Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Που πήγαν τα λεφτά για τους πρόσφυγες αναρωτιέται ο Συνήγορος του Πολίτη

Σειρά από μικρούς αλλά ισχυρότατους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην εικόνα που προωθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τοποθέτησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Δημήτρη Αγγελίδη.

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γ.Μουζάλα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί «ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω» αφού φιλοξενεί 60.000 πρόσφυγες, ο Συνήγορος αναφέρει: «Με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που καλείται να διαχειριστεί η διοίκηση, περίπου 15.000 στα νησιά και άλλες 15.000 στην ενδοχώρα, θεωρούμε ότι υπήρξε επαρκής χρόνος για να διαμορφωθούν πιο ανθρώπινες συνθήκες αλλά και για να προχωρήσει η διοίκηση προς την κατεύθυνση της σταδιακής κοινωνικής ενσωμάτωσης».

«Ας αναρωτηθούμε τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει σε μερικά χρόνια η γκετοποίηση χιλιάδων ανθρώπων» αναρωτιέται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι παρά τη μερική βελτίωση των συνθηκών κράτησης παρατηρείται διαφοροποίηση ανάμεσα στα καμπ αλλά και στον τρόπο διαχείρισής τους: «άλλα τα διαχειρίζεται το υπουργείο, άλλα ο στρατός, η Περιφέρεια, ιδιώτες, αλλού έχουν βάλει χρήματα οργανώσεις από το εξωτερικό. Σε ορισμένα είναι ασαφές ποιος συντονίζει τις ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες εκεί, ποιος τις αξιολογεί και ποιος τις ελέγχει».

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επανέλθουμε με χωριστή έκθεση για το οικονομικό σκέλος της διαχείρισης του προσφυγικού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ποττάκης.


Γιατί η Υπατη Αρμοστεία κατάφερε να φιλοξενεί περίπου 20 χιλιάδες πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ξενώνες και δεν μπορεί να το κάνει το ελληνικό κράτος, έστω με τους δικούς του ρυθμούς;
Ανδρέας Ποττάκης

Ο Συνήγορος κάνει λόγο για φαινόμενα «κακοδιοίκησης και δυσλειτουργιών» και συμπληρώνει ότι «εδώ και έναν χρόνο δεν μπορεί να επικαλείται η διοίκηση το επιχείρημα της έκτακτης ανάγκης».

Ο Ανδρέας Ποττάκης προειδοποιεί ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει την πολιτική διοικητικής κράτησης για παραβατικούς «οδηγεί σε άλλες ατραπούς» αφού κινείται εκτός του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης και προειδοποιεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου