Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ; Ρήτρα εχεμύθειας θα υπογράφουν οι βουλευτές...

 
Υποχρεωμένοι να υπογράφουν ρήτρα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας προκειμένου να μην αποκαλύπτουν "μυστικά" των οποίων γίνονται γνώστες κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων θα είναι οι βουλευτές όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που εισάγεται την Παρασκευή προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 , παρ 2 του νέου Κώδικα οι βουλευτές κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν μια καθ όλα απαράδεκτη δήλωση εχεμύθειας που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους».
Ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί πως η ισχύς της ρήτρας θα είναι μέχρι το πέρας της διετίας μετά τη λήξη της βουλευτικής τους, η σχετική αναφορά στο χρόνο ισχύος αφαιρέθηκε με συνέπεια να μην αποκλείεται οι βουλευτές να παίρνουν "στον τάφο" όσα μαθαίνουν κατά τη βουλευτική τους θητεία. Το ζήτημα της ισχύος πάντως αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή την Παρασκευή οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Παράλληλα, με άλλη διάταξη προβλέπεται για πρώτη φορά ακόμα και ο αποκλεισμός βουλευτή από ψηφοφορία αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

http://www.press-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου