Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας






ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & «ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δράσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πλαίσιο κειμένου: «Η αληθινή τέχνη, μολονότι δεν αποβλέπει σε κανέναν ηθικό και κοινωνικό σκοπό, κρύβει μέσα της βαθιά ηθικότητα και βαθιά κοινωνικότητα». 
 Jean-Marie Guyau
Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας
project Κοινωνικής Τέχνης της εικαστικού και ιστορικού τέχνης Δρ. Ελένης Πολυχρονάτου
για την δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.
Δεύτερη φάση στο Δήμο Χαλανδρίου
Από Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015
Τοποθέτηση των Έργων σε 12 επιλεγμένα σημεία σε Δημόσιους Χώρους
του Δήμου Χαλανδρίου

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 ώρα 12 μ.μ.:
Κοινωνική και καλλιτεχνική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου

 «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» τιτλοφορείται το project της Ελένης Πολυχρονάτου το οποίο έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων, υλοποιημένο με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.
 Το project «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου», ουτοπικού κυρίως χαρακτήρα, υπηρετεί μια προφανή κοινωνική διάσταση.  Σχεδιάζει έργα «ουτοπικά», όχι με την έννοια του μη πραγματοποιήσιμου, αλλά ως τμήματα ενός ουτοπικού κόσμου, καλύτερου.  Ένα γλυπτό το οποίο ξεκινάει από το έδαφος, για να μιλήσει στην καρδιά του ανθρώπου.
 Τι είναι: Στο project «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» παρουσιάζεται ένα μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορούν να το χρησιμοποιούν.  Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ζωντανό γλυπτό» το οποίο οφείλει να προσφέρει μια λειτουργία στην κοινότητα, μεταμορφώνοντας το δημόσιο χώρο από μια εικόνα βαρβαρότητας σε μια εικόνα τρυφερότητας.
 Η μορφή:  Τρεις (3) ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου.  Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή.  Επιπροσθέτως, τα μέρη του αντικειμένου μπορούν να συναρμολογηθούν με ποικίλους τρόπους.  Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο 90 εκ.
Η διαδραστικότητα:  Δυο έννοιες που αποδίδουν την ιδιότητα που παρουσιάζει το project είναι η ρευστότητα και η συλλογικότητα.  Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή « το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» δεν χρησιμοποιεί τον Δημόσιο Χώρο απλώς ως «εκθεσιακό» χώρο.  Είναι μια μορφή τέχνης που διαμορφώνεται μέσα από τη συμμετοχή των διάφορων χρηστών και, κατά συνέπεια, δεν τελειώνει ποτέ.  Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο έργο /βασικό μοντέλο, αλλάζοντας πολλές φορές την όψη και την λειτουργία του.
Γιατί από τους καλλιτέχνες:  Οι σχέσεις ζωής, τέχνης και ανθρώπου ισοδυναμούν με τη λειτουργία της ανθρώπινης ύπαρξης και κατά καμία έννοια δεν εξυπηρετούν διακοσμητικές, ψυχαγωγικές, οικονομικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.  Αντιθέτως, συμβάλλουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό και στην απελευθέρωση του ανθρώπου.
---------------------------------------------
Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν: Στη συγκεκριμένη ιδέα και στη χρήση της, συμμετέχουν με 12 νέες διαφορετικές εκδοχές του ίδιου μοντέλου οι καλλιτέχνες:
 Όμηρος Κοσμίδης, Μιχαέλα Λογιώτατου,  Βούλη Δριτσάκου,  Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Ζωή Αρβανίτη,  Κώστας Κόντης,  Αφροδίτη Σαρταμπάκου,  Αντρέα Τσερπέλής,  EllenA Pili,  Στέφανος Σουβατζόγλου,  Τόμυ Ιβάνωφ,  Ελένη Πολυχρονάτου.
Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, τα 12 έργα θα θεμελιωθούν στα επιλεγμένα σημεία του Δήμου Χαλανδρίου, ενώ το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κοινωνική και καλλιτεχνική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.
Τοποθέτηση στα εξής σημεία του Δήμου Χαλανδρίου:
1. Εκκλησία Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου, 2. Πλατεία Χίου-Κάτω Χαλάνδρι, 3. Αθλητικό Κέντρο Μάρκος Παπαδάκης, 4. Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 5. Δημαρχείο, 6. Πεζόδρομος Χαιμαντά, 7. Πλατεία Κιοσέ, 8. Πλατεία Δούρου, 9. Παρκάκι Τούφα, 10. Παιδική χαρά - ΚΕΠ Παλιού Δημαρχείου, 11. ΚΕΠ Μετρό, 12. Συνοικισμός (οδός Καρελά, «Ρίζες»)
 Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του project στο Χαλάνδρι, τα έργα εκτέθηκαν στο  Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου