Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΛΗΞΕ ΤΟ EUROGROUP


BAROYFAKIS


Χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα – Όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή» – «Δεν υπήρξε από την αρχή θέμα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο συγκεκριμένο Eurogroup» ξεκαθάρισε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη λήξη της συνεδρίασης και συμπλήρωσε ότι τέθηκε το θέμα της παράτασης του παρόντος προγράμματος, αλλά δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα για παράτασή του καθώς «εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε τη λογική αυτού του προγράμματος»

BAROYFAKIS1



Oλοκληρώθηκε το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρώζώνης στις Βρυξέλλες με θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μαραθώνια συνεδρίαση, η συνάντηση ήταν «κρίσιμη και εποικοδομητική» και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του μήνα. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο παράτασης, όμως δεν καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα. Χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εμπειρογνώμωνες να αρχίσουν να εργάζονται», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Παρά την καλή θέληση και τις προσπάθειες, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων ενώ δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου, δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης. Όπως είπε δέχθηκε πιέσεις για επέκταση του μνημονίου, τις οποίες αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού. Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα καθώς «η σύνθεση είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας». Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν σημεία σύμπτωσης με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «υπήρξαν σημεία σύμπτωσης, πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους». Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός απάντησε ότι πάντοτε είναι αισιόδοξος. «Η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις από το 1950 μέχρι σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου