Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Κατάργηση των τιμών ΑΤΟΕ ζητάει η ΚΕΔΕ


Καταργείται ο ΕΚΠΟΤΑ και πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα δημόσιων συμβάσεων με την αντίληψη της Συμφωνίας Πλαίσιο ενώ η ΚΕΔΕ διεκδικεί την κατάργηση των τιμών ΑΤΟΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Γενικός Γραμματεάς της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ., επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο, τον κ. Καστρινός και τον κ. Κοιμήση μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υπ. Εσωτερκών τον κ. Πουλάκη για τα θέματα δημοσίων συμβάσεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει με στους διάφορους φορείς σχετικά με το υπο ψήφιση νομοσχέδιο η επιτροπή συναντήθηκε και με τον κ. Μάδρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Μάδρας η κυβέρνηση προχωράει άμεσα στην κατάργηση του ΕΚΠΟΤΑ δηλαδή τις προμήθειες των δήμων, όπως θα γίνει τροποποίηση του νόμου των συμβάσεων που αφορούν και Εργα Εργασίες και Μελετες.

Χωρίς να υπάρχει κάποια λεπτομερείς ανάλυση όπως είπε ο κ. Μουράτογλου στο σώμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα προμηθειών, έργων και εργασιών από τους δήμους, ανεξάρτητα αν προορίζονται για νομικά πρόσωπα είτε ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, είτε σχολικές επιτροπές κλπ. θα υπάρχει μια συγκέντρωση από το δήμο, όσον αφορά τα έργα προμήθειες κλπ.

Ο προσανατολισμός είναι να υπάρχουν συμβάσεις πλαίσιο.

Οταν δηλαδή βγαίνει ένας διαγωνισμός είτε πρόχειρος, είτε κανονικός δεν θα αφορά μόνο έναν χρόνο, αλλά θα μπορεί να βγαίνει και για 4 χρόνια ανα φορά πάγιες ανάγκες. Ο διαγωνισμός θα κατοχυρώνονται σε δύο ή και περισσότερους αναδόχους και μέσα σ΄αυτό το διάστημα σύμφωνα με τις συμφερότερες τιμές θα μπορούν να γίνονται διαφορετικές αναθέσεις οι συμβάσεις για ένα εξάμηνο λιγότερο ή περισσότερο σε κάποιον από τους αναδόχους που επιλέχτηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση και χρόνου και γραφειοκρατίας. Ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ότι υπάρχει το ζήτημα του αν θα υπάρχουν προβλήματα με τις εκθέσεις ανάρτησης υποχρέωσης αφού σήμερα η έγκριση λαμβάνεται για την ανάληψη υποχρέωσης για το ποσό του εκάστοτε προϋπολογισμού.
Ο κ. Μουράτογλου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την υλοποίηση αν και επεσήμανε ότι θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τους δήμους αν εφαρμοστεί.


Τέθηκε το ζήτημα του αν θα υπάρχουν εγκρίσεις από τις υπηρεσίες των παρέδρων και σύμφωνα με την ενημερώση, το Υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή νομοθετικού πλαισίου αλλά και στην διεξαγωγή σεμιναρίων στους παρέδρους προκειμένου να εγκρίνουν τις συμβάσεις αυτές.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ. για τις σχολικές επιτροπές καθώς εκεί γίνονται μικρές αποσπασματικές ενέργειες, όμως ο Υπουργός δεν δέχτηκε να μπουν εξαιρέσεις.

Ενα δεύτερο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε από την ΚΕΔΕ ήταν η κατάργηση των τιμών ΑΤΟΕ. Οι τιμές ως γνωστόν είναι υπερδιογκωμένες. Ο κ. Μουράτογλου εκτίμησε ότι οι τιμές ΑΤΟΕ είναι τουλάχιστον 100% υψηλότερες από τις τιμές αγοράς. Αυτό όπως είπε, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους προϋπολογισμούς, καθώς οι δεσμεύσεις πιστώσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές, ενώ παρατηρούνται εκπτώσεις με 45-55% Ο Μέσος Ορος των εκπτώσεων ακόμη και στα έργα του ΕΣΠΑ τόνισε ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, αγγίζει το 43% και θύμισε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση τόσο περισσότερα είναι και τα παρατράγουδα στις συμβάσεις.

Συμφωνήθηκε τελικά στην αρμόδια επιτροπή για την τελική διαμόρφωση του νόμου που θα συγκροτηθεί, από όλους του εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχει και η ΚΕΔΕ όπου θα διατυπώσει και τις τελικές απόψεις της.

Η εκτίμηση πάντως της ΚΕΔΕ είναι ότι αν δεν δημιουργηθούν προβλήματα με τους παρέδρους, ο νέος νόμος θα είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Μουράτογλου επεσήμανε ότι τα ερωτηματολόγια που έχουν τεθεί στην διαβούλευση είναι πολύ πολύπλοκα και είναι αρκετά δύσκολο για τις υπηρεσίες των δήμων να απαντήσουν
Στην συζήτηση ο κ. Κοιμήσης που επίσης συμμετείχε στις συναντήσεις, θύμισε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες απόπειρες με την ενιαία επιτροπή έγκρισης προμηθειών, που είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε. Δυσχεράνθηκαν οι διαδικασίες και δημιουργήθηκε τριβή χρόνου, ενώ υπήρξε τελικά λιγότερη διαφάνεια.

Ο κ. Κοιμήσεις επεσήμανε ότι υπάρχουν νομικά πρόσωπα με διοικητική αυτοτέλεια όπου αν υποκατασταθούν οι δυνατότητες προμηθειών και έργων, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν αυτά τα πρόσωπα.

Επίσης επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να γκρουπαριστούν μικρές προμήθειες και ότι και σήμερα σύμφωνα με το νόμο οι προμήθειες γίνονται από το φτηνότερο είδος από κάθε διαγωνισμό.
Για το θέμα των τιμών ΑΤΟΕ ο δήμαρχος Αμφιλοχίας ενημέρωσε ότι ο Υπουργός του παρέπεμψε στην Εθνική Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων.

Τέλος ο κ. Κοιμήσης επεσήμανε ότι πρέπει να ειδοποιηθούν οι δήμαρχοι έτσι ώστε να συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ τις εμπειρίες και τα προβλήματα που έχουν, διότι όπως είπε και εκείνος, το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε, οδηγεί σε μια κατεύθυνση κεντρικού χαρακτήρα διαχείρισης και αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

my otaΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *