Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο κανάλι «Έψιλον» και τους δημοσιογράφους κ. Αμαλία Κάντζου και κ. Βαγγέλη Γιακουμή.

Συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο κανάλι «Έψιλον» και τους δημοσιογράφους κ. Αμαλία Κάντζου και κ. Βαγγέλη Γιακουμή.

Δημοσιογράφος : Και ερχόμαστε εδώ γιατί έχουμε την τιμή να είναι κοντά μας ο υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης. Κύριε Σπίρτζη σας ευχαριστούμε πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας.

Υπουργός : Καλησπέρα. Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος : Θέλω να ξεκινήσω από την αξιολόγηση. Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω. Εγώ επιμένω ότι έχει κλείσει. Θέλω να σας πω ότι κάποιοι που το λέω μου λένε ότι ζω σε έναν άλλο πλανήτη, επιμένω ότι έχει κλείσει, ότι πια είναι και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και παιχνίδι της τελευταίας στιγμής των θεσμών, των δανειστών, αν όντως συμβαίνει αυτό ή αν πραγματικά πάμε σε νέα καθυστέρηση που οδηγεί τη χώρα, και να το πούμε και την οικονομία, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Υπουργός : Όχι, δεν νομίζω ότι πηγαίνουμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εμείς κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κοιτάμε να απαλύνουμε όσο γίνεται περισσότερο τις παράλογες απαιτήσεις που έχουν, και μάλιστα είναι και αλληλοσυγκρουόμενες οι απόψεις που έχουν οι δανειστές μεταξύ τους. Επομένως από τη στιγμή που το ΔΝΤ και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης ζητάν διάφορα πράγματα, εμείς οφείλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί τους. Οι αποφάσεις, οι κοινές αποφάσεις που έχουν ληφθεί, είναι ότι μετά το ’19 για κάθε ένα ευρώ που ζητάνε πρόσθετα μέτρα θα υπάρχουν αντίστοιχα απαλλαγής από τον ελληνικό λαό.

Δημοσιογράφος : Δηλαδή θα είναι ταυτόχρονη ενεργοποίηση μέτρων και αντιμέτρων γιατί αυτό δεν το έχουμε διευκρινίσει.

Υπουργός : Και βέβαια.

Δημοσιογράφος : Τα αντίμετρα δεν θα ενισχυθούν, δεν θα ενεργοποιηθούν μάλλον όταν θα υπάρχει υπεραπόδοση αφενός υπουργέ, αλλά και αν τα πλεονάσματα είναι πάνω από 3,5 και πάνω ;

Υπουργός : Να σας πω κάτι. Χαμογελώ με αυτά που ακούγονται, γιατί όλη αυτή η συζήτηση, για το ’19, για μετά το ’19, γίνεται πάλι με κάποιες προβλέψεις του ΔΝΤ, που μέχρι τώρα, έχουν μία συνέπεια στην αστοχία τους. Πάρα πολλά χρόνια.

Δημοσιογράφος : Έχει αστοχήσει το ΔΝΤ πάμπολλες φορές.

Υπουργός : Και κάποια στιγμή πρέπει αυτές οι αστοχίες που βαρύνουν τους λαούς, όχι μόνο τον ελληνικό λαό…

Δημοσιογράφος : Ποιος υπογράφει τις αστοχίες ;

Υπουργός : Αυτό λέω κι εγώ, πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και τι συνέπειες έχει το ΔΝΤ και τα στελέχη του για αυτές τις αστοχίες. Το δεύτερο είναι ότι αυτά τα μέτρα από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα ζητάει, προφανώς ζητάει και θα εφαρμοστούν, εφόσον πάμε και σε συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τη νόμιμη απομείωσή του, όπως ακριβώς είναι οι προβλέψεις που προτείνει. Έτσι, άρα, να περιμένουμε.

Δημοσιογράφος : Είμαστε κοντά πάντως.

Υπουργός : Είμαστε πάρα πολύ κοντά και δεν νομίζω ότι έχουμε και κάποιο πρόβλημα.

Δημοσιογράφος : Εγώ θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με την υπόθεση Στουρνάρα. Γιατί βλέπω ότι τον έχετε βάλει στη μέση όλη η κυβέρνηση και τον βαράτε. Και τον κ. Σημίτη και τον κ. Στουρνάρα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο που λέει η Αυγή σήμερα, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση κάποιοι ;

Δημοσιογράφος : Υπάρχει μια συντονισμένη επίθεση στο πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ.

Υπουργός : Με συγχωρείτε αλλά δεν τον έχουμε βάλει στη μέση.

Δημοσιογράφος : Πάντως σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες ο κ. Παππάς και ο κ. Δραγασάκης.

Δημοσιογράφος : Και ο κ. Σπίρτζης παλαιότερα τις προηγούμενες ημέρες.

Δημοσιογράφος : Και ο κ. Σπίρτζης, το λέω γιατί τον έχουμε εδώ, να μας πει για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κριτική στο πρόσωπό του;

Υπουργός : Εγώ θα σας παραθέσω διάφορες σκέψεις με το μέτριο μυαλό μου και θα βγάλετε εσείς τα συμπεράσματά σας. Με ρωτήσατε πριν για την αξιολόγηση. Είμαστε στη μέση της αξιολόγησης, οι πιέσεις που ασκούνται είναι πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, είναι δηλαδή στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις, στα εργασιακά κλπ. Και στη μέση της διαπραγμάτευσης βγαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που υποτίθεται ότι είναι ένα ανεξάρτητο μη πολιτικό πρόσωπο και λέει ότι οι συντάξεις είναι πολύ μεγάλες. Μέσα στη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος : Πρέπει να γίνει μια αναμόρφωση. Φάγατε χτύπημα κάτω από τη μέση, αυτό έγινε από τον κ. Στουρνάρα ;

Υπουργός : Όχι, δεν είναι θέμα χτυπήματος κάτω από τη μέση. Ο κ. Στουρνάρας πλέον παίζει ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό παιχνίδι, στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις, δεν είναι ο διοικητής της ανεξάρτητης Τραπέζης της Ελλάδος. Παίζει ένα συγκεκριμένο πολιτικό παιχνίδι, σε συνδυασμό με τον κ. Σημίτη που βγήκε μετά από 15 χρόνια την ίδια μέρα που γίνεται στη Βουλή εξεταστική επιτροπή για τον υπουργό του και φίλο του κ. Στουρνάρα, στενό του φίλο. Εσείς κύριε Γιακουμή που κάνατε και στο παρελθόν και ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ, θα ξέρετε και τις στενές σχέσεις του κ. Στουρνάρα με τον κ. Παπαντωνίου. Επομένως δεν έχω ακούσει ένα ίχνος αυτοκριτικής είτε από τον κ. Στουρνάρα και εκεί που συμμετείχε μέχρι τώρα και τι ευθύνες έχει, ούτε από τον κ. Σημίτη στη συνέντευξή του για όλα αυτά που έχουν γίνει.

Δημοσιογράφος : Από που εκπορεύονται αυτές οι επιθυμίες αν θέλετε…

Υπουργός : κ. Γιακουμή εγώ το έχω πει κι άλλες φορές. Κατ’ αρχάς θέλω να τους ευχαριστήσω όλους μαζί και τον κ. Σημίτη κυρίως, που μετά από δεκαετίες βγήκε και μίλησε και ζήτησε εκλογές ταυτιζόμενος με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Και με αυτά που είπε και χωρίς να αισθάνεται καμία ευθύνη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και για τις πολιτικές του πράξεις και για τους συνεργάτες του. Γιατί έχουν ανοίξει θέματα και οδηγούνται, περιμένουμε τη δίκη της Siemens, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τότε είπε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του, πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο κ. Σημίτης πρόεδρος και πρωθυπουργός τότε. Ο κ. Παπαντωνίου την ίδια μέρα που γίνεται ανακριτική επιτροπή στη Βουλή, ήταν υπουργός του κ. Σημίτη, δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να πει κάτι στον ελληνικό λαό για αυτά; Λοιπόν, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, πιστεύω ότι η ταύτιση αυτών των κύκλων της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας με τη ΝΔ και τον νεοφιλελευθερισμό είναι πλέον ολοφάνερη, ειδικά μετά την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα για τις συντάξεις και πιστεύω ότι αυτό που φαίνεται, είναι ότι έχουν και ενιαίο κέντρο καθοδήγησης, το οποίο δεν είναι μέσα στην Ελλάδα. Βεβαίως, είναι εκτός Ελλάδας, είναι ταυτισμένοι με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ευρώπης και της Γερμανίας. Έχουν ταύτιση απόψεων, δεν είναι τυχαίο.

Δημοσιογράφος : Τώρα πάμε λίγο στα δικά σας. Στους δρόμους.

Δημοσιογράφος : Πάσχα με νέους αυτοκινητόδρομους.

Υπουργός : Θα πάμε Πάσχα με νέους αυτοκινητόδρομους.

Δημοσιογράφος : Θα πάμε σοβαρά ;

Υπουργός : Βεβαίως.

Δημοσιογράφος : Εγώ θέλω να πω κάτι. Ξέρετε ότι επειδή έχω πάντα την, και ο Ν. ο Ευαγγελάτος μας δίνει το θάρρος της γνώμης μας και θα πω την άποψή μου. Ο Χ. Σπίρτζης έχει κάνει μεγάλη δουλειά σε αυτό το κομμάτι των αυτοκινητοδρόμων και νομίζω ότι το παραδέχονται όλοι και οι πολιτικοί του αντίπαλοι και είναι πολύ σημαντικό και για τον ελληνικό λαό. Άρα θα κάνουμε και πρέπει να το πούμε, όταν γίνεται κάτι καλό να το λέμε και όταν πρέπει να κρίνουμε κάποιον για τις πράξεις του να τον κρίνουμε. Αλλά λέμε και τα καλά. Όντως θα πάμε Πάσχα με νέους αυτοκινητοδρόμους ;

Υπουργός : Ναι, βεβαίως, θα κάνουμε Πάσχα με νέους αυτοκινητοδρόμους και η δουλειά που έχουμε κάνει, είναι μία συνολική και συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος : Δύσκολη προσπάθεια, χωρίς και πολλά χρήματα κ. υπουργέ.

Υπουργός : Βεβαίως και δεν είναι μόνο οι αυτοκινητόδρομοι. Κατ’ αρχάς να πούμε στους πολίτες, να τους ενημερώσουμε, ότι την Πέμπτη ο πρωθυπουργός δίνει σε κυκλοφορία τα Τέμπη. Το πέταλο του Μαλιακού και τον Πλαταμώνα.

Δημοσιογράφος : Εκεί γίνονται δυστυχήματα πάρα πολλά.

Υπουργός : Πάρα πολλά. Μετά από δεκαετίες.

Δημοσιογράφος : Θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Υπουργός : Ναι ο πρωθυπουργός. Έχουμε καθυστέρηση 3 ημέρες για να παρευρεθεί στην παράδοση του έργου και η επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής επιτροπής η κυρία. Κρέτσου. Πιστεύω ότι μετά από δεκαετίες είναι το όνειρο και το όραμα πολλών δεκαετιών να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος επιτέλους από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη, μάλλον την Μεγάλη Τετάρτη θα παραδώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών.

Δημοσιογράφος : Πολύ σημαντικό αυτός ο δρόμος.

Δημοσιογράφος : Το καινούριο αυτό το κομμάτι που για να το πας έπαιζες pacman κάποτε ;

Δημοσιογράφος : Ναι, ναι, αυτό γιατί είναι προς τα μέρη μου.

Υπουργός : Υπάρχουν, υπήρχαν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, 4 σημεία που δεν θα είχαν ολοκληρωθεί γιατί έχουμε τα έργα του σιδηροδρόμου. Αυτά τα σημεία έχουν περιοριστεί στα 3. Συνολικά από τα 200 περίπου χιλιόμετρα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί 7,5 χιλιόμετρα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε.

Δημοσιογράφος : Πολύ σημαντικό έργο.

Υπουργός : Που είναι να παραδοθούν το καλοκαίρι. Την επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα θα παραδοθεί ο Ε65 κεντρικής Ελλάδας, το μεσαίο τμήμα αυτό που είχε οριστεί και στη συνέχεια θα παραδοθεί η Ιόνια οδός, αν και τη Μεγάλη Εβδομάδα θα παραδοθούν και μεγάλα κομμάτια της Ιονίας οδού, για να μπορέσουν οι πολίτες να φτάσουν στη δυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο.

Δημοσιογράφος : Για να κλείσουμε κ. Σπίρτζη να σας κάνω μία ερώτηση. Τι γίνεται με τη Fraport και την παραχώρηση των αεροδρομίων και το Ελευθέριος Βενιζέλος προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές ;

Υπουργός : Προχωράνε.

Δημοσιογράφος : Καλά ; Θα μπούνε χρήματα στα ταμεία του κράτους, αυτό σας ρωτώ.

Υπουργός : Θα σας πω. Η παραπληροφόρηση είναι κάτι πάρα πολύ έντονο που υπάρχει ενάντια στη δική μας κυβέρνηση, αλλά εμείς το αντιμετωπίζουμε αυτό με μεγάλη χαρά, ξέρετε. Λοιπόν στη Fraport από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει μείνει ούτε μία εκκρεμότητα. Οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν πλέον εδώ και αρκετό καιρό είναι στον παραχωρησιούχο. Άρα να περιμένουμε να ανταποκριθεί και ο παραχωρησιούχος το ίδιο. Στο δε Ελευθέριος Βενιζέλος, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κι εγώ, είπαμε να προχωρήσει η δέσμευση που έχουμε για την επέκταση των 20 χρόνων σύμφωνα με το νόμο. Επομένως δεν υπάρχει θέμα.

Δημοσιογράφος 1 : Ευχαριστώ πολύ τον υπουργό μεταφορών τον κ. Χ. Σπίρτζη, σας ευχαριστώ. Και τον Βαγγέλη τον Γιακουμή.

Υπουργός : Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου