή του Κρέοντα και της Αντιγόνης, και ότι για εκείνον σημασία έχει να τηρήσει το Δίκαιο».
Ωραία τροφή για γνώση. Προφανώς παραλληλίζει τον Κρέοντα με την κυβέρνηση και τον εαυτό του με την Αντιγόνη.
Λίγο ιστορία.
«Ο Κρέοντας Βασιλιάς της Θήβας όρισε σαν έπαθλο, όποιος λύσει το «αίνιγμα της Σφίγγας» θα παντρευτεί την αδελφή του Ιοκάστη. Το αίνιγμα όμως το έλυσε ο γιος της Οιδίπους. Μεγάλος λοιμός έπεσε στη Θήβα , από τον ανίερο γάμο , ο Οιδίποδας αυτοτυφλώθηκε και η Ιοκάστη αυτοκτόνησε.
Ο Οιδίποδας όμως είχε δυο δίδυμα παιδιά τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη που μπαίνουν σε μια αδελφοκτόνο διαμάχη για την ηγεσία της πόλης. Σκοτώνονται και οι δυο και αναγορεύεται βασιλιάς ο Κρέοντας, ενταφιάζοντας τον Ετεοκλή και απαγορεύοντας την ταφή του Πολυνείκη. Εκεί εμφανίζεται ο Ρου…ς, συγγνώμη η Αντιγόνη αδελφή του Πολυνείκη που επιμένει βάση του Δικαίου να τον θάψει με τις αρμόζουσες τιμές.
Ο Κρέοντας διατάζει τον εγκλεισμό της σε σπηλιά, χωρίς τροφή και νερό και η Αντιγόνη αυτοκτονεί».
Τώρα, η παραπάνω ιστορία κ. Ρούσσο τι σχέση έχει με τη δική σας περίπτωση; μόνο εσείς μπορείτε να το αναλύσετε στο ψευδαισθησιακό περιβάλλον του μυαλού σας.
Πριν λίγες μέρες μαζί με άλλους 19 Δημάρχους διαμαρτυρηθήκατε , επαναστατήσατε, αρνηθήκατε, και γω δε ξέρω πιο ρήμα να χρησιμοποιήσω , έναντι ενός ψηφισμένου νόμου που ζητά από τους Δήμους να επανεξετάσουν όλες τις συμβάσεις των υπάλληλων των ΟΤΑ.
Από ότι γνωρίζω οι νόμοι ψηφίζονται από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων που εμείς ορίζουμε δια της ψήφου μας. Η άρνηση του νόμου δεν είναι πράξη εναντίον μιας κυβέρνησης που μας κατσικώθηκε με το ζόρι, (όπως του Κρέοντα), αλλά εναντίον της πλειοψηφίας των πολιτών που την όρισαν να αναλάβει το νομοθετικό έργο της χώρας.
Εσείς κ. Ρούσσο που επικαλείστε το Δίκαιο έναντι του Νόμου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς εμάς τους πλειονοψηφήσαντες σαν άδικους που τον υποστηρίζουμε, πείτε μου σας παρακαλώ γιατί είναι άδικο να επανεξεταστούν οι συμβάσεις πρόσληψης των Υπαλλήλων των Δήμων ; γιατί είναι άδικο να αξιολογούνται; Γιατί θεωρείται άδικο ότι ο καθένας πρέπει να ανήκει στη θέση που του αξίζει;
Ξέρετε κάτι, εγώ τυγχάνει να εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρεία για 25 χρόνια και με αξιολογεί κάθε μέρα. Το θεωρώ καθήκον της και για μένα ευκαιρία. Αποδίδω , με χρειάζεται και με πληρώνει. Καμία ανασφάλεια δεν έχω. Ψιλά γράμματα κ. Ρούσσο. Αλλά έτσι πάνε οι κοινωνίες μπροστά. Οι κοινωνίες που υποστηρίζατε τόσα χρόνια τώρα κλαίνε πάνω από τα πτώματα των αδρανοποιημένων ανθρώπων που πίστευαν πάντα ότι θα υπάρχει ένας Ρούσσος να τους προστατεύει.
Εκεί που θα κάνετε επανάσταση εναντίον των θεσμών αυτοαποκαλούμενος το Δίκαιο, καλό είναι να πάτε καμιά βόλτα κατά τις 11 η ώρα το πρωί να μαζέψετε καμιά 30ρια υπαλλήλους από τα γύρω καφενεία και αρκετές κυρίες που εγκαταλείπουν το ωράριο τους ψωνίζοντας στα περιφερειακά σουπερ μάρκετ της περιοχής.
Ξέρετε γιατί το κάνουν; Γιατί δεν έχουν κίνητρο. Ζουν σ’ ένα ιδιότυπο Σοβιετικό κράτος (που και σεις συμβάλλατε να δημιουργηθεί), έχοντας χωθεί στη χοάνη της κρατικής μηχανής πολτοποιώντας καθημερινά τα όνειρα τους. Δεν έχουν κίνητρα και δεν μπορούν να στοχοποιήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με αυτό που προσφέρουν στη κοινωνία. Και επειδή δεν κερδίζουν αποσύρουν την προσφορά. Κάθε φορά που πάει κάποιος λοιπόν να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, ξεσηκώνεστε εσείς οι επαναστάτες της αδράνειας για να προστατέψετε και να ματαιώσετε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης τους. Προφανώς θέλετε στα όνειρα τους να βλέπουν μόνο εσάς. Τους προστάτες τους.
κ. Ρούσσο η κριτική που θα σας κάνω θα είναι σκληρή , αλλά πιστέψτε με, πολύ ωφέλιμη. Η τακτική σας δε τους κάνει καλύτερους και δεν κάνει καλό και σε σας. Οι ίδιοι οι προστατευόμενοι σας θα είναι αυτοί που θα σας ρίξουν από το Δήμο. Γιατί μετά την προστασία θα ζητήσουν και ψωμί. Και ψωμί πρέπει να το παράξετε εσείς. Όχι με διεκδικήσεις χρημάτων από την κρατική εξουσία ,(αυτό πέθανε οριστικά), αλλά από πολιτικές που παράγουν πλούτο. Τοπικό πλούτο. Πως; με χρηστή διαχείριση, με κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης και με ενεργοποιημένες υπηρεσίες από ενεργοποιημένους υπαλλήλους. Αν πιστεύετε ότι αρνούμενος την αξιολόγηση, αύριο το πρωί θα πουν όλοι «τι καλός Δήμαρχος , ας δουλέψουμε λίγο παραπάνω, για το καλό των πολιτών….», θα διαψευστείτε κατά κράτος.
Μοιραία κ. Ρούσσο θα αναγκαστείτε να αντιστρέψετε το κλίμα. Και το κλίμα αντιστρέφετε με δυο τρόπους;
1.Με την πολιτική κινήτρων, πράγμα απίθανο από ένα θιασώτη της αταξικής ουτοπικής κοινωνίας που εξισώνει τα αποτελέσματα από την μηδενική προσπάθεια και
2. Με την επιβολή, όπως τα γνωστά παραδείγματα των εξαθλιωμένων προλεταριάτων του υπάρξαντος Σοσιαλισμού.
Έτσι λοιπόν κ. Ρούσσο, ή θα γίνεται Κρέοντας στη θέση του Κρέοντα ή Αντιγόνη που η διαμαρτυρία της θα καταλήξει στην αυτοκτονία. Την πολιτική εννοώ.
Αντώνης Κρούστης
Πολίτης Χαλανδρίου με ονοματεπώνυμο.
ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: Η βασική μας διαφωνία αγαπητέ κε Κρούστη βρίσκεται στο αν ή όχι η εξουσία του μνημονιακού καθεστώτος είναι τυραννική και "κατσικωμένη" όπως αυτή του Κρέοντα. Από όσο θυμάμαι κανείς δεν ρώτησε τους πολίτες αν επιθυμούσαν ένα τέτοιο σύστημα διακυβέρνησης και από όσο διαβάζω έχουμε κυβέρνηση ΟΙΚΤΡΗΣ μειοψηφίας.
Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στο blog.
ΑΝ. ΚΡΟΥΣΤΗΣ:
Καταρχήν ευχαριστω που φιλοξενειται τα αρθρα κάθε φορα που σας
τα αποστελλω. Δεν εχω καμια αντιρρηση να τα σχολιαζεται , αλλα δωστε και σε
μενα το δικαιωμα κατω από τα σχολια να ανταπαντησω.
Οσο λοιπον αφορα το σχολιο σας για κατσικωμενη κυβερνηση οικτρης
μειοψηφιας τυπου Κρεοντα που παιρνει αποφασεις χωρις τη γνωμη του ελληνικου
λαου, απ’ οσο θυμαμαι εγιναν εκλογες τον Ιουνιο του 2012 και οριστηκε η
κυβερνηση αυτή . Η οποια βεβαιως θα κριθει στο τελος της τετραετιας. Τωρα οσον αφορα τι μνημονιακες επιλογες της ,
ισως χρειαστει ένα άλλο κειμενο που θα τις συγκρινει με τις αντιπολιτευομενες
αντιμνημονιακες, για να δουμε ποιες είναι καλυτερες. Πριν σας ευχαριστησω και
παλι να θυμίσω ότι η χώρα κατέρρευσε πριν το μνημονιο.
Αντωνης Κρουστης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου